Drukke Luchtmachtdagen Leeuwarden 2016

Luchtmachtdagen Vliegbasis Leeuwarden 2016Foto: © MJB Events PR

Drukke Luchtmachtdagen Leeuwarden 2016

Twee per drie jaar vinden de Luchtmachtdagen plaats van de Koninklijke Luchtmacht. De eerste keer in Leeuwarden, dan in Volkel en dan een jaar rust. Op vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni 2016 vonden de Luchtmachtdagen plaats op Vliegbasis Leeuwarden, waar ik als bezoeker samen met 170.000 andere bezoekers een kijkje in de keuken mochten nemen van Vliegbasis Leeuwarden.

Vroeg in de ochtend stond ik op om met de trein naar Leeuwarden af te reizen. Aangekomen op Station Leeuwarden was ik ongeveer een half uur verwijderd van de Vliegbasis Leeuwarden. Alle bezoekers moesten, in verband met de veiligheid, via de tassencontrole de bus in of konden dan pas toegelaten worden tot het terrein.

Bezoekers konden verschillende activiteiten doen. Zo konden ze straaljagers en vliegtuigen bekijken, meer informatie krijgen over bijvoorbeeld de wapens die Defensie gebruikt, wat de eigenschappen zijn van de Chinooks of bijvoorbeeld de Apache helikopter van binnen bekijken. Maar dat was natuurlijk nog niet het enige. Zo waren veel bezoekers benieuwd hoe het AWACS-vliegtuig eruit zag en hoe groot nou daadwerkelijk het Amerikaans vrachtvliegtuig van binnen is.

Natuurlijk konden bezoekers ook volledig genieten van de vliegshows. Zo was de wereldprimeur van de F-35 te zien, een Apache helikopter vliegshow en een operatie van het Korps Mariniers. Maar er was natuurlijk meer te beleven. Zo kon je vliegshows bekijken van militaire teams uit België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, NAVO, Polen, Oostenrijk, Slowakije, Spanjem Tsjechië, Turkije, Verenigde Staten en Civiel.

Drukte?

Druk was het zeker. Vrijdagmiddag om half twee kwam het bericht naar buiten dat bezoekers niet meer naar Leeuwarden af moesten reizen. Op deze eerste dag waren er al ruim 110.000 bezoekers geweest. Maar er kan natuurlijk nog wel veel meer bezoekers erbij. Zo waren er gisteren (zaterdag 11 juni) een bezoekersaantal van 170.000 bezoekers. De organisatie waarschuwde al om 10:00 uur niet meer af te reizen naar Leeuwarden of anders met het openbaar vervoer te komen. Een record van de afgelopen edities!

Al was het niet helemaal slecht om te wachten. Zo was er bij de vertrekplaatsen muziek van verschillende dweilorkesten. Door het centrum van Leeuwarden stonden verschillende verkeersregelaars en Politiepersoneel die iedereen in goede banen gingen leiden. Een grootte operatie, maar een geslaagd evenement voor Defensie en de organisatie hierachter!

Livestream terugkijken?

Het was een grote operatie voor Defensie en alle andere deelnemende organisaties om dit grote evenement te kunnen realiseren. Helaas werd er al vroeg op de ochtend van beide dagen een bericht uitgestuurd dat men niet meer naar Leeuwarden moest gaan afreizen.

Tot slot

Het was een mooi editie van de Luchtmachtdagen Leeuwarden 2016. Een groot compliment richting de organisatie achter dit evenement. Het weer tijdens deze editie was niet heel erg gunstig voor de vliegtuigspotters, maar dat heeft zeker de pret niet mogen drukken voor alle activiteiten, bezichtigingen in de vliegtuigen en van de prachtige vliegshows!

Foto’s: © MJB Events PR

Tags: