Dit is waarom u social media vandaag zou moeten verlaten

Instagram voor de smartphone van social media

Tegenwoordig is het maar gebruikelijk dat mensen u kunnen bereiken via bijvoorbeeld WhatsApp, Snapchat, Instagram of Facebook. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat u goed te bereiken bent, maar bevat ook enkele nadelen. In dit artikel laat ik u weten waarom u vandaag de dag nog zou moeten stoppen met social media

Wat is social media?

Social media (ook soms wel benoemd als sociale media) is eigenlijk een verzamelbegrip waaronder verschillende platforms vallen. Denkt daarbij aan platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter of Snapchat. Op deze platformen kunnen gebruikers de interactie aangaan met andere gebruikers of met bedrijven. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door statusupdates te plaatsen, video’s te delen, afbeeldingen te uploaden of door een (korte) tekst te schrijven.

Waarom zou u moeten stoppen?

Nu we weten wat social media is kunnen we een stap verder gaan. Waarom zou u eigenlijk moeten stoppen met social media? In dit artikel leg ik uit welke voordelen u eruit haalt wanneer u vandaag de dag zou stoppen met social media.

Voordeel 1: U houdt tijd over

Dit is denk ik wel één van de belangrijkste voordelen die behaald kunnen worden. Het winnen van tijd. Iedere dag bevat maar 24 uur. Geen minuut of seconden langer. Het is daarom erg belangrijk dat we deze 24 uur effectief en productief gebruiken.

Wanneer we social media gebruiken dan gebruiken we een bepaald platform dat op een specifieke manier is opgebouwd. Door deze opbouwing is het zo ontworpen dat het ons zo lang mogelijk op die plek wil houden om zo meer bezig te zijn met bepaalde content.

Het gevolg: we blijven veel te lang op het social media platform dan we eigenlijk hadden gehoopt. Hierdoor verliezen we dus tijd dat we niet meer kunnen gebruiken voor zelfontwikkeling, in onze familie of in het huiswerk dat gemaakt moet worden voor een opleiding.

Voordeel 2: U zal tijd hebben voor hobby’s

Doordat u niet meer op social media bent zal u tijd overhebben. Deze tijd kunt u gebruiken voor uw eigen hobby. Sommige personen vinden het leuk om te tekenen, de andere om te lezen en weer iemand anders om te gamen.

Doordat u tijd voor uw hobby’s vrijmaakt en inplant zult u ervaren dat u meer ontspant wat weer ten goede komt voor uw eigen productiviteit bij het uitvoeren van werkzaamheden. Misschien dat u in deze periode ook weer andere hobby’s ontdekt die u kunt gaan doen.

 

Voordeel 3: U voelt geen druk meer om te presenteren

Social media heeft natuurlijk ook haar positieve kanten, zoals het beste naar u naar boven halen voor uw concurrentie. Daarnaast kan social media helpen om in contact te komen met andere mensen waar u normaal gesproken niet mee zou gaan praten.

Maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde. Social media kan een grote druk uitoefenen op onze dagelijkse leven waardoor we het idee krijgen om te moeten presteren. Denkt u bijvoorbeeld maar aan LinkedIn en Instagram. Als u niet een bepaalde hoeveelheid volgers, likes en reacties krijgt dan zou u er niet erbij horen.

Hierdoor gaan we social media helaas op een andere manier gebruiken dan we eigenlijk zouden moeten doen. Het behalen van veel likes, reacties en volgers is misschien leuk, maar zijn allemaal korte termijn doelen die vaak binnen één of twee maanden behaald kunnen worden. De uitdaging zit hem juist in de lange termijn doelen waarbij consequentie, doorzettingsvermogen en geduld een belangrijke rol spelen

Voordeel 4: Ontwikkeling van uw eigen vaardigheden

Wanneer u niet meer gebruik maakt van social media krijgt u veel tijd tot uw beschikking. Dit is afhankelijk van hoe lang u actief bent op social media.

Wanneer u per dag bij elkaar 5 uur op Instagram actief bent, dan zou u dus 5 uur per dag kunnen besteden aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Deze vaardigheden kunt u weer gebruiken voor het werk, voor uw studie of voor andere werkzaamheden die u regelmatig uitvoert. Op deze manier gaat u uzelf steeds verbeteren waar dat mogelijk is.

Het resultaat: u bepaalt meer en kunt meer dingen doen binnen een jaar dan iemand die niet goed omgaat met zijn of haar tijd verbruik.

Voordeel 5: Geen smartphone verslaving

Het gebruik van social media is één ding. Maar het lastige van social media is dat het vaak ook komt met een app dat geïnstalleerd kan worden op een Android of Apple smartphone.

