Blue Devils International – Proud Event 2015

Proud Event 2015© MJB Events PR

Blue Devils International – Proud Event 2015

In de eerste paar maanden van 2015 werd bekend dat de Blue Devils International, onderdeel van de Blue Devils, naar Europa zou komen waaronder naar Leeuwarden! Omdat ik voorafgaand meehielp tijdens de Taptoe Leeuwarden, werd mij gevraagd of ik mee wilden helpen tijdens het Proud Event in Leeuwarden. Hier zou de Blue Devils International bij gaan optreden, wat een grote ervaring voor mij zou zijn!

Taptoe Leeuwarden 2.0

In 2013 was de Taptoe Leeuwarden jarig en vierden haar 40-jarige jubileum met onder meer Iris Kroes en topkorpsen zoals het Pasveerkorps uit Leeuwarden, Kunst en Genoegen uit Leiden en New Guard America uit de Verenigde Staten.

In de finale werd gezegd dat de Taptoe Leeuwarden zou gaan veranderen, dat het een driedaags evenement zou gaan worden wat ook een podium zou moeten bieden voor de amateursporten en -clubs.

Maar helaas, door geen financi√ęle zekerheid kon in 2014 geen Taptoe Leeuwarden plaats vinden. Maar zoals er altijd wordt gezegd, ‚ÄĚAlles komt weer goed‚ÄĚ, dat kwam het zeker!

Het Proud Event organiseerden samen met Drum Corps Nederland het contest in Leeuwarden. De Blue Devils International zou naar Leeuwarden komen, wat een mooie combinatie zou zijn samen met het Drum Corps Nederland contest wat normaal gesproken in Huizen (vlakbij Utrecht) zou gaan plaats vinden.

Bijna een week lang in Leeuwarden…

Bijna een week lang verbleef de Blue Devils International in Leeuwarden. Op dinsdag 23 juni kwamen de Blue Devils in Leeuwarden aan. Natuurlijk waren ze erg rustig, want ze hadden een lange vlucht gehad (Verenigde Staten – Frankfurt) en een busreis van Frankfurt naar Leeuwarden.

Op donderdagavond was het dan tijd om de eerste klanken in Leeuwarden ten gehore te brengen. Natuurlijk was er wel getraind bij het Kalverdijkje, waar de Blue Devíls verbleven. Tijdens dit optreden op de donderdag moesten de Nieuwstad en de Eewal plaats maken voor een muzikale show van de Blue Devils International. Dit was een voorproefje wat men kon zien op 27 juni in het Cambuurstadion in Leeuwarden.

27 juni 2015

Op 27 juni vond eerst een drum battle plaats op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Slagwerkgroepen van het Pasveerkorps, Advendo en Takostu streden in een drum battle tegen elkaar. Na ongeveer 30 – 60 minuten kwam de Blue Devils International het plein op en verzorgde een stilstaande show.

Na een kleine show te hebben gegeven ging de Blue Devils richting het Cambuurstadion, maar gelukkig was het nog niet voorbij op het Wilhelminaplein. Hier traden de slagwerkgroepen van het Pasveerkorps, Advendo en Takostu nog even op.

In de middag begon om 15:15 uur de Junior Class met de jeugdkorpsen van het Drum Corps Nederland Contest Leeuwarden. De deelnemende korpsen van de Junior Class waren Jong Beatrix, Jong Holland, Junioren Zwijndrecht, Jong Jubal en Johan Friso Middelburg. Jeugdkorps Pasveer en Jeugdkorps Takostu traden ook op, maar zij deden niet mee met de Junior Class.

Om 17:15 uur was de eerste show te zien van de Blue Devils International. Een mooie show, Amerikaanse elementen en een show om u tegen te zeggen! Onder luid applaus kwamen de nummers zoals When a man loves a woman en The Stars and Stripes forever naar voren.

Het avondprogramma vond plaats vanaf 18:30 uur. Showband Marum, Jong Holland, Juliana Middelburg en Jubal Dordrecht deden mee aan dit avondprogramma. Dit werd om 21:45 uur afgesloten door de tweede show van de Blue Devils International waarna de finale begon.

28 juni 2015

Op zondag 28 juni 2015 was er een clinic voor alle muzikanten die zich van ten voren hadden opgegeven bij het Proud Event. Zo waren er clinics voor het slagwerk, blaasinstrumenten en de Color Guard. De Blue Devils gaven na afloop ook nog een showtraining voor het publiek en muzikanten die aanwezig waren op die dag.

Afscheid

Aan alles komt er een eind, ook helaas aan het verblijf van de Blue Devils International in Leeuwarden. Op woensdag 1 juli 2015 vertrokken de muzikanten van de Blue Devils om 09:30 uur op weg naar Londen. Optredens tijdens de Summer Spectaculair, een paar dagen verblijven in Parijs en vervolgens optreden in Modena, Lecco en als afsluiting Tattoo Basel. Een maand onderweg, maar voor vele een grote ervaring. Hopelijk komt de Blue Devils snel weer naar Nederland!

Update 15 september 2015

Vandaag is naar buiten gekomen dat de Blue Devils opnieuw naar Europa zouden gaan komen. Hun aanleiding is dat er dit jaar een succesvolle tour door Europa was geweest, waaronder Leeuwarden, hun debuut stad voor deze Europese tour.

Update 01 december 2015

Eerder is aangegeven dat de Blue Devils naar Europa zouden gaan komen. Helaas is er vandaag het bericht op de website van de Blue Devils gepubliceerd dat er in 2016 geen vervolg komt voor hun Europese tour. Op hun website staat vermeld: There is no Blue Devils International Corps planned for 2016. Thank you for your interest (vertaling: Er is geen Blue Devils International Corps gepland in 2016. Bedankt voor uw interesse).

Update 24 juli 2016

Het lijkt er bijna op dat de Blue Devils International, wat vorig jaar haar debuut tour deed door Europa waaronder ook Leeuwarden, zal gaan spelen tijdens het World Music Concours in Kerkrade. Dit evenement vindt om de 4 jaar plaats ik het Parkstad Limburg Stadion te Kerkrade. De plannen zijn nog niet definitief bevestigd, maar de Blue Devils onderhandeld momenteel met meerdere Europese evenementen.

Update 31 januari 2017

Execute director David Gibbs heeft laten weten dat de Blue Devils International in 2017 niet naar Europa komen. Dit zou, net zoals in 2016, niet haalbaar zijn voor de wereldbekende organisatie. De oorzaak hiervan is niet bekend gemaakt.

Tags: