Wat zijn statistieken?

We komen het in veel beroepen, vakgebieden en in diverse (online) tools tegen: statistieken. Maar wat zijn statistieken eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat statistieken zijn en wat u daarmee kunt gaan doen.

 

Wat zijn statistieken?

Statistieken is eigenlijk kort gezegd niets meer of minder dan het verzamelen, bewerken en het interpreteren van aantallen. Laten we bijvoorbeeld een webshop als voorbeeld nemen.

 

Wanneer we in de webshop één album verkopen van artiest A, dan hebben wij één product dat gekocht kan worden. Dit is bijvoorbeeld al de eerste statistiek wat we kunnen interpreteren. Hoe meer producten we via de webshop aanbieden, hoe hoger dit statistiek (dus de hoeveelheid producten in de webshop) zal gaan stijgen.

 

Daarnaast kunnen we ook kijken naar hoe vaak het album van artiest A verkocht worden en wat de winst daarop is. Dit wordt in de meest gevallen automatisch gedaan, maar kan ook handmatig berekend worden in een online systeem of in een Excelsheet. Hiermee kunnen we niet alleen analyseren hoe vaak het album is verkocht, maar ook wanneer (welke dag of maand van het jaar), wat de totale winst is die wij gemaakt hebben en bijvoorbeeld waar de klanten allemaal vandaan komen als we kijken naar de locatie van de klanten.

 

Hierbij kunnen we dus gebruik maken van drie soorten statistieken. Beschrijvende statistiek gaat in om de beschrijving van een groep mensen. Bijvoorbeeld hoeveel mensen in een bepaald gebied wonen, wat hun gemiddelde inkomen is of wat voor producten zij graag willen kopen. Een goede bron hiervoor is het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 

Als tweede onderdeel is het Inductieve statistiek. Hierbij wordt er een steekproef genomen die, als de steekproef goed wordt uitgevoerd, een grote groep mensen kan vertegenwoordigen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan hoe men denkt over een bepaalde opleiding of over de Belastingen die betaald moeten worden.

 

Als laatste (en derde) onderdeel is het Exploratieve statistiek. Hiermee wordt onderzoek gedaan vanuit de data die beschikbaar is van de Beschrijvende statistiek en de Inductieve statistiek. Dit kan niet altijd even betrouwbaar zijn en vergt vaak extra tools en analysemethodes.

 

Waarvoor zijn statistieken handig?

Statistieken kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Zo gebruik ik voor zowel social media als voor de website verschillende statistieken. Deze statistieken geven mij inzicht wat voor soort berichten, content en informatie gelezen wordt. Maar ook welke content wel en welke content niet werkt.

 

Wanneer u op deze manier om gaat met statistieken kunt u uw social media of uw eigen website zo inrichten dat het hoogst haalbare eruit wordt gehaald. Door deze data met voorgaande jaren te analyseren kunt u in één oog opslag zien of u een jaarlijkse groei maakt of dat u toch ergens verandering aan moet doorvoeren om een verbetering te kunnen zien.

 

Voor veel organisaties, zoals stichtingen en bedrijven, worden statistieken vooral gebruikt voor marketing doeleinden. Dit kan in veel situaties waardevol zijn. Denkt er daarbij wel eraan dat ieder social media kanaal een aparte statistiekentool heeft. Hierdoor kan het publiek van uw Facebookpagina een heel andere doelgroep zijn dan de mensen die uw website bezoeken. Dit is daarom dan ook goed om goed te analyseren en te kijken of het beter is om de data te samenvoegen of dat de data apart van elkaar weergegeven moeten worden.

 

Hoe u statistieken kunt verzamelen of kunt bekijken

Het is allereerst belangrijk om te weten welke statistieken u wil verzamelen en voor welk doel. Wil u bijvoorbeeld uw website verbeteren aan de hand van de statistieken, dan kunt u het beste gebruik maken van Google Analytics. Maar wil u bijvoorbeeld de gemiddelde doelgroep weten van uw social media kanalen om de uitkomst daarvan in te zetten voor marketing doeleinden, dan is het raadzaam om dit weer samen te bundelen in een online of offline systeem.

 

In de meeste gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) of van Microsoft Excel. In SPSS wordt automatisch alles voor u berekend op de cijfer nauwkeurig. Hierdoor weet u precies hoe u ervoor staat en kunt u één oogopslag zien hoe uw doelgroep ervoor staat. In Microsoft Excel gaat dit iets lastiger. Hiervoor moet veel handmatig gedaan worden, maar kan wel gelijk in een grafiek verwerkt worden. Hierdoor krijgt u een soort van live grafiek dat zichzelf automatisch aanpast wanneer u data wijzigt (mits u het betreffende vakje heeft geselecteerd voor de grafiek).

 

Een andere mogelijkheid zijn de standaard grafieken dat met online tools meekomen. Zo heeft Instagram, Facebook en Pinterest hun eigen (uitgebreide) statistieken tool die voor veel informatie kan zorgen. Mocht u een webshop hebben (bijvoorbeeld WooCommerce of Prestashop), dan komen deze systemen al met een eigen statistiekentool die u kunt raadplegen als u bijvoorbeeld wil kijken hoeveel verkopen er gerealiseerd zijn in de afgelopen maanden.

Bijgewerkt op door