Indrukwekkende Airborne herdenking 2019 op de Ginkelse Heide (75 jaar Operation Market Garden)

Remembrance of the Airborne Ede 2019 - 75 years of Operation Market GardenFoto: ┬ę MJB Events PR

Indrukwekkende Airborne herdenking 2019 op de Ginkelse Heide (75 jaar Operation Market Garden)

Met ruim 100.000 bezoekers is de Airborne op de Ginkelse Heide, in de buurt van Ede (Gelderland), tot een succesvolle herdenking geworden. Afgelopen zaterdag 21 september was het tijd voor de jaarlijkse herdenking van Operation Market Garden die door de geallieerden van 17 tot en met 25 september 1944 werd uitgevoerd. Normaal gesproken wordt deze operatie jaarlijks herdacht, maar dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat de operatie werd uitgevoerd. In dit artikel blikken we terug op deze grote operatie wat het begin was van de bevrijding van Nederland.

Wat is de Operation Market Garden?

Operation Market Garden was de operatie waarbij Nederland eigenlijk door bevrijd moest worden. Deze operatie begon op 17 september 1944 en duurden tot en met 25 september 1944 boven de Ginkelse Heide in Gelderland, in de buurt van Ede.

Bij de droppings werden duizenden geallieerde gedropt boven dit veld, waarbij vele geallieerde soldaten om het leven kwamen door de beschietingen van de Duitsers. Uiteindelijk wisten de geallieerden de locatie veilig te houden en konden ze doortrekken naar Nijmegen en Arnhem. Door verkeerde communicatie in de buurt van Arnhem werd er een brug te ver gekozen. Hierdoor duurden de oorlog een half jaar langer dan gepland, want de bedoeling was om de oorlog voor de Kerstdagen van 1944 te stoppen.

Herdenking Operation Market Garden 2019 op de Dropzone

Om 08:00 uur begon de eerste activiteiten op de Ginkelse Heide. De Para motorvliegers deden hun show tot ongeveer 09:30 uur. Hierna was het tijd voor de historische vliegtuigen. Onder meer een Dakota, Spitfire en Hercules waren te zien tijdens dit moment. Dit brachten de bezoekers terug naar het historische moment toen Operation Market Garden in 1944 van start ging.

Nadat de historische vliegtuigen overgevlogen waren, werden de Dakotas klaar gemaakt voor de eerste droppings van de dag. Deze droppings waren vanuit de historische vliegtuigen waar men 75 jaar geleden ook uit sprongen. Nadat deze dropping geweest waren werden de volgende vliegtuigen alweer in formatie gebracht voor de volgende dropping. Deze laatste dropping ging uit de huidige vrachtvliegtuigen van Defensie met een Dakota op het einde.

Het spektakel was nog niet voorbij. Defensie kwam met een NH90-maritieme gevechtshelikopter, een AH-64 Apache en twee Boeing CH-47 Chinook naar de Ginkelse Heide die voortuigen kwamen ophalen. Deze Chinooks werden bewaakt door de andere twee helikopters voor eventuele vijanden. De show van Defensie Helikopter Commando werd afgesloten met een sprong van de Red Devils Parachute Display Team.

Na een korte pauze werden de droppings weer hervat. De droppings werden gedaan uit de Nederlandse vrachtvliegtuigen die af en toe werden bijgestaan door de historische vliegen zoals de Hercules en Dakota, die destijds tijdens de operatie werden gebruikt. Nadat deze dropping geweest was, werd er rond 13:45 uur weer een demonstratie gegeven door de Defensie Helikopter Commando onder grote belangstelling van het aanwezige publiek. Nadat ze de materialen hadden opgeborgen kwamen de vier helikopters in formatie nog overvliegen met een saluut naar de gevallende tijdens de Operation Market Garden.

Als laatste activiteit op de Dropzone kwam om 15:00 uur de laatste dropping. Deze dropping werd bijgestaan door de historische vliegtuigen Dakota en Hercules. Dit was de laatste dropping van de 75-jarige herdenking van Operation Market Garden. Nadat ze de laatste parachutisten hadden gedropt, maakte de vliegtuigen nog enkele ererondes om de gevallenden tijdens de Operation Market Garden te eren, net zoals ze tijdens de eerdere droppings deze dag deden. In totaal deden ruim 1100 soldaten mee aan deze droppings uit verschillende landen, waaronder Nederland, Engeland, Duitsland en Polen.

