Een muzikale editie van Proud on Stage 2017

Proud on Stage 2017 - Advendo SneekFoto: © MJB Events PR

Een muzikale editie van Proud on Stage 2017

Proud on Stage is inmiddels een bekend evenement geworden in Nederland. Een evenement met korpsen, koren en dansgroepen. Afgelopen zaterdag hielp ik mee tijdens Proud on Stage 2017 als floormanager. In dit artikel blik ik terug op deze mooie en muzikale tweede editie!

Proud on Stage: De show

De verwachtingen waren hoog, het programma moest nog beter zijn dan vorig jaar (Proud on Stage 2016) en alles moest op elkaar aansluiten. Dat lukte allemaal! Zo werd de show geopend door Takostu Stiens die wereldkampioen marsparade werd tijdens het WMC 2017 in Kerkrade. Geen wonder dat het publiek voor hen een staande ovatie gaf.

Al snel wisselde Takostu de vloer met Elske DeWall. Zij zong eerst een paar nummers solo op haar gitaar, waarna de Soli Brass halve wegen haar show begon mee te spelen met Elske DeWall. Nadat ze samen verschillende nummers hadden gespeeld, waaronder Let it be van The Beatles, verliet Elske DeWall het podium en maakte plaats voor Soli Brass.

Na de snelle wissel maakten European X en First Beat een mooie show. Slagwerk, drums en een stukje piano. Het kan allemaal tijdens Proud on Stage wat voor mooie nummers en momenten zorgden! Zodra ze klaar waren moest het volledige podium opgeruimd zijn. Het was tijd voor een speciale showband.

Bicycle Showband Crescendo kwam de vloer op met maar liefst zestien rijdende muzikanten op de fiets. Probeer dit thuis niet na te doen! Gelukkig ging het bij Bicycle Showband Crescendo allemaal goed, zoals we eigenlijk wel van hun gewend waren. Al brak er van één fietser wel het voorwiel af wat werd gevolgd door een Dixieland medley richting de pauze.

Na de pauze bracht marimba speler Tobias Messerschmidt een vijf minuut durende muziekstuk ten gehore. Nadat Tobias klaar was, was de popkoor Djemm aan de beurt. Een popkoor met als thema Shrek. Gebaseerd op de filmserie van de groene oger uit het moeras. Een mooie show, zowel van Tobias als van Djemm, om naar te kijken waarbij het publiek een staande ovatie voor gaf!

Maar al snel was het tijd voor de volgende act. Advendo uit Sneek, tweede op de marsparade bij het WMC 2017, bracht hun show op de speelvloer. Een mooie show om naar te mogen kijken met een combinatie van muziek, patronen en springen. Tijdens de avondeditie sprong het publiek gewoon mee met Advendo, wat voor mooie beelden zorgden!

De vloer werd vervolgens vrijgemaakt voor Avant Garde Collective. Zij wonnen Battle of the Dancefloor 2016 met hun Urban dansstijlen. Binnen de groep heeft ieder zijn eigen specialiteit waardoor alles op het podium samenvalt en het een indrukwekkende show is om naar te mogen kijken! Zo hebben zij deze kwaliteiten tijdens Let’s Dance 2016 in de Ziggo Dome mogen laten zien!

“Mijn club, mijn ideaal, dit is de mooiste club van allemaal. Want hier ligt mijn hart, mijn vreugde en mijn verdriet. Het kan dooien, het kan vriezen. We kunnen winnen of verliezen, maar een betere club als deze vind je niet, het Leeuwarder Pasveerkorps” – Johan van der Wal

Dat was de opening tekst voor het Pasveerkorps Leeuwarden tijdens Taptoe Leeuwarden 2012. Tijdens Proud on Stage was het Pasveerkorps ook weer aanwezig met hun show To find a Home, aangepast aan de Stadsschouwburg De Harmonie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij een staande ovatie kregen van het publiek en wereldkampioen show werden tijdens het WMC 2017 in Kerkrade!

Na top korpsen te hebben gezien, top koren te hebben geluisterd en top dansshows te hebben gekeken moesten we nog één deelnemer zien. De vloer werd vrijgemaakt voor het wereldberoemde slagwerkgroep Top Secret Drum Corps uit Basel (Zwitserland). Voor de avondshow moest de groep nog even inspelen, maar de beschikbare ruimtes waren bezet. Hierdoor werd er binnen de organisatie geïmproviseerd en besloot Top Secret Drum Corps een warming-up te doen op het Wilhelminaplein (Zaailand). Al snel bleek dat het uitgaanspubliek hier zin in had, waardoor er al snel zoon 150 personen stonden toe te kijken hoe het Top Secret Drum Corps inspeelden. Dit deden ze rond 22:25 uur dunnetjes over op de vloer voor een volledige uitverkochte theaterzaal van de Stadsschouwburg (950 bezoekers).

Na dit spectaculaire optreden van Top Secret Drum Corps was het tijd voor de finale. Alle deelnemers kwamen op het podium. Soli Brass speelden het nummer I am happy nadat Johan van der Wal de afsluiting had verteld van deze tweede editie van Proud on Stage. In de foyer was voor alle bezoekers nog een mogelijkheid om na te praten onder een genot van drankje en van de muziek die werd gespeeld door T-Brass, onderdeel van Advendo Sneek.

Floormanager

Net zoals bij Proud on Stage 2016 hielp ik het Proud Event bij het floormanagement tijdens de twee shows.

Zo moesten de korpsen worden begeleid in de backstage omgeving van de Stadsschouwburg, het opbouwen en afbouwen van alle materialen op en rondom het podium en het assisteren van de regie die de gehele show goed in beeld had.

Het belangrijkste hierbij was dat alles goed in elkaar overliep, dat alles met elkaar werd gecommuniceerd en dat we op tijd alles klaar hadden staan zodat Johan van der Wal, de presentator van de avond, alles goed kon vertellen aan het publiek.

Met een kleine uitloop van een paar minuten bij beide shows, wat niemand een probleem vond, was het een succesvolle tweede editie van Proud on Stage. We kunnen terugkijken op twee mooie shows met vele top korpsen, top koren en top dansgroepen. Helaas kwam er een eind aan deze tweede editie in de Stadsschouwburg De Harmonie. We moeten tot in 2019 wachten tot de volgende Proud on Stage, maar volgend jaar is de organisatie terug met een speciale editie in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018!

Foto’s: © MJB Events PR

Tags: