Op bezoek bij Google Nederland in Amsterdam

Op bezoek bij Google Nederland in AmsterdamFoto: © MJB Events PR

Op bezoek bij Google Nederland in Amsterdam

Afgelopen vrijdag was het tijd om een bezoek te brengen aan het hoofdkantoor van Google Nederland in Amsterdam. Maar hoe was het kantoor van Google Nederland en hoe heb ik deze kans gekregen? Ik vertel het je graag in dit artikel!

Geschiedenis van Google

Google is in 1997 opgericht door Larry Page en Sergey Brin, twee studenten van de Stanford Universiteit. Beide studenten wilden een nieuwe zoekmachine ontwerpen wat begon in een container in Amerika. De eerste versie heette Back Rub, maar werd in 1997 vervangen door de naam die we vandaag de dag gebruiken, Google! Hiermee wilden ze alle informatie wat wereldwijd beschikbaar was op het internet beschikbaar maken voor iedereen. De naam Google was eigenlijk afgeleid van “Googol”, wat de mathematische term is voor 1 met honderd nullen. Deze betekenis symboliseert het oneindig hoeveelheid informatie wat zij graag in de zoekmachine Google wilden verzamelen.

Doordat Larry Page en Sergey Brin een goed plan hadden, besloten ze Any Bechtolsheim van Sun Microsystems te vragen voor financiële steun. Ze kregen honderdduizend dollar waardoor Google op 7 september 1998 live ging. Ze verhuisde van een container naar een goed pand, wat inmiddels bekend staat vanwege de kantoorinrichtingen die Google aanbiedt aan haar medewerkers.

Google kreeg goede reputatie waardoor men Google steeds meer een betrouwbare zoekmachine vond worden. Het duurden dan ook niet lang voordat er allemaal andere producten en diensten beschikbaar werden gesteld. Zo heeft Google producten gelanceerd als: Android, Gmail, Google Adsense, Google AdWords, Google Agenda, Google Allo, Google Analytics, Google Chrome, Google Contacten, Google Docs, Google Drive, Google Duo, Google Formulieren, Google Keep, Google maps, Google Mijn Bedrijf, Google Photos, Google Play Muziek, Google Presentaties, Google Spreadsheets, Google Translate, Google Search Engine en YouTube.

Inmiddels is Google, onderdeel van Alphabet, uitgegroeid tot één van werelds grootste bedrijven. Tientallen producten worden dagelijks gebruikt door miljoenen mensen waar dan ook ter wereld. Het zal moeten blijken wat voor diensten en producten Google in de toekomst zal gaan brengen, maar één ding is zeker. Larry Page en Sergey Brin hebben in 1997 goed werk verricht in hun container in Amerika!

Via “Vraag het Google” bij Google Nederland

Vraag het Google is ontstaan naar aanleiding van #durftevragen. Google Nederland besloot één dag alle vragen te beantwoorden op Twitter die getagd waren met #durftevragen. Er kwamen heel veel vragen binnen, waardoor Google Nederland besloot om Vraag het Google te lanceren.

Iedere week beantwoorden Rachid, Tim en Rian een vraag van de kijkers. Deze vragen kunnen in de reacties worden gesteld of worden gemaild naar vraagh@google.com.

Omdat er veel vragen waren over het stage lopen binnen Google, besloten de drie Googlers (Rachid, Tim en Rian) een dag in te plannen waar de kijkers zich voor op konden geven. In totaal werden 30 personen, van de 330 aanmeldingen, uitgenodigd om deel te nemen aan deze dag op het hoofdkantoor in Amsterdam. Ik was één van deze 30 deelnemers die mocht meedoen.

Hoe zag de dag eruit?

In de ochtend werden we ontvangen door de medewerkers van Google met een drankje na keuze. Wanneer iedereen aanwezig was, kregen we een korte introductie waar het ontstaan van Google kort werd besproken, de agenda werd doorgenomen en iedereen kon vragen stellen die hij of zij had.

Na de introductie werd de groep in tweeën gesplitst om een rondleiding te krijgen door de vier verdiepingen van het Google kantoor in Amsterdam. Zo zagen we de kantoorruimtes (werkplekken), de caravan, de game ruimtes, het restaurant en een aantal andere mooie (werk)ruimtes.

Maar hoe komt Google aan al die mooie oplossingen voor problemen? Dat konden we zelf ondervinden in de workshop. We werden in vier groepjes verdeeld waarbij we een probleem moesten oplossen aan de hand van de werkwijze van Google. Ik zeg het je, hiervan kunnen nog vele bedrijven van leren!

Na de workshop was het tijd voor de lunch in het restaurant. Zo aten we bijvoorbeeld groentes (Google staat voor gezond), broodje Shoarma, diverse salades, witte chocolademousse en Crème Brûlée.

Na het eten werd het tijd om een aantal medewerkers van Google te spreken. Bijvoorbeeld wat hun taken zijn binnen Google, of ze andere Google kantoren (moeten) bezoeken en ook met welke producten ze vaak gebruiken.

Uiteindelijk kwam er nog een andere korte uitleg over het werken en stage lopen bij Google. We sloten de dag af met een hapje en drankje, waarna iedereen zijn of haar weg kon vervolgen richting huis.

Conclusie

Een leerzame en leuke dag bij het hoofdkantoor van Google Nederland. Een dag om op terug te kijken waarvan ik de ervaring mee zal nemen voor in de toekomst. Heb je nu ook een vraag over Google? Stuur jouw vraag dan naar vraagh@google.com en misschien beantwoorden Rachid, Tim en Rian jouw vraag wel in één van de komende uitzendingen!

Foto’s: © MJB Events PR

Tags: