AMP met MJB Events PR

Accelerated Mobile Pages (AMP) met MJB Events PRFoto: © AMP Project (bewerkt)

AMP met MJB Events PR

Sinds 2016 is het Accelerated Mobile Pages (AMP) project van start gegaan. Dit is een uitgeklede versie van uw websitepagina’s voor de smartphone. Maar hoe zorgt u eigenlijk voor AMP pagina’s en wat is het voordeel hiervan eigenlijk? Ik zocht het uit en schreef het oude artikel om naar een nieuwe versie.

Wat is Accelerated Mobile Pages (AMP)?

Sinds de komst van de apps in 2009 met de exclusieve groei in 2012 is per jaar het smartphone gebruik erg toegenomen. Vandaag de dag zitten we eigenlijk veel meer op onze smartphone dan dat we in de boeken of op onze laptop zitten.

Om de smartphone tegemoet te komen is Google in samenwerking met een aantal andere grote organisaties het initiatief begonnen met het Accelerated Mobile Pages (AMP) project. Hiermee worden de blogberichten en pagina’s op uw website uitgekleed en weergegeven aan de bezoeker die uw website bezoeken vanaf een smartphone. Dit heeft enkele voordelen voor u als websitebeheerder en voor de gebruiker die minder geld hoeft te betalen voor het dataverkeer per maand. Maar welke voordelen heeft het AMP eigenlijk nog meer voor u?

Voordelen van AMP

Het AMP project is een mooi initiatief wat grote organisaties hebben toegepast op hun websites, denk bijvoorbeeld aan dit artikel, aan de website van Uit de oude Koektrommel, The Guardian of aan de website van NU.nl. Hierdoor ziet u vaak bij nieuwsupdates hun website bovenaan uitgelicht staan wanneer u zoekt op een bepaald woord of gebeurtenis is de zoekmachine van uw smartphone.

Het bovenaan staan in Google is niet het enige wat als voordeel voor u kan werken. Ook kunt u veel voordeel krijgen ten opzichte van uw concurrentie. Zo gebruiken vele evenementenorganisaties nog geen AMP op hun website waardoor ik in het voordeel ben met mijn website. Hierdoor kan mijn website voorrang krijgen voor de smartphone omdat mijn pagina’s of blogberichten voor de smartphone zijn geoptimaliseerd. Dit heeft dan weer als effect dat ik meer gratis bezoekers krijg op mijn website waardoor de naamsbekendheid stijgt.

Als derde voordeel kunt u handig inspelen met uw AMP pagina’s voor nieuwe (potentiële) klanten. Door enkele technische toepassingen toe te voegen kunt u hen ook aan uw merk laten koppelen waardoor u de (potentiële) klant naar uw landing pagina of opt-in pagina kunt leiden. Extra gratis voordeel voor uw als website eigenaar of als bedrijf.

Nadelen van AMP

Ook aan dit project wat een goed initiatief is zitten enkele nadelen eraan verbonden. Allereerst vergt het AMP-project technische wijzigingen aan uw website. Afhankelijk van wat voor soort website u gebruikt kan dit eenvoudiger worden toegepast. Wanneer u niet over deze technische kennis beschikt zult u iemand moeten inhuren die dit voor u kunt doen, waardoor u extra kosten krijgt om het AMP-project toe te passen aan uw website.

Als tweede nadeel worden updates aan uw website niet snel doorgevoerd. Hierdoor kan de AMP-versie achterblijven ten opzichte van de originele pagina van uw website. Door enkele technische maatregelen kunt u dit probleem deels verhelpen, maar dat zal helaas niet genoeg zijn om de AMP pagina ook daadwerkelijk up-to-date te hebben wanneer u een wijziging doorvoert op uw website.

Als derde nadeel kan een AMP pagina erg verwarrend zijn voor de bezoeker. Wanneer de kleuren niet goed overeenkomen met uw huisstijl dan kan dit voor een verkeerd beeld zorgen voor uw websitebezoeker. Hierdoor kunnen ze denken dat ze op de verkeerde website zijn terwijl ze wel op de juiste website zitten. Daarom is het belangrijk om alle pagina’s en blogberichten in dezelfde huisstijl toe te passen als dat uw originele huisstijl is.

MJB Events PR met AMP

Sinds 2016 maakt mijn website gebruik van het AMP-project. Hierdoor kunt u alle blogberichten bekijken via de AMP-versie op uw smartphone of tablet waardoor uw dataverkeer van uw smartphone niet overbelast zal gaan worden.

In de afgelopen maand is er een update beschikbaar gekomen om ditzelfde AMP-project toe te passen op vaste pagina’s die geen blogberichten zijn. Hierdoor wordt de volledige website beschikbaar gesteld voor het AMP-project wat voor veel nieuwe bezoekers kan gaan zorgen in de komende tijd. Deze nieuwe update zal binnen twee maanden worden toegepast en ook worden uitgerold naar alle websites die ik beheer. Hierdoor profiteren veel meer websitebezoekers aan een stukje sneller internet in deze tijd.

Hoe pas ik AMP toe op een WordPress website?

Nu we weten waarom AMP belangrijk is kunnen we dit instellen op uw website. Als u gebruik maakt van WordPress, dan kunt u door middel van de WordPress plug-in AMP ook AMP-pagina’s krijgen op uw website.

Deze plug-in kunt u downloaden via uw WordPress dashboard op uw website of kunt u via FTP installeren. Afhankelijk waar uw voorkeur naar uit gaat en wat voor u het makkelijkst is om te gebruiken.

Eén nadeel van deze methode is wel dat er weinig bewerkingsmogelijkheden zijn voor u als websitebeheerder. U moet dus zelf via de .php bestanden of via CSS uw AMP pagina’s gaan vormgeven of laten vormgeven door mensen die daar de kennis van hebben. Hierdoor kan het AMP-project u toch iets meer geld kosten dan van ten voren gedacht. Maar of dit tegenover het voordeel van de AMP pagina’s is kunt u zelf het beste beoordelen. Via het officiële Github project kunt meer informatie vinden over hoe u de plug-in kunt gaan vormgeven.

Hoe pas ik AMP toe op een HTML website?

Wanneer u een AMP website wil binnen uw HTML website dan kost dit veel tijd en waarschijnlijk ook veel geld, tenzij u kennis heeft hoe u HTML en CSS bestanden kunt maken. Op de officiële website van het AMP project kunt u veel informatie vinden waar uw AMP HTML bestanden aan zouden moeten voldoen.

Zowel voor een WordPress website als een HTML website kunt u de AMP pagina’s valideren aan de hand van Google Webmasters Tool. Hier krijgt u een goed overzicht welke fouten u op zou moeten lossen en welke pagina’s succesvol geïndexeerd zijn door Google.

Conclusie

Concluderend kunnen we dus zeggen dat het AMP project veel voordeel geeft voor u als website eigenaar. Met de juiste huisstijl en merkwaardes kunt u dit project als een campagne toepassen binnen uw organisatie, waardoor uw naamsbekendheid en klanten kunnen gaan groeien. Mocht u toch hulp nodig zijn, dan help ik u natuurlijk graag verder!

Tags: