Wat is Fear of missing out (FOMO)?

Veed Awards 2018

Ik wil niet meteen generaliseren, maar de aankomende generatie behoord tot de zogeheten “online generatie”, waarbij bijna alles over het internet wordt gedaan. Denkt u bijvoorbeeld maar aan social media, aan schoolopdrachten of contacten onderhouden over het internet. De kans op een verslaving is daarbij steeds groter geworden op Fear of Missing out (FOMO). Maar wat is FOMO eigenlijk precies? In dit artikel leg ik het aan u uit!

Wat is Fear of missing out?

Fear of missing out is een nieuwe verslaving gebaseerd op de nieuwe technologie en op de social media. Het is kort gezegd de angst dat je iets leuks of belangrijk mist van familieleden, vrienden of eventuele kinderen. Bijvoorbeeld op Facebook, Instagram of Snapchat.

Deze verslaving, word ook wel connectiviteitverslaving genoemd, word veelal veroorzaakt door smartphones. De meeste mensen hebben een smartphone bij zich met een internetabonnement waarbij ze overal en nergens verbonden zijn met de online wereld. Daardoor is een app zoals Facebook, Instagram of Snapchat snel aangeklikt wat weer voor (negatieve) effecten kan zorgen. Bijvoorbeeld wanneer vrienden iets leuks doen (bijvoorbeeld naar Tomorrowland gaan) en jij niet. Daarnaast heeft FOMO ook grote invloed op het werk en op uw carrière!

Hoe ontstaat FOMO precies?

FOMO is overdraagbaar door mensen om u heen. Wij als mensen kopiëren het gedrag van andere mensen, wat voor de nodige effecten zorgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als iemand op een smartphone zit, dat u dan ook op uw smartphone gaat kijken. Dit wordt getriggerd door melding icoontjes bij uw e-mailapp, bij de Facebookapp of bij de app van Snapchat.

Volgens Psychloog Andrew Przybylski, van de Universiteit van Essex, word er van FOMO-verslaving gesproken wanneer u het niet meer in bedwang kunt houden. De impulsen bepalen uw gedrag, u bent bang dat u iets supergaaf mist of dat u gewoon up-to-date wil blijven met wat er allemaal in de wereld gebeurd. Zoals in de introductie verteld vindt dit vooral plaats bij de jongere generaties, die overal verbonden zijn en gewend zijn geraakt aan dat (bijna) alles on demand is. Daardoor wordt er een gebrek gecreëerd aan de vaardigheden om connecties te maken, maar doen ze dat via bijvoorbeeld Facebook, Tinder of Relatieplanet.

 

Kan ik FOMO overwinnen?

Alles wat aangeleerd is kan ook weer afgeleerd worden. Natuurlijk wel afhankelijk van uw omgeving, van uw discipline en van het feit dat u niet altijd meer up-to-date bent. De eerste belangrijke stap is het vinden van een balans en het stellen van kortetermijndoelstellingen. Hieronder geef ik u een aantal handige tips om van Fear of missing out af te komen.

Tip 1: Minder social media

Allereerst, ook al is het moeilijk, zou u minder op social media actief moeten zijn. Bijvoorbeeld minder rondhangen op Facebook, minder op Instagram zitten, minder WhatsApp berichten sturen en minder Snaps sturen na familie of vrienden. Door foto’s van familieleden, vrienden of kennissen kunt u zich minder voelen omdat u misschien niet dat leuke activiteit kan ondernemen wat u niet kan ondernemen. Dit is al een positieve stap vooruit als u deze stap maakt. Daarbij is het natuurlijk niet erg als u het gebruikt, maar het zou wel erg worden als u daar echt afhankelijk van gaat worden.

Tip 2: Niet maximaal blij?

Klinkt misschien raar. Maar wanneer u niet maximaal blijdschap ervaart per dan, dan betekend dat volgens onderzoeker Andrew Przybylski dat u uw aandacht aan de verkeerde dingen heeft besteed. Bijvoorbeeld aan negatieve onderwerpen, aan te veel werken of aan het piekeren over problemen in uw leven. Neem per dag een aantal uur de tijd voor uw zelf. Zo zult u zien dat u na een aantal weken veel positiever, blijer en voldoening heeft dan op dit moment. (Houd eventueel een (online) dagboek bij zodat u achteraf kunt zien hoe het proces is gelopen).

Tip 3: Zet de smartphone uit

We leven in een veranderde maatschappij waarbij we eigenlijk 24 uur per dag en 7 dagen per week verbonden moeten zijn met het internet en dat we ook altijd bereikbaar moeten zijn voor bijvoorbeeld uw opdrachtgever of werkgever. Mensen die FOMO hebben verruilen hun wereld met een nepwereld die niet bestaat. Dit komt omdat wij onszelf met anderen vergelijken. Neem, net zoals bij tip 2, ook uw rust en doe iets voor uzelf. Bijvoorbeeld een film kijken, boek lezen, sporten of een wandeling maken. Zo is het in Frankrijk officieel legaal geworden om buiten werktijden niet de werkmail te beantwoorden.

Zet daarom ook uw smartphone een avond gewoon lekker uit of bijvoorbeeld op stil. Zo hoort u de berichten of e-mails niet binnenkomen en word u niet (opnieuw) geconfronteerd met uw werk. Daarbij is het verstandig om geen enkele e-mailaccount op uw smartphone te hebben, omdat dit erg afleidt van uw dagelijkse flow. Houd daarbij vaste plekken aan waar u uw e-mail of andere binnenkomende informatie verwerkt of opslaat voor een later moment!

