Zal muziek ooit over de wereld gaan heersen?

Color Guard Contest Leeuwarden 2018Foto: © MJB Events PR

Zal muziek ooit over de wereld gaan heersen?

Van artiesten zoals Elvis Presley tot Julio Iglesias of van Dua Lipa tot UB40, U2 of Coldplay. Ondanks dat deze artiesten allemaal werkzaam zijn binnen verschillende muziekgenres hebben zij één ding overeen met elkaar. Het maken van muziek. Overal om ons heen zien en horen we eigenlijk muziek. Maar zal muziek ooit over de wereld gaan heersen?

Wat is muziek eigenlijk in het kort?

Muziek is eigenlijk een belevenis op zich, waarbij een artiest een nummer zingt en de muzikanten maken daarbij muziek zodat de tekst als de muziek één goede belevenis wordt. Dit wordt ook wel een muzieknummer genoemd. Dit nummer kan dan worden gepubliceerd op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, ITunes of Google Music. Maar ook een LP of CD mogen niet ontbreken.

Een muzieknummer kan bestaan in verschillende formaten. De gangbare en meest gebruikte formaat is een .mp3 bestand. Dit bestand wordt door de meeste software gelezen en kan daarmee dus afgespeeld worden. Een nadeel van een .mp3 bestand is dat er een compressie plaatsvindt. Dit betekent dus dat de kwaliteit van het nummer achteruit gaat. Om de beste kwaliteit naar boven te halen kan je gebruik maken van niet gecomprimeerde nummers zoals .wav, .aac of .flac. Een nadeel daarvan is dat deze laats genoemde extensies wel groot zijn qua formaat omdat deze alle informatie en toonsoorten met zich mee komen.

Invloed van de muziek in onze dagelijkse leven

Waar we eigenlijk ook naar kijken of mee bezig zijn. We worden op verschillende manieren geconfronteerd met muziek. Dit gebeurt in verschillende soorten en maarten. Denk bijvoorbeeld aan zang, instrumentaal of solomuziek. Soms duurt een nummer kort, een ander nummer duurt lang, het ene nummer is langzaam en het ander nummer is snel.

Kort gezegd kunnen we eigenlijk niet meer zonder muziek. Muziek brengt ons iedere dag weer een bepaalde emotie. Bijvoorbeeld de emotie om vrolijk te zijn door het horen van onze favoriete artiest of door te luisteren naar zomerse muziek. Voor motivatie hebben we bijvoorbeeld iets rustgevends nodig of muziek waarbij de kracht er vanaf spat zonder ook daadwerkelijk harde muziek te horen zoals metal of hardcore.

Daarentegen kan muziek ons ook ontroeren. Denk maar eens aan de bekende nummers My Way (A mi Manera), Time to say goodbye of My heart will go on. Deze nummers roepen een bepaalde emotionele reactie op waarbij je verdrietig van kunt worden.

Hoe komt het dat we emotie voelen bij muziek?

Mensen zijn dieren en hebben daarbij aan de ene kant instinct. Aan de andere kant is tijdens onze transformatie van een kind, naar een puber en verder naar een volwassen erg een bevattelijke periode. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die zich in de pubertijd bevinden, vaak dingen voor de eerste keer gaan doen. Bijvoorbeeld de eerste keer uitgaan, de eerste keer een vriend of vriendin krijgen, de eerste keer naar de middelbare of de eerste keer alcoholische dranken drinken.

Tijdens deze periode is de mens in de pubertijd erg bevattelijk voor de invloeden die de betreffende persoon krijgt. Luister je bijvoorbeeld veel naar klassieke muziek in deze periode, dan heb je waarschijnlijk later ook een voorkeur voor klassieke muziek. Luister je veelal naar rock, pop of house muziek, dan zou je naar één van deze muziekgenres jouw voorkeur uiten.

De wetenschap die hierbij gaat komt doordat de eerste keer veelal bij ons bijblijft en een plaats krijgt in onze geheugen. Dit betekent dus ook dat we tijdens dit moment ook de muziek in ons opnemen. Eigenlijk zijn we vanaf dat moment als onze toekomstweg aan het bepalen op het gebied van muziek.

Ik zeg daarbij natuurlijk niet dat het kan veranderen. Aan de hand van jouw interesses in de jaren die volgen kan jouw voorkeursmuziek bijvoorbeeld veranderen. Naast Elvis Presley luister ik bijvoorbeeld ook veel naar Julio Iglesias of andere Spaanse artiesten. Ik heb hier destijds wel wat naar geluisterd, maar dit was niet mijn hoofd muziekgenre tijdens mijn puberteit.

Voor dit hele proces heeft Covack een onderzoek gedaan en een benaming daaraan gegeven. Dit proces heet de music comming out wat plaats vindt tussen de 12de en 24ste levensjaar van een mens. In deze levensfase, zoals eerder al aangegeven, worden de muzikale invloeden vaak het muziekgenre waar iemand het meeste naar zal gaan luisteren tijdens zijn of haar leven.

Zal muziek over de wereld gaan heersen?

Ja en dat ook niet snel veranderen binnen de komende decennia. Al eeuwenlang wordt er op verschillende manieren al muziek gemaakt. Tegenwoordig gaat dit proces stukken gemakkelijker dan vroeger, maar uiteindelijk gaat het om de belevenis. Muziek brengt een emotie met zich mee wat onze emotie op dagelijks gebied erg kan beïnvloeden. Ook kan muziek onze toekomst laten veranderen. Luister je bijvoorbeeld veelal naar motiverende, positieve en vrolijke muziek, dan zal jouw leven waarschijnlijk ook beter zijn dan wanneer je veelal naar droevige muziek luistert. (Ik zeg daarmee ook niet dat droevige muziek ook daadwerkelijk lijdt tot een droevig leven).

Conclusie

Muziek is iets wat zal blijven bestaan en wat de mensheid zal blijven beïnvloeden. Het maakt niks uit in wat voor muziekgenre het nummer bevindt. Je zal misschien niks hebben met metal terwijl andere dit muziekgenre wel erg mooi vinden om te horen. Maar omgekeerd vinden zij bijvoorbeeld jouw muziekgenre van pop, rock of klassieke muziek weer niet heel erg interessant om naar te luisteren.

Het is dus afhankelijk met wat voor muziekgenre je in aanraking komt tijdens jouw music comming out, zoals Covack dat zo mooi verwoord. Het is daarom dan ook een kwestie van tijd, smaak en ontdekkingsreis tot het moment dat je jouw favoriete artiest of muziekgenre heb gevonden. Ik zeg daarbij dan niet dat je maar binnen één muziekgenre voor de rest van jouw leven blijft. Want je werk, opleiding en interessegebieden zullen zeker een grote rol spelen binnen jouw leven en in jouw muziekgenre. Ik hoop dat je veel (nieuwe) muziek mag ontdekken!

Tags: