Social media platform Clubhouse is een nieuw opkomt platform

Social media platform Clubhouse is een nieuw opkomt platform

In de afgelopen weken hebben we steeds vaker de nieuwe social media app Clubhouse voorbij horen komen. De nieuwe social media app wat sterk is gaan groeien in de afgelopen periode. In dit artikel leg ik uit wat de nieuwe social media Clubhouse is.

Wat is het social media platform Clubhouse?

De meeste personen onder ons kennen wel de verschillende social media platformen. Denk daarbij eens aan Twitter, Facebook, Instagram of TikTok. Aan deze social media rij is nu ook een nieuw platform eraan toegevoegd, genaamd Clubhouse. Dit gaat niet over het muziekgenre Clubhouse, maar over het social media platform Clubhouse.

Clubhouse onderscheid zich van alle andere social media kanalen, omdat het compleet voice-bases is. Dit werkt als volgt. De app is zo opgebouwd dat er kamers (rooms) of clubs kunnen worden aangemaakt. Iedere room of club heeft weer haar eigen onderwerp. Zo kan er bijvoorbeeld een room of club gaan over fotografie, social media, web development, cultuur of gezondheid. Binnen deze room of club kunnen er gesprekken plaatsvinden die door gebruikers bijgewoond kunnen worden. Dit is wel afhankelijk of de room openbaar staat of een privé room is. Het komt er eigenlijk erop neer dat het een soort van live podcast is, waarbij sommige gebruikers het ook wel benoemen als netwerkbijeenkomst. Privé rooms zijn vergelijkbaar met een privé groep op Facebook, waar de beheerder (of beheerster) eerst iemand moet goedkeuren voordat diegene in de room kan komen.

Doordat het voice only is (alleen met audio), word er verwacht dat er veel mensen proberen om bij het platform te komen. Verschillende Amerikaanse (nieuws)websites geven al aan dat Clubhouse vergelijkbaar is met Twitter, maar dan met audiobestanden. Deze app word op dit moment alleen nog aangeboden voor Apple gebruikers en voor invite only, maar volgens de gebruikers die al toegang hebben zijn de reacties veelbelovend voor deze app!

Inmiddels bestaat de app Clubhouse nog niet eens één jaar en heeft al ruim 500.000 gebruikers wereldwijd. De verwachtingen zijn dan ook dat de app in de komende weken zeer snel zal gaan groeien in het aantal gebruikers. Ondanks dat de app (nog) niet beschikbaar is voor Android telefoons.

Het oorspronkelijke idee werd bedacht door Paul Davison en Rohan Seth. Zij begonnen in mei 2020 met deze app en hadden slechts 1500 gebruikers met een merkwaarde van ruim $ 100 miljoen Dollar. Met deze nieuwe invite only is het erg interessant om als persoon (of merk) binnen in de app te kunnen komen. Op de manier kan u uw eigen autoriteit claimen en word u misschien wel de eerste bekende Clubhouse influencer binnen de Clubhouse app.

Embed via Apple store.

Hoe gebruik ik Clubhouse?

Op dit moment (februari 2021) werkt Clubhouse alleen nog op invite only. Dat betekend dus dat u door een Clubhouse gebruiker uitgenodigd moet worden. Zodra u uitgenodigd bent, kunt u contacten zoeken die u al kent en deze toevoegen aan uw account. Op deze manier verzameld u volgers en creëert u dus een netwerk. Daarnaast kunt u ook andere personen volgen die u zelf interessant vind, die bijvoorbeeld praten over een onderwerp dat uw interesse heeft. Vanuit verschillende Nederlandse websites word er gesproken dat de applicatie nog niet veel gebruikt word door Nederlanders. Daarom raad ik u aan om in Engelstalige termen te zoeken binnen de applicatie.

Zijn de gesprekken terug te luisteren?

Nee, de gesprekken zijn niet terug te luisteren. Alle gesprekken die plaatsvinden in de Clubhouse app zijn live en worden niet opgenomen. Dit is bewust gekozen door het social media platform, omdat zij vinden dat iedereen een veilige omgeving moet hebben en vrijuit moeten kunnen praten.

Toekomst van audio en spraak applicaties

Clubhouse app is eigenlijk een replica van het echte leven. Het is live, we luisteren naar iemand en andere personen luisteren aandacht naar deze persoon. Het onderscheid zich daarmee ook van andere vergelijkbare social media apps, zoals Chatroulette (of andere spraak applicaties). Clubhouse is eigenlijk een app wat te vergelijken is met een conversatie aan de eettafel, in een kleine ruimte en is intiemer dan een interessante conferentie. Het voordeel hierbij is is dat u niet hoef te reizen naar een specifieke locatie. Waar dan ook ter wereld kunt u zomaar inhaken in een conversatie en meepraten met andere Clubhouse gebruikers. En dit maakt de app Clubhouse dan ook erg sterk. Het heeft een replica van een menselijke waarheid in zich, waardoor een social media platform succesvol kan gaan worden!

Conclusie

Ondanks dat Clubhouse nog eigenlijk in de kinderschoenen staat, word er wel verwacht dat het social media platform Clubhouse binnen drie jaar enorm groot word waarbij het zeker mee gaat doen in de top 10 social media platformen van de wereld. Dit heeft dan weer gevolgen voor andere social media platformen, zoals Facebook, LinkedIn, Twitter of Instagram. Ondanks dat is het voor nu maar eerst kijken hoe u (met een Apple telefoon) toegang kunt krijgen tot dit platform. Het zal dan zeker nog een tijd duren voordat iedereen in de wereld de mogelijkheid heeft om zich aan te melden binnen het platform.

Tags:


Ik streef erna om de media- en entertainmentindustrie verder te professionaliseren door kennis, ervaring en ondersteuning aan te bieden op deze website. Draag jij dit project een warm hart toe? Doneer vandaag nog!