Tip 4: Besef waarom u op internet of social media bent

Soms heeft u het niet door en staat Facebook binnen enkele minuten open samen met de webapplicatie van WhatsApp of van Instagram. Besef eens waarom u bijvoorbeeld op het internet of u op social media zit. Wanneer u dit beseft dan kunt u makkelijker achterhalen voor uzelf wat de trigger precies is. Wanneer u weer de trigger weet, dan kunt u daar maatregelen tegen treffen. Op die manier kunt u iedere keer uzelf weer verbeteren om bijvoorbeeld meer productief te zijn per dag! Een win-win situatie voor uzelf!

Tip 5: Wees dankbaar voor het gewone leven

Wees dankbaar voor het gewone leven. Bijvoorbeeld dat u mag leven op deze aarde, dat u uw familie, vrienden en hobby’s heeft en dat u bijvoorbeeld een mooie zomerwandeling kunt maken. Want naast werk is ontdekken en vrije tijd ook erg belangrijk. Leef uw eigen leven, zoals u dat wilt.

Tip 6: Verwerk uw e-mail maar 3x per dag

Verwerk uw e-mail maar drie keer per dag. Vaak hebben mensen hun werkmail openstaan omdat ze bang zijn om een urgente e-mail of een andere belangrijke e-mail te missen. Veel mensen beantwoorden de hele dag door binnenkomende e-mail.

Zorg er daarom voor dat u, bijvoorbeeld in uw agenda inplant, wanneer u uw (werk)e-mail gaat beantwoorden. Op die manier zorgt u ervoor dat u zich kunt focussen op de dingen die voor u (of voor uw werk) belangrijk zijn. Zo behaalt u resultaat en kunt u ook gestructureerd uw e-mail verwerken.

Daarbij raad ik ook aan om één vaste locatie te hebben waar u uw e-mail verwerkt. Bijvoorbeeld in uw Gmail, in Microsoft Outlook (software) of in welk ander programma dan ook. Vaak zie ik mensen ook mail ontvangen op een smartphone. Dit raad ik erg af, omdat u altijd getriggerd wordt door de betreffende mailapp waardoor u uit uw flow raakt.

Tip 7: Pak ding voor ding aan

Misschien een logische tip, maar pak ding voor ding aan. Het is voor niemand gunstig (alleen voor de concurrent) om dingen af te raffelen. Zorg dat alles klopt, dat alles goed is en dat u met een tevreden blik iets kan afleveren bij uw klant of aan uw opdracht- of werkgever. Op die manier kríjgt uzelf voldoening en is uw klant, opdracht- of werkgever ook tevreden. Kort gezegd voor iedereen een win-win situatie.

Tip 8: Smartphone uit uw slaapkamer

De Brandweer waarschuwt met regelmaat dat u niet uw telefoon in de nacht moet opladen. Een telefoon is één van de meest voorkomende oorzaken van een brand in huis. Naast dat het gevaarlijk is, worden er ook regelmatig matrassen verbrand weggegooid omdat mensen nog op bed op hun telefoon zitten en daarna in slaap vallen.

Naast het brandgevaar zorgt een smartphone ook voor de nodige afleiding. Bijvoorbeeld door een binnen gekomen e-mail, WhatsApp bericht of Facebookbericht. Dit zorgt ervoor dat u de app opent en erop gaat reageren. Voordat u het weet bent u alweer een halfuur verder wat u ook aan slaap had kunnen besteden.

Koop daarom een wekker die u instelt en zorg dat uw telefoon niet op uw kamer ligt. Wil u toch gebruik maken van uw smartphone als wekker, dan raad ik u aan om het internet (Wi-Fi, 3G of 4G) volledig uit te zetten. Daardoor wordt u niet meer getriggerd door nieuwe meldingen en kunt u met een gerust hart slapen, terwijl uw smartphone functioneert als wekker.

Tip 9: Zeg vaker nee

Omdat we tegenwoordig (bijna) alles digitaal doen zijn we sneller geneigd om ja tegen dingen te zeggen en durven we minder snel nee te zeggen. Zeg daarom vaker nee tegen dingen waar u niet blij van wordt of waar u geen voldoening eruit haalt. Op die manier zal u alleen maar leuke dingen doen wat u energie en voldoening geeft.

Tip 10: Maak een planning en maak doelstellingen

Maak gebruik van uw (digitale) agenda om uw dagelijkse bezigheden in te plannen. Bijvoorbeeld welke projecten u wanneer aan gaat pakken. Maak daarom een planning voor bijvoorbeeld de komende twee weken. Zo kunt u kijken waarvoor u allemaal tijd heeft en waarvoor u geen tijd heeft. Zo kunt u tegen nieuwe dingen nee zeggen, wat u zojuist bij tip 9 heeft geleerd.

Om u daarbij te motiveren kunt u doelstellingen maken. Welke doelen wilt u gaan behalen? Binnen welke periode wil u deze doelstellingen hebben behaald en wanneer vindt u dat u dezé behaald hebt? Zorg daarbij dat de doelstellingen niet te makkelijk zijn (dan heeft u geen uitdaging) maar zorg er ook niet voor dat ze niet te moeilijk zijn (anders is het een grote drempel).

Conclusie

Fear of missing out (FOMO) is dus een serieus probleem wat aangepakt moet worden. U weet nu wat u kunt doen om de kans op Fear of missing out te verkleinen. Mocht u toch denken dat u aan FOMO leidt, dan raad ik altijd aan om even langs de huisarts te gaan. Hij of zij kunt u altijd doorsturen naar een professioneel persoon die verstand heeft en u kunt begeleiden om van FOMO af te komen.

Tags:


Ik streef erna om de media- en entertainmentindustrie verder te professionaliseren door kennis, ervaring en ondersteuning aan te bieden op deze website. Draag jij dit project een warm hart toe? Doneer vandaag nog!