Achtergrondmuziek op kantoor, op een evenement of in een winkel

Veed Festival en Veed Awards 2018Foto: © MJB Events PR

Achtergrondmuziek op kantoor, op een evenement of in een winkel

Er zijn in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van muziek op onze stemming en brein. Zo kan muziek onder meer zorgen voor verdriet, blijdschap, verlangen en plezier. Afhankelijk natuurlijk wat voor muziek je aan het luisteren bent. Zo kan achtergrondmuziek ervoor zorgen dat jouw bezoekers van jouw evenement, winkel of netwerkborrel de juiste stemming krijgt. Maar hoe zorg je daarvoor?

Muziek heeft invloed op onze welzijn

Muziek heeft grote invloed op onze emotionele welzijn, net zoals kleuren dat doen. Zomermuziek maakt ons vaak blij, droevige muziek maakt ons droevig en snelle beatmuziek maakt geeft ons vaak energie. Wanneer iemand naar muziek luistert wordt er een stemming gecreëerd. Deze stemming heeft ook invloed op de omgeving van de betreffende persoon.

Denk maar eens over de volgende situatie. Wanneer je iemand ziet huilen, dan moet je wellicht ook huilen omdat de situatie emotioneel is. Maar wanneer je iemand ziet lachen, dan krijg je vaak ook een vrolijk gevoel van binnen of moet je zelf ook lachen. Kortom, muziek kan jouw emoties bepalen en hoe je zichzelf voelt. Het is daarom goed om te weten welke muziek welke emotie bij je (of bij jouw omgeving) veroorzaakt.

Leren met muziek, het werkt!

Muziek helpt je bij het leren van nieuwe vaardigheden. Althans bepaalde muziek. Uit een onderzoek door Amerikaanse neurobiologen uit 1993 is gebleken dat klassieke muziek helpt bij het leren van (moeilijke) leerstof. Denk maar aan het leren van de theorie voor een toets, voor een nieuwe functie of wanneer je nieuwe software wil beheersen zoals Adobe Photoshop of Pro Tools. Al schijnt ook andere rustige muziek te helpen bij het onthouden van deze leerstof. Het nummer moet niet te snel zijn, moet niet een snelle beat hebben en moet dus kalm aan zijn.

Door naar klassieke muziek of rustige muziek te luisteren activeert de hersenen een bepaald proces. Hierdoor onthoud je de leerstof beter en hoeft je, wellicht minder vaak, in de boeken te duiken om de leerstof tot je te nemen.

Eén kanttekening daarbij is harde, snelle en ruige muziek juist het tegenovergestelde creëert. Je wordt daardoor juist sneller afgeleid, kan je zich minder goed concentreren en ben je langer bezig om de betreffende informatie tot je te nemen. Kort gezegd doe je er dus goed om, om bij het studeren, klassieke muziek of rustgevende muziek op te zetten als achtergrondmuziek.

 

Meer creativiteit en betere producten

Achtergrondmuziek is niet alleen goed bij het studeren, maar draagt ook daadwerkelijk bij aan jouw creativiteit. Bijvoorbeeld tijdens een brainstormsessie op het werk, tijdens een brainstormsessie thuis of wanneer je creatief bezig bent.

Daarnaast is uit onderzoek van Journal of Consumer Research gebleken dat het hebben van achtergrondmuziek leidt tot meer innovatieve producten, het helpen uitwisselen van ideeën, brengt de interactie opgang tussen medewerkers en zorgt veelal voor een goede sfeer op jouw werkplek. Een goed excuus om de muziek zachtjes aan te zetten!

Het helpt bij het netwerken

Ben je vaak aan het netwerken, kom je vaak op netwerkborrels of heb je weleens belangrijke mensen op kantoor? Dan doet je er ook goed aan om rustige achtergrondmuziek op te zetten. Uit het onderzoek van Harvard Medical School is gebleken dat het ontspannend werkt, stress verminderd, het stemmingsniveau stijgt en emotionele intelligentie verhoogd (wat belangrijk is tijdens het netwerken).

Daarnaast is het in dit onderzoek gebleken dat het rustgevend werkt op zenuwachtige mensen. Bijvoorbeeld mensen die zenuwachtig zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, met hun te netwerken en om met hun te praten.

Achtergrondmuziek neemt je op reis

Naast het feit dat achtergrondmuziek vele voordelen kent zijn er daarnaast ook andere voordelen. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben geconcludeerd dat het niet alleen de stemmingen van mensen veranderd, maar dat het wereldbeeld ook ermee veranderd kan worden. Bijvoorbeeld door achtergrondmuziek te kiezen wat past binnen het thema van jouw congres, seminar of netwerkborrel.

Daarnaast zorgt vlotte en positieve muziek voor herkenning van blije gezichten. Dus mocht één van jouw crewleden glimlachen tijdens een vlot en positief nummer, dan is de kans groot dat ook jouw bezoekers een glimlach opzetten. Daartegenover zorgt droevige muziek ervoor dat mensen droevige gezichten herkennen.

Conclusie

Mocht je dus een congres, seminar of netwerkborrel organiseren? Dan doet je er dus goed aan om klassieke muziek of vrolijke en rustige achtergrondmuziek op te zetten. Zo weet je zeker dat jouw medewerkers en jouw bezoekers een vrolijk en mooie evenement zullen hebben. Want je weet ongetwijfeld het bekende gezegde: Eén dag niet gelachen is één dag niet geleefd!

Tags: