Waarom niet iedereen succesvol is op Instagram

Instagram voor de smartphone van social media

Waarom niet iedereen succesvol is op Instagram

Stories, livevideo’s en afbeeldingen. U ziet ze allemaal wel voorbijkomen op Instagram. Met ruim 800 miljoen gebruikers wereldwijd is Instagram dan ook het foto- en videoplatform van dit moment. Maar waarom lukt de ene persoon het wel en de andere persoon het niet om populair te worden op dit platform. Ik zocht het uit en geef in dit artikel antwoord op die vraag!

Wat is Instagram eigenlijk?

Instagram is in 2010 opgericht als fotoplatform. Het was toen de bedoeling om een platform te creëren wat alleen toegankelijk was voor de smartphone. Al snel, rond 2012, begon het platform bekendheid te krijgen en is steeds bekender geworden. Vandaag de dag zijn er ruim 800 miljoen gebruikers wereldwijd aangesloten op dit platform wat iedere dag nog steeds flink groeit.

Naast het plaatsen van foto’s kunt u nog meer dingen doen op het platform. Bijvoorbeeld het volgen van andere accounts, het volgen van hashtags en het plaatsen van video’s (maximaal 60 seconden). Maar dat is nog niet alles. In de Instagram Stories kunt u updates plaatsen die 24 uur zichtbaar zijn in het account (openbaar of in besloten kring). Bijvoorbeeld gewone foto’s, video’s, vragen (waar men op kan reageren), stickers en live video’s (waarbij één of twee accounts in de live stream kunnen worden toegevoegd).

Daarnaast bestaat Instagram Direct ook al een tijdje. Dit is het versturen van privéberichten tussen twee of meerdere accounts. Meestal wordt het gebruikt om communicatie te houden tussen twee accounts, maar het aanmaken van groepen is ook niet uitgesloten. In een groep kunnen maximaal 500 accounts worden toegevoegd. Sinds kort is het videobellen ook toegevoegd aan Instagram. Zo kunnen de accounts onderling videobellen met spraak, in plaats van alleen te typen of het versturen van afbeeldingen.

In de zomer van 2018 is de concurrent van YouTube, IGTV, gelanceerd. Dit is het videoplatform van Instagram die alleen via de smartphone geraadpleegd kan worden. Op IGTV kunnen video’s geüpload worden van maximaal 10 minuten lang.

Tenslotte heeft Instagram voor bedrijven de zogeheten bedrijfsaccount aangemaakt. Daarbij kunnen bedrijven snelle acties toevoegen aan hun account, bijvoorbeeld het adres, telefoonnummer of een e-mailadres. Met een bedrijfsaccount kunnen er ook advertenties worden gemaakt en Instagram Stories worden gepromoot. Bij het bedrijfsaccount geeft Instagram automatisch statistieken weer per post en van de algemene voortgang van het betreffende account. Bijvoorbeeld hoeveel mensen de pagina hebben weergegeven, uit welke landen de gebruikers komen en welke posts het meeste bereik of de meeste likes hebben gehad.

 

Waarom wordt niet iedereen succesvol op Instagram?

Een kort antwoord hierop: Het is nogal een ingewikkeld proces. Er komen veel onderdelen erbij kijken wat een account succesvol maakt. Soms is het gewoon een kwestie van geluk, terwijl dat andere er bloed, zweet en tranen erin moet steken. Om het voor u wat gemakkelijker te maken heb ik zeven tips geschreven die u kunnen leiden naar een succesvollere Instagram account.

Tip 1: Uw branche is niet geschikt voor Instagram

Er zijn veel branches op de wereld. Soms een beetje te veel. Niet alle branches zijn even goed geschikt voor Instagram. Dit kan komen doordat de content moeilijk te maken is of dat simpelweg de gewenste doelgroep niet actief is op Instagram. Zo heeft Nu.nl bijvoorbeeld een hele interessante manier bedacht om toch actief te zijn op Instagram met het laatste nieuws.

Vooral de fotografie en de creatieve sector zijn goed geschikt voor Instagram. Ik wil daarbij niet zeggen dat andere branches niet geschikt zijn, maar die zijn moeilijker te groeien op het platform. Denk en onderzoek daarom eerst goed of er wel een doelgroep op Instagram actief is wat aansluit bij uw merk of bedrijf.

Tip 2: Hoe gaat u om met uw volgers

Oké, u heeft geconcludeerd dat Instagram een platform is voor uw bedrijf of merk. Maar nu heeft u enkele volgers. Hoe zorgt u ervoor dat zij betrokken zijn bij uw merk of bedrijf? Wees consistent in het posten. Wanneer u met regelmaat een afbeelding of video plaatst op Instagram, dan zorgt u ervoor dat uw volgers aan uw merk of bedrijf gaan hechten.

Wat ik daarbij vaak zie is dat men hacks toepast als #followme, #f4f of #l4l. Misschien heel erg leuk om even op een Instagram post iets meer likes of reacties te hebben, maar het helpt zeker uw algoritme bij Instagram niet. Zorg daarom ervoor dat de hashtags aansluiten bij uw account of bij het onderwerp van de foto. Dan iets minder likes en reacties, maar ik beloof het u, u wordt erop ten duur beter door.

Instagram het bekende social media platform

 

Tip 3: Kies hooguit drie categorieën

U weet nu welke sector u heeft en welke hashtags u het beste kunt gebruiken. Maar wat voor soort foto’s gaat u publiceren? Zorg ervoor dat daarin een specifieke keuze in is gemaakt. Bijvoorbeeld foto’s van landschappen, straatfotografie en architectuur kunnen goed op elkaar aansluiten. Wanneer u deze keuze heeft gemaakt, dan is mijn advies om daarbij te blijven. Ga geen willekeurige andere foto’s plaatsen die niet bij deze drie categorieën past posten. Niemand zit eigenlijk te wachten op een mengelmoes van verschillende onderwerpen.

Tip 4: Plaats de foto’s op de juiste tijd

Nu we dat allemaal geregeld hebben gaan we kijken wat de beste tijd is om te publiceren. Dit is afhankelijk van uw doelgroep. Heeft u de Nederlandse jongeren als uw doelgroep, dan doet u er verstandig aan om rond het avondeten of voor schooltijd in de ochtend een post eruit te gooien. Overdag zijn de jongeren op school en kijken vrijwel niet op Instagram of op andere social media.

Wanneer u een bedrijfsaccount heeft, dan krijgt u van Instagram (na ongeveer 7 dagen) inzage wat de beste tijdstippen en dagen zijn om een Instagram post te plaatsen. Wanneer u niet een bedrijfsaccount heeft, dan zijn er een aantal andere third-party apps die u kunt gebruiken om inzage te krijgen wat het beste tijdstip is om te posten.

Als u een account heeft met internationale volgers, die afkomstig zijn uit verschillende continenten, dan zou ik u willen aanraden om meerdere keren per dag een post op Instagram te plaatsen. Zo krijgt ieder continent (afhankelijk van hun lokale tijd) uw post te zien waarmee ze de interactie kunnen aangaan. Bijvoorbeeld één in de ochtend, één in de middag en één in de avond te posten. Ga daarbij ook niet verschillende posts in één keer plaatsen.

Tip 5: Ga op ontdekking

Ga ondertussen ook op ontdekkingsreis op Instagram. Het is vandaag de dag mogelijk om hashtags te volgen zodat deze in uw feed terecht komen. Zo kunt u geïnspireerd raken door soortgelijke accounts en post wat u kunt gebruiken om uw eigen feed up-to-date te houden en afwisseling in te brengen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan hashtags als #photography, #fotografie of #fotograaf wanneer u een fotografie account heeft.

Een tip die ik daarbij wil meegeven is om te kijken naar uw doelgroep. Heeft u een Nederlandse doelgroep, dan zou ik aanraden om de Nederlandse hashtags te onderzoeken. Heeft u een Franse doelgroep, dan kunt u het beste gebruik maken van Franse hashtags.

Login Instagram in de browser

 

Tip 6: Wissel af met het soort content

Heeft u verschillende foto’s geplaatst op Instagram? Plaats er dan ook eens een video tussendoor of een Instagram Story. Hierdoor wisselt u de content af waardoor de volger getriggerd blijft om uw account te blijven volgen en te blijven bezoeken.

Tip 7: Zoek de interactie op voor de Instagram algoritme

Ik zie heel veel accounts die reacties hebben op hun foto, maar waar gewoon niet op gereageerd wordt (zelfs ook niet een like op de reactie wat tegenwoordig mogelijk is). Erg jammer, omdat dit de kans is om uw account te laten groeien. Sinds 2017 kijkt Instagram erg naar de interactie die u aangaat met uw volgers en met andere accounts. Bijvoorbeeld het liken van posts, het zien van de Instagram Stories of het reageren op foto’s.

U heeft toch ook weleens meegemaakt dat u gereageerd had op een foto waarvan u later meer posts te zien kreeg in uw feed? Dit is precies waar Instagram om draait tegenwoordig. De interactie opzoeken met (potentiële) accounts die u kunnen volgen.

Ga daarbij ook weer niet te overdreven mee aan de slag als in de zin van spam reacties. Dit kan erg raar overkomen en kan uw account weer schade opleveren. Zorg dat alles in balans is, dan komen de volgers vanzelf wel naar u toe!

Bonus tip: Zorg voor goede content

Niemand zit eigenlijk te wachten op content wat pixelig of niet mooi eruit ziet. Bijvoorbeeld scheve horizonnen of de compositie dat niet klopt. Nu hoeft het ook niet het beste van het beste te zijn, maar zolang de content goed is, dan hoeft u niet te vrezen.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om goede foto’s te maken? Dan kunt u altijd gebruik maken van open domein foto’s (stockfoto’s). Deze kunt u vinden op websites als Unsplash of Pexels. Kijk daarbij wel goed onder welke licentie de foto’s vallen en wat u van de maker ermee mag en kan doen.

Tot slot

Het is dus erg belangrijk dat u alle acties wat u uitvoert op Instagram controleert en optimaliseert voor de beste gebruikerservaring en het beste algoritme wat uw account ten goede kan komen. Wanneer u deze acht bovenstaande tips toepast, dan weet ik zeker dat u voortgang boekt om te scoren op Instagram en op die manier meer succes weet te behalen.

Heeft u nog een belangrijke tip? Zet die dan hieronder in de reacties! Ik ben erg benieuwd!

Geen reactie's

Geef een reactie