Bent u een gever of een nemer

Gastcollege Femke Wiersma bij Stenden Hogeschool Leeuwarden 2017

Bent u een gever of bent u een nemer? Dit is één van de belangrijkste vragen die u uzelf kunt stellen wanneer u aan uw (persoonlijke) merk wil gaan werken. Hoe u erachter komt vertel ik u in dit artikel. Dus laten we snel beginnen!

Wat is het verschil tussen een gever en een nemer?

Binnen verschillende teams en organisaties worden verschillende rollen verdeeld. Denkt u bijvoorbeeld maar aan uw werk, aan een werkgroep voor uw opleiding of binnen een vereniging waarvoor u bepaalde zaken regelt op reguliere basis. Wanneer deze teams worden samengesteld komen er verschillende rollen aan te pas. Denk daarbij aan de leider, de regelaar, de controleur en iemand die de strategie bepaald.

Aan de hand van deze rollen wordt er bewust of onbewust een hiërarchie gebouwd. Iemand die boven iemand anders staat of op gelijke level staat met weer iemand anders binnen het team. Deze hiërarchie zorgt er gelijk ervoor dat de stillen personen niet snel in opstand zullen komen terwijl de mensen die sneller in opstand komen hun mening zullen laten gelden. Hierdoor worden de gever en een nemer verdeeld binnen het team.

De gever is iemand die iets geeft aan een persoon. Dit hoeft niet in fysieke toestand te zijn, maar kan ook een onderzoek of het maken van een rapport wezen. Het geven van informatie aan anderen kan een opgedwongen feit zijn maar het zou ook vanuit de gever zelf kunnen komen. Bijvoorbeeld iemand die andere graag helpt om succes te behalen.

De nemer is iemand die dingen in ontvangst neemt. Hierbij geeft de nemer eigenlijk niks terug waardoor de nemer alleen maar informatie ontvangt en misschien niet eens de credits aan andere geeft terwijl diegene wel alles voor de nemer heeft gedaan.

Door deze twee verschillende rollen met elkaar te vergelijken kunt u zien dat het belangrijk is dat de gever en de nemer in balans komen te liggen. Hierdoor wordt de ene niet volledig uitgebuit wat kan leiden tot burn-out of depressies terwijl de andere als het waren op zijn of haar wenken bediend wordt.

 

Welke type mens bent u?

Een eerlijk antwoord, iedereen is een gever en een nemer. Dit is mens eigen en zal eigenlijk nooit veranderen. Doordat we beide types zijn kunnen we onszelf wel analyseren waar ons voorkeur naar uitgaat en wat voor type mens wij eigenlijk het meest zijn.

Om dit te kunnen analyseren moet u kiezen tussen de volgende twee vragen.

  • Wat kunt u voor mij doen?
  • Wat kan ik voor u doen?

Koos u de bovenste? Dan bent u een nemer en gever. Dit betekent dus dat u veel meer dingen in ontvangst neemt dan dat u terug doet voor anderen.

Uit onderzoek is gebleken dat 19 % van de mensen op deze wereld nemers zijn, dat 25 % gevers zijn en dat maar liefst 56 % een combinatie is tussen een nemer en een gever. Dit betekend dus dat de het grootste gedeelte van de mens een combinatie is tussen een nemer en een gever. Dit vind ik persoonlijk erg interessant ondanks dat er in organisaties vaak een duidelijke rolverdeling is wanneer iemand een nemer of een gever is.

Wat kunnen we met deze informatie?

Ik ga niet zeggen dat de ene rol beter is dan de andere rol. Misschien zijn beide rollen in verschillende situaties nodig om effectief te kunnen werken en te kunnen leven.

Uit hetzelfde onderzoek was gebleken dat gevers een organisatie beter maken. Zij ondersteunen de organisatie in de bedrijfsvoering waarbij er gekozen wordt voor een bepaalde strategie dat onderzocht moet worden. Hierbij kunnen gevers een waardevolle rol bekleden om de toekomst veilig te stellen van de organisatie. De gevers presteren dan ook vaak goed omdat zij het complete plaatje kunnen bekijken van de organisatie. Bijvoorbeeld van het topmanagement tot aan de afdeling die onderaan in de hiërarchie staan.

Daarentegen groeien nemers wel sneller en vallen ook weer veel sneller. Dit betekent dus dat de nemers sneller succes kunnen behalen maar dat zij ook sneller weer van hun succes af kunnen vallen door bijvoorbeeld verkeerde keuzes of acties uit te voeren.

Om zowel de gever als de nemer te beschermen heb ik hieronder drie tips uitgewerkt die u kunt gebruiken om de juiste balans te vinden binnen uw organisatie, team of werkgroep.

Bescherm de gever tegen een burn-out

Een burn-out, daar zit niemand op te wachten. In de laatste paar jaren zijn de hoeveelheid burn-out dan ook vors toegenomen waardoor mensen thuis kwamen te zitten en financiële problemen daardoor hebben gekregen.

Om de gever te beschermen tegen een burn-out kan de vijf minuten regel worden toegepast. Dit is een regel van Adam Rifkin die toegepast kan worden tussen de verschillende taken en projecten door. Hierdoor kan de gever zichzelf weer opladen waardoor diegene met een frisse blik aan de gang kan gaan.

Daarbij kan het ook helpen om wegen uit werken die waarde geven voor zowel de organisatie, voor de nemer en voor de gever. Bijvoorbeeld door kennis te delen met de rest van het team, door feedback te geven op andere personen of door zelf goed te werken met een planning en prioriteitenschema. Op deze manier wordt de gever beschermt tegen een mogelijke burn-out.

 

Aanmoedigen van hulp

Vragen om hulp is tegenwoordig van essentieel belang om een goede, stabiele en succesvolle organisatie neer te zeggen. Veel mensen vragen andere niet om hulp wat weer kan resulteren in bijvoorbeeld stress, het verliezen van overzichten en het niet op tijd halen van de deadlines die gesteld worden door een organisatie of door klanten.

Het is daarom van belang om niet altijd een gever te zijn maar dat u ook een nemer bent. Iemand die op tijd hulp kan inschakelen om te streven naar succes binnen de organisatie. Binnen de huidige organisaties is 75 á 90 % een vraag of verzoek naar bepaalde taken die verricht moeten worden. Het is daarom dan wel verwonderlijk dat de mensen dan niet om hulp of meer informatie vragen. De reden hierachter ligt bijvoorbeeld aan:

  • Het stellen van een wedervraag wordt vaak gezien als incompetentie.
  • Het stellen van een wedervraag komt raar over omdat je je leidinggevende een vraag terug stelt.
  • Het stellen van een wedervraag vinden ze een belasting voor de andere persoon.

Om hier vanaf te komen is er maar één optie mogelijk. Vragen om verduidelijking, vragen om meer informatie en vragen om hulp wanneer dit nodig is.

Krijg de juiste mensen in de bus

Ik zie het de laatste tijd veel vaker voorkomen helaas. Dat de verkeerde mensen op de verkeerde plek in een organisatie staan die niet het beste kunnen laten zien terwijl dat deze mensen wel potentie hebben om goed te presteren binnen hun vakgebied. Of dat de mensen die kennis en verstand van zaken hebben niet eens worden gevraagd om binnen een project aanwezig te zijn.

Zonde vind ik dit, want er is zoveel bereikbaar wanneer de juiste persoon op de juiste plek komt te zitten. Dit kan het verschil maken tussen en goede organisatie of een geweldige organisatie. Maar hoe krijgt u nu de juiste mensen in de bus?

Tip 1: Een nemer heeft een negatief effect op de gever

Een nemer heeft een negatief effect op de gever. Hierdoor voelt de gever zich iet gehoord waardoor de gever niet meer zijn of haar best zal gaan doen. Hierdoor presteert de organisatie weer slecht en komt zo in een neerwaartse spiraal tot het moment dat de voorheen goed presterende gever het bedrijf verlaat.

Wanneer een gever zich in het nou voelt met omringende nemers, dan stopt de gever met functioneren en helpen. Dit kan resulteren in de vraag Waarom zou ik nog moeten bijdragen terwijl ik er niks ervoor terug krijg?

Tip 2: Juiste verhouding gevers en motiveer hen

Een gever kan drie keer meer resultaat behalen dan een nemer. Een interessant feit omdat hierdoor veel winst te halen valt voor de organisatie. Dit heeft echter wel een eis dat er niet te veel gevers aanwezig zijn binnen de organisatie. Dit kan weer een averechts effect hebben.

Tip 3: Een gever is een team, maar dat is geen vrijgevigheid

Het is inderdaad zo dat een gever veel kan bereiken en een organisatie kan leiden naar succes. Dat betekent echter niet dat deze gever ook al het werk moet gaan doen. Wanneer dit wel gebeurd dan zal de gever stoppen met functioneren, kan deze weg gaan naar een ander bedrijf waar de werkdruk minder is of kan de gever met een burn-out thuis komen te zitten.

Daarbij gaat het ook nog erom dat de gevers uit de organisatie gezet moeten worden. Het gaat erom dat de hoeveelheid nemers geminimaliseerd worden zodat de gevers effectief en goed kunnen werken binnen de organisatie die op deze manier succes zal krijgen.

De juiste mix voor uw organisatie

Nu we weten wat een gever en nemer is, hoe we de gever kunnen beschermen, hoe we de juiste mensen in de bus krijgen is het nu belangrijk dat we gaan kijken naar de juiste verhouding binnen de organisatie.

Matchers

De matchers, die een combinatie zijn van een gever en nemer, zullen organisatie leiden zoals de norm dat voorschrijft. Bijvoorbeeld aan de hand van de wetgeving en aan de regels die binnen het bedrijf acties zijn. Dit zorgt niet voor succes en alleen maar dat de organisatie iets produceert.