Als afsluiting van de dag kwamen de Para motorvliegers weer hun show uitvoeren boven de dropzone op de Ginkelse Heide, waarmee een einde kwam aan de activiteiten op de Dropzone bij de Ginkelse Heide.

Herdenking Operation Market Garden 2019 Herdenkingsplein

Op het herdenkingsplein in de buurt van het Airborne monument, werd om 11:15 uur de herdenking ingeluid. Onder aanwezigheid van princes Beatrix en de Prince of Wales, Charles Philip Arthur George, werden de eerste kransen gelegd ter nagedachtenis van de gevallen soldaten. Ook de burgemeester en de commandant van Defensie legden kransen bij het monument, na een moment van stilte en bezinning.

Tijdens deze gelegenheid werd de eerste munt geslagen van het Market Garden Vijfje. Wanneer dit gedaan was keken prinses Beatrix en de Prince of Wales toe naar de tweede ronde van de droppings, die op dat moment uitgevoerd werden.

Prinses Beatrix en de Prince of Wales gingen korte tijd later weg, omdat zij nog andere activiteiten hadden staan op het programma. Zo kwamen zij nog onder meer bij de Poolse erebegraafplaats in Driel, naar Eusebiuskerk in Arnhem en brachten ze een bezoek aan het Airborne Museum in Oosterbeek.

Bij deze herdenking om 11:15 uur waren, naast het aanwezige publiek en de koninklijke leden, ook nog 20 veteranen aanwezig die daadwerkelijk 75 jaar geleden gedropt werden op de Ginkelse Heide bij Ede. Onder hen was ook de veteraan Tom Rice, die op dit moment 98 jaar oud is. Op donderdag 19 september maakte hij samen met een parachutist van het 11 Luchtmobiele Brigade een sprong uit het vliegtuig boven Groesbeek. Rice heeft gezegd dat hij nog zo lang mogelijk wil door blijven springen met als doel tot zijn 101ste levensjaar. Dit komt omdat hij in het 101st Airborne Division zat van de droppings tijdens Operation Market Garden in september 1944.

Van 14:30 uur tot 15:45 uur was er op het plein een militaire muziekshow. Aan deze muziekshow deden verschillende militaire muziekkorpsen mee. Denk bijvoorbeeld aan de: Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers, The Band of the Parachute Regiment, Historisch Tamboerkorps der Koninklijke Marechaussee, Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers, Traditioneel Tamboerkorps Garde Grenadiers, Pegasus Pipes and Drums. Dutch Militair Pipes and Drums, Royal Airforce Waddington Pipes and Drums, en de Royal Airforce Halton Pipes and Drums.

Als afsluiting op het herdenkingsplein werden de parachutisten, die tijdens de droppings hebben meegedaan, om 16:00 uur be├źdigd met een medaille. Deze medaille krijgen ze omdat ze succesvol meegedaan hebben aan de dropping op de Ginkelse Heide.

Publieksplein Operation Market Garden 2019

Op het publieksplein konden de bezoekers veel plezier beleven. Zo kon men een Engels ontbijt nuttigen tussen 08:00 uur en 11:00 uur, was er een Airborne markt, konden mensen het Market Garden vijfje kopen of het Airborne Region speldje en konden men de historische militaire voertuigen van dichtbij bekijken die ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet werden door de geallieerden.

Ginkelse Heide Experience

Op de Ginkelse Heide Experience waren verschillende activiteiten te doen. Bijvoorbeeld het herbeleven van de Operation Market Garden en de Koude Oorlog, static shows bekijken door verschillende eenheden, kinderworkshops voor de kinderen, het genieten van de shows die uitgevoerd werden door de Regiments Fanfare of meedoen aan de Bevrijding Tour.

Conclusie

Afgelopen zaterdag 21 september 2019 was het 75 jaar geleden dat Operation Market Garden uitgevoerd werd boven de Ginkelse Heide. Volgens ooggetuigen werd de lucht op 17 september zwart van de parachutisten die destijds uit de vliegtuigen sprongen om een einde te maken aan de Duitse bezetting van Nederland en van Europa. Het is dan ook de grootste operatie dat in Nederland ooit heeft plaatsgevonden. Ondanks dat er vele geallieerden het niet hebben gehaald, mogen we trots zijn op hun moed, discipline en acties om de Nederlanders en Europeanen de vrijheid weer terug te geven. Want zonder hen was waarschijnlijk de Tweede Wereldoorlog nog niet afgelopen.

“Their names liveth foreveremore”

Foto’s: ┬ę MJB Events PR

Tags: