Gastcollege Femke Wiersma bij Stenden Hogeschool Leeuwarden

Gastcollege Femke Wiersma bij Stenden Hogeschool Leeuwarden 2017Foto: © MJB Events PR

Gastcollege Femke Wiersma bij Stenden Hogeschool Leeuwarden

Femke Wiersma, bekend als deelneemster van Boer zoekt Vrouw 2010, gaf een hoorcollege op 18 december bij Stenden Hogeschool Leeuwarden. Ik was ook aanwezig tijdens dit college en maakte voor onze eigen magazine en voor het social media team van Media & Entertainement Management verschillende foto’s.

Wat is Boer zoekt Vrouw?

Boer zoekt Vrouw is een Nederlands programma van de KRO-NCRV wat gebaseerd is op de Engelse versie Farmer Wants a Wife. In deze Nederlandse versie zoekt een vrijgezelle boer een partner. In de televisiereeks worden de beste boer(innen) gekozen die in de uitzending komen. De vrijgezelle boer gaat dan op date met de boer(innen) om zo te kijken wie de nieuwe partner van de boer wordt. Tijdens de uitzendingen op televisie vallen iedere keer één iemand af, zodat er op het eind maar één kandidaat over blijft.

Vanaf het begin van Boer zoekt Vrouw wordt het programma gepresenteerd door Yvon Jaspers, die we onder meer kennen van Het Klokhuis.

Gastcollege van Femke Wiersma

Femke gaf het gastcollege over framing. Bijvoorbeeld hoe framing zorgt voor het beeld wat wij als dagelijkse consument ervaren of hoe wij tegen bepaalde onderwerpen aankijken. Daarbij gaf Femke onder meer aan hoe er geframed wordt over het boerenleven, hoe de mensen daarover denken maar ook hoe wij als consumenten moeten nadenken over framing. Want dit zorgt ervoor hoe mensen je zien en hoe zij je zullen behandelen binnen het framework van jouw.

Ook gaf Femke aan hoe het programma Boer zoekt Vrouw invloed heeft gehad op haar leven en op haar gezin. Bijvoorbeeld hoe haar kijk op de maatschappij is veranderd, hoe haar gedachten zijn veranderd rondom framing en ook of zij wel of geen spijt heeft gehad van haar deelname aan Boer zoekt Vrouw.

Foto’s maken tijdens het gastcollege

Samen met een ander fotograve mocht ik foto’s maken tijdens het gastcollege van Femke Wiersma. Voor een project moesten wij een interactief digitaal magazine maken waarbij wij een artikel rondom Femke en framing wilden gaan maken.

De foto’s die ik had gemaakt mocht ik zelf ook bewerken vanuit de RAW-bestanden. Deze stuurden ik vervolgens door aan de ontwerpers van het magazine en werden de foto’s ook gebruikt voor de Stenden Media & Entertainment Management Facebook pagina. Een leerzaam proces om dit allemaal mee te mogen maken. Van bedenken hoe de beeldvorming gemaakt moeten worden, tot het ontwikkelen van composities in de foto’s, deze vervolgens bewerken en uiteindelijk het resultaat terugzien.

Foto’s: © MJB Events PR