Gevers

Gevers zijn goed voor een organisatie. Deze gevers zijn vaak genereus en geven dus veel waarde aan een organisatie waarvoor ze werken. Vaak denken ze niet na over de mogelijke consequenties. Dit betekent niet dat ze de consequenties niet kunnen zien of niet kunnen inschatten. Ze analyseren deze consequenties en zullen in korte tijd in staat zijn om de verhouding te vinden tussen de consequenties en het gewenste resultaat en hoe dit in verhouding met elkaar staat. Op deze manier kan er dus worden gekeken of de betreffende strategie of actie goed is voor de organisatie.

Key voor succes

De beste strategie is om te kijken naar de gevers en de matchers die de organisatie zullen gaan maken. De gevers zullen doen waar zij goed in zijn en de matchers zullen hard werken (net zoals de gevers) en van tijd tot tijd belangrijk vragen kunnen stellen om de juiste richting te gaan kiezen. Hierdoor zal de organisatie binnen korte tijd succes kunnen behalen.

 

Hoe kunt u zien of iemand een gever of een nemer is?

Het kan lastig zijn om uit te vinden of iemand een gever of een nemer is. Om dit te bepalen zijn er een aantal manieren die u kunt toepassen bij iemand die u kent.

Stel deze vragen aan jezelf

Allereerst kunnen we onze eigen beeldvorming over iemand maken. Hierbij kunnen we verschillende vragen stellen die ons kunnen helpen met het analyseren of iemand een gever of een nemer is. Stel daarvoor de volgende vragen aan uzelf:

  • Zijn deze personen vaak oneens met beslissingen?
  • Hoe aangenaam is het om met deze persoon te communiceren?
  • Wat zijn de persoon zijn of haar eigen waarden?
  • Wat voor bedoelingen heeft deze persoon ten opzichte van anderen?

Mensen die vaak oneens zijn, kritisch of sceptisch zijn worden snel als nemer neergezet. Mensen die aangenaam zijn om mee te communiceren zijn gevers. Mensen die waardes over zichzelf het belangrijkste vinden zijn nemers en wanneer de slechte bedoelingen zijn ten opzichte van andere personen dan zal deze persoon ook een nemer zijn.

Bekijk de onderstaande afbeelding

In deze visualisatie kunt u zien hoe u de persoon kunt indelen. Een gever die vaak ja zegt en eens met dingen is zijn de gevers. Deze mensen kan je het beste hebben samen met de matchers die de organisatie soms kritische vragen kunnen stellen.

De nemers die het wel eens zijn worden de fakers genoemd. Deze personen zijn vaak het totaal met u eens, maar wanneer ze u niet meer nodig hebben dan zetten ze u aan de kant en trekken alle credit naar zichzelf toe.

De gevers die het niet altijd eens zijn worden ook wel House genoemd (van de bekende ziekenhuisserie). Deze persoon is niet heel erg goed voor de organisatie en kan beter worden vermeden om de gevers een vrije werkruimte aan te bieden. Echter kunnen deze personen soms wel kritisch zijn en goed zijn voor de uitvoering binnen de organisatie.

Als laatste is er de nemer die het vaak oneens zijn met beslissingen. Dit zijn de personen die u uit uw organisatie wil hebben en die de goede personen (gevers) belemmeren binnen hun functionering in de organisatie.

Vragen stellen tijdens een gesprek

Wanneer u tijdens een gesprek, bijvoorbeeld een sollicitatie, wil weten of de betreffende kandidaat een gever of een nemer is dan kunt u gebruik maken van de volgende vraag:

Kunt u mij vier mensen noemen die uw carrière fundamenteel verbeterd hebben?

Wanneer de betreffende kandidaat vier namen geeft van invloedrijke personen die boven hem of haar staan in de maatschappij, dan heeft u te maken met een nemer. Deze persoon is een geweldige pleaser (laat mensen dingen voor hem of haar opknappen) en duwt hen vervolgens weg wanneer deze niet meer nodig zijn.

Wanneer de betreffende kandidaat vier namen geeft van invloedrijke personen die onder hem of haar staan in de maatschappij, dan heeft u te maken met een gever. Deze persoon is diegene dankbaar die voor hem of haar heeft klaargestaan en de kandidaat heeft geholpen naar de positie waar diegene op dit moment staat.

Conclusie

Uiteindelijk gaat het niet alleen erom dat uw medewerkers alleen maar gevers en matchers zijn. Het gaat verder dan alleen maar bijdrage aan de organisatie of het realiseren van succes binnen de organisatie. Help mensen met het behalen van succes en zorg ervoor dat mensen over u positief gaat praten en dat u uw sterkste kwaliteiten laat zien. Alleen op deze manier zult u succes behalen en een goede gever of matcher kunnen zijn. Zoals Adam Grant zei in zijn TED Talk: One good egg just does not make a dozen.Ik streef erna om de media- en entertainmentindustrie verder te professionaliseren door kennis, ervaring en ondersteuning aan te bieden op deze website. Draag jij dit project een warm hart toe? Doneer vandaag nog!