Google lanceert haar nieuwe social media kanaal genaamd Google Keen

Google lanceert haar nieuwe social media kanaal genaamd Google Keen

Vorige maand kwam Google met een bericht naar buiten dat er een nieuw social media gelanceerd wordt door Google, genaamd Google Keen. De concurrent van Pinterest maar dan gestuurd door middel van kunstmatige intelligentie (AI). In dit artikel leg ik uit wat het platform precies is en hoe u het zou kunnen gebruiken.

Wat is Google Keen?

Afgelopen week heeft Google haar nieuwe social media platform gelanceerd genaamd Google Keen. Dit is een platform waarbij berichten, waaronder afbeeldingen, video’s, teksten en artikelen gedeeld kunnen worden. Deze manier van werken is eigenlijk vergelijkbaar met Pinterest, maar dan heeft Google de kunstmatige intelligentie toegepast, ook wel bekend als artificial intelligence (AI).

Het project is niet gelanceerd als groot platform waarmee Google de concurrentie wil aangaan met bijvoorbeeld Pinterest of Facebook. Google heeft het platform gelanceerd in Area 120, wat bekend staat als experiment platform waar veel ontwikkeling nog plaats kan vinden. De gebruikers van Google Keen wordt dan ook gevraagd om met regelmaat feedback te geven zodat het platform doorontwikkeld kan gaan worden. Het is ook nog niet zeker hoelang het platform zal blijven bestaan.

Wanneer u gebruik wil maken van Google Keen, dan heeft u een Google account nodig. Deze heeft u nodig omdat Google op dit moment alleen het mogelijk maakt om met een Google account in te loggen. Mocht u al een Google account hebben, bijvoorbeeld voor uw Android smartphone of voor Google Drive, dan kunt u zich gratis registreren voor Google Keen. U kunt gebruik maken van Google Keen wanneer u inlogt bent en toestemming heeft gegeven om uw account binnen dit platform te gebruiken.

Waarom is Google Keen de concurrent van Pinterest?

Pinterest heeft in de afgelopen jaren grote stappen gemaakt. Zo hebben zij veel meer functies toegevoegd aan het platform, is het mogelijk om video’s en foto’s te plaatsen op het platform en word er vaak aanbevelingen gedaan op basis van de betreffende foto. De gepinde foto wordt door Pinterest geanalyseerd en daarvanuit worden suggesties gedaan voor andere mogelijke (interessante) pins.

Google Keen werkt eigenlijk op dezelfde manier, maar dan met kunstmatige intelligentie (AI). Op basis van de opgeslagen berichten op een bord worden er suggesties gegeven. Bijvoorbeeld over de website waar een artikel van opgeslagen is, over andere interessante verwijzingen binnen het betreffende onderwerp of over andere interessante suggesties.

Op dat gebied gaat Google Keen zeker de concurrentie aan met Pinterest. Beide platformen hebben daarbij vergelijkbare functies die de gebruiker kan inzetten. Er moet daarbij wel gezegd worden dat Pinterest meer bezig is op het visuele vlak en Google daar nog aan moet werken. Maar ondanks deze verschillen kan Google Keen, met de juiste strategie, ook nog best wel een (grote) impact maken in het social media landschap.

 

Nieuw social media platform van Google

Als we Google zeggen dan denken de meeste mensen aan het grote bedrijf van de zoekmachine, aan Google Drive, aan Google Chrome of aan de technische kant voor smartphones en laptops. Maar Google heeft meer.

In 2013 bracht Google haar social media kanaal naar buiten genaamd Google Plus (Google+). Dit was een platform waarbij mensen elkaar in kringen konden plaatsen. Berichten over werk kon bijvoorbeeld in de kring collega’s en werk gedeeld worden, terwijl dat berichten over familie en privézaken in de kring familie en kringen geplaatst kon worden. Dit was dan ook voor vele mensen, waaronder ik, een belangrijk platform om te connecten met andere mensen uit Nederland of uit het buitenland.