Door deze mogelijkheid wordt naast het gebruik van de social media een ander probleem in het leven geroepen. De smartphone verslaving. Wat we vandaag de dag zien is dat veel mensen achter het stuur, op de fiets of lopends gebruik maken van hun smartphone. Dit heeft verre gevolgen voor onze eigen veiligheid en die van de andere.

De Nederlandse Overheid heeft daarbij wel de boetes flink verhoogd wanneer iemand achter het stuur of op de fiets gebruik maken van social media. Echter is dit het aanpakken van het gevolg. Het zou beter zijn wanneer het probleem wordt aangepakt bij de grote social media kanalen zoals Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat.

Voordeel 6: Geen last van Fear of Missing Out (FOMO)

Naast de smartphone gebruik komt er nog een ander probleem naar voren. Fear of missing out (FOMO) waarbij iemand bang is om iets te missen. Uit onderzoek van verschillende universiteiten blijkt dit fenomeen vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen. Het gevolg, we kijken vaak bewust of onbewust vaak op onze telefoon.

Het kijken op onze smartphone is in dat opzicht niet heel erg vreemd. Maar het kan ook helaas verkeerd gaan. Tijdens gesprekken tussen twee personen kan men op hun smartphone gaan kijken wat tegenwoordig zelfs uitloopt tot situaties waarin mensen in een restaurant op hun smartphone zitten.

Door dit fenomeen zijn we het gewone gaan vinden dat de smartphone thuishoort in onze dagelijkse leven. Ik ga niet zeggen dat de smartphone verboden zou moeten worden, omdat het apparaat veel toegevoegde waarde kan hebben zoals navigatie, bellen en WhatsApp. Aan de andere kant kan het verkeerd gebruiken een smartphone verslaving en het fenomeen FOMO in de hand werken. Dit heeft dan weer invloed op toekomstige generaties en op onze levenskwaliteit.

Voordeel 7: Beter instaat om dingen tot u te nemen

Wanneer u social media achter u laat dan bent u beter in staat om dingen tot u te nemen. Afgelopen week sprak ik iemand die met regelmaat te vinden is op Instagram. Diegene had zijn smartphone bij zich. Ik vroeg hoe laat het was en kreeg netjes de tijd te horen. Vijf minuten later wist deze persoon niet meer hoe laat het was en ging daarom kijken op zijn of haar smartphone. Als gevolg dat diegene weer op Instagram terechtkwam in verband met een aantal meldingen die zij hadden gevonden.

Social media maakt meer kapot dan u lief heeft. Daarom raad ik u aan om social media te verlaten en op zijn minst social media effectief en goed in te zetten op een manier wat niet te koste gaat van uw eigen levenskwaliteit of van uw eigen presentaties.

Voordeel 8: U kijkt anders tegen andere personen aan

Uit onderzoeken is gebleken dat wanneer we een keuze maken over iets, dat we keuze blindheid creëren. Dit betekent dat we een keuze maken en daarvan uit gaan handelen en niet meer zo snel andere mogelijkheden zullen zien.

Stel u maakt een keuze om iets roods te kopen, bijvoorbeeld een rode jas. Opeens ziet u in het winkelcentrum waar u met regelmaat komt alleen maar vrouwen of mannen met een rode jas. Ditzelfde geld wanneer we op zoek gaan naar een specifiek product. Wanneer u dit product kiest, dan lijkt het erop dat heel veel mensen ook opeens dat product willen hebben of gaan kopen.

Wanneer we dit principe toepassen op ons social media gebruik dan zien we dit ook terugkomen. U zal bijvoorbeeld alleen maar mensen volgen die ook dezelfde sport doen als dat u doet. Of u zult Instagram accounts volgen over eten en drinken wanneer u daar ook mee bezig bent.

Door deze ontwikkeling gaat u automatisch anders naar andere mensen kijken. U creëert als een waren een soort van filter bubble om u heen waardoor u alleen nog maar de dingen wil gaan zien die u graag wil zien. Vanaf dit moment gaat u dus anders naar andere mensen kijken en hun dus ook in bepaalde hokjes plaatsen.

Voordeel 9: U leert om in real life te communiceren met andere mensen

Social media heeft een groter effect op onze leven dan u zich misschien kunt inbeelden. Social media heeft ook invloed op onze eigen communicatie vaardigheden. Denkt u bijvoorbeeld aan de manier hoe u praat tegen uw medestudenten of tegen uw collega’s op het werk.

Door de komst van social media is onze Nederlandse taal steeds verder weg gezakt. Dit komt vooral doordat we via social media afkortingen toepassen of straattaal gebruiken. Dit passen we dan ook meer toe in de huidige samenleving waardoor het lastiger is om hier mee om te gaan in een later stadium.

Daarbij komt ook dat het afreageren op iemand via social media eenvoudiger is dan in een face-to-face gesprek. Het is makkelijker om iemand via Facebook bijvoorbeeld zwart te maken dan via een gewoon face-to-face gesprek. Het gevolg: we worden kwetsbaarder voor uitspraken die in een face-to-face gesprek worden gezet omdat we dit niet meer gewend zijn.

 

Voordeel 10: U zal ook sneller worden aangesproken

Wanneer u stopt met social media dan veranderen er een aantal dingen. Eén van die dingen is dat u minder op uw telefoon zal zitten waardoor u sneller aangesproken zal worden door andere mensen uit uw omgeving. Hierdoor kunnen leuke en interessante gesprekken ontstaan die weer nieuwe inzichten naar boven brengen in uw leven.

Denkt u bijvoorbeeld aan een bus- of treinreis. Wanneer u de hele periode op uw smartphone zit of actief bent op social media, dan is het voor iemand anders lastiger om een gesprek te starten. Wanneer u niet op social media actief bent of wanneer u niet op uw smartphone zit, dan zal u sneller door andere worden aangesproken waardoor interessante en leuke gesprekken zullen ontstaan. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld kennis met elkaar uitwisselen of over problemen praten die zich in de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden. Wie weet ontmoet u wel uw toekomstige werkgever of kan deze persoon u verder brengen binnen een bepaalde bedrijfsmarkt.

Voordeel 11: U gaat de kleine dingen in het leven waarderen

Wanneer u actief bent op social media, met name op Instagram, kunt u jaloers worden op iemand anders. Bijvoorbeeld dat iemand naar het buitenland is geweest of omdat diegene dure merken draagt. Op deze manier gaat u denken vanuit dat heb ik niet en wil ik ook in plaats van dankbaar zijn voor de dingen die u tot nu toe hebt behaald en heeft gekregen.

Dit komt vooral omdat we onszelf gaan vergelijken met andere mensen uit onze omgeving. We gaan bijvoorbeeld letten op kleding wat men draagt, op de producten dat iemand gebruikt en op de contacten dat iemand heeft. Met s gevolg dat we de kleine en waardevolle dingen in het leven niet meer zo snel zullen waarderen.

Daarom raad ik u van harte aan om uzelf niet te vergelijken met anders mensen in uw omgeving. Maar ook om de kleine en waardevolle dingen in het leven te gaan waarderen. Op deze manier zal u het beste uit uw leven halen waardoor alles beter en gemakkelijker zal worden. Stilstaan bij de kleine en waardevolle dingen zal u zeker helpen om verder in het leven te gaan komen.

Voordeel 12: U hoeft zich niet druk te maken of een foto wel of niet goed is

Heeft u dat ook wel eens? Dat u een selfie wil plaatsen die u niet goed vindt of dat u een post weer verwijderd omdat deze niet perfect is, te weinig likes krijgt of te weinig reacties heeft? Dan heeft u een groot probleem.

U focust uzelf op de selfie en hoe dit overkomt op andere op social media. Dit is natuurlijk belangrijk, omdat kwaliteit boven kwantiteit moet staan. Maar het kan ook erg lastig zijn voor veel mensen. Het kan men het gevoel geven dat ze geen goede selfies kunnen maken, dat ze niet perfect zijn of dat ze niet de aandacht krijgen die ze denken te verdienen.

Wanneer u stopt met social media dan hoeft u zich niet druk te maken over deze onderdelen. U hoeft zich geen zorgen te maken of een selfie goed is of niet. U hoeft zich geen zorgen te maken over de hoeveelheid likes. U hoeft zich geen zorgen te maken over de hoeveelheid reacties op een bepaalde post. Dit scheelt veel stress, grijze haren en veel tijd. Deze energie en tijd kunt u bijvoorbeeld weer in iets anders steken. Denkt u bijvoorbeeld maar aan zelfontwikkeling door een (online) cursus te gaan volgen over een bepaald onderwerp.

Conclusie

We kunnen concluderen dat social media van grote invloed is op onze dagelijkse leven. Het heeft aan de ene kant veel positieve kanten, maar aan de andere kant zijn er ook veel negatieve kanten te vinden die onze levenskwaliteit niet altijd ten goede komt. Het is daarom aan te raden om te stoppen met social media of op zijn minst goed na te denken over het gebruik van social media.

Tags:


Ik streef erna om de media- en entertainmentindustrie verder te professionaliseren door kennis, ervaring en ondersteuning aan te bieden op deze website. Draag jij dit project een warm hart toe? Doneer vandaag nog!