Nadat er in 2018 berichten naar buiten kwamen over het stoppen van het social media platform Google Plus, werd het platform niet meer zoveel gebruikt. In april 2019 werd dan definitief de stekker uit het platform gehaald, omdat het niet meer heel veel gebruikt werd volgens Google in de laatste jaren.

Naast Google+ heeft Google ook nog andere social media platformen gehad, zoals Wave, Jailu Orkut, Shoelace, Google Hangouts, Google Duo en nu ook het vergaderplatform Google Meet.

Het is dan ook opvallend dat Google nu de concurrentie aangaat met Pinterest op een ander soort social media platform dan dat Google Plus was. Het lijkt alsof Google haar kennis en kernproducten wil inzetten om ook een positie in te nemen voor het social media landschap.

Een interessante stap zou voor Google misschien zijn om haar zoekmachine toe te passen binnen dit social media platform. Hierdoor kan data uit het platform gebruikt worden om aanbevolen artikelen te vinden uit de zoekmachine, die veel worden bezocht door Google gebruikers. Of dit mag in verband met de Algemene Verordening Gegevensverwerking uit 2018 is nog maar net de vraag, maar daarover kan Google nog goed nadenken.

Tips voor Google Keen

Omdat Google Keen toch anders werkt dan Pinterest, word het zeker belangrijk om goed te bekijken hoe u het social media platform gebruikt. Inmiddels hebben al veel mensen zich aangemeld voor het social media platform, waaronder ik.

In de afgelopen tijd heb ik dan ook veel geëxperimenteerd op het platform. Mijn eerste tip daaruit is om eerst een privébord te maken met verschillende content. Op deze manier kunt u rustig kijken hoe het platform werkt, hoe u het in kan inzetten, en welke content u kunt gebruiken binnen het social media platform.

Mijn tweede tip is om te kijken wat andere gebruikers doen op het platform. Bijvoorbeeld door profielen te bekijken binnen Google Keen of door te zoeken binnen het platform. Op deze manier kunt u zien hoe andere het platform inzetten wat u binnen uw eigen (niche) omgeving ook kunt toepassen (of juist niet).

 

 

De derde tip die ik u graag wil geven is om ieder bord te bewaren voor een specifiek onderwerp. Natuurlijk is het mogelijk om een bord aan te maken met verschillende onderwerpen, maar mocht u toch graag actief willen zijn binnen specifiek onderwerp, dan raad ik u zeker aan om één bord per onderwerp aan te houden.

Mijn vierde tip is om de ontwikkelingen te volgen die Google naar buiten brengt over haar project Google Keen. Google Shoelace is in april 2020, nadat het één jaar online was, weer offline gehaald. Het kan maar zo dat Google Keen ditzelfde principe zal hebben, maar misschien wordt het ook wel een echt serieus platform binnen het social media landschap. Daarom raad ik u aan om goed de blog omgeving van Google te volgen voor belangrijke updates.

Als laatste tip wil ik u meegeven dat u plezier moet maken. Net zoals op Pinterest is het maken van plezier erg belangrijk. Wanneer u dit uitstraalt en uw passie laat zien, dan zullen mensen sneller geneigd zijn om u en uw borden te gaan volgen.

Conclusie

Een verrassende stap van Google om haar nieuwe social media platform Google Keen te lanceren. Aan de andere kant is het ook zeker begrijpelijk, omdat ze op deze manier ook hun eigen kunstmatige intelligentie (AI) kunnen verbeteren. Het is dan ook een kwestie van tijd om te kijken of dit social media platform een belangrijke speler is binnen het social media landschap of dat er toch nog wat gewijzigd moet worden in de komende periode. Ik hou u graag op de hoogte met deze ontwikkelingen.

Tags:


Ik streef erna om de media- en entertainmentindustrie verder te professionaliseren door kennis, ervaring en ondersteuning aan te bieden op deze website. Draag jij dit project een warm hart toe? Doneer vandaag nog!