Wat is UX Design?

Tegenwoordig komt u het vaak tegen op websites, in Facebook groepen en op andere media kanalen. Het UX-Design. Maar wat is UX-Design nu precies eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat UX-Design is en wat u daarmee kunt doen.

 

Wat is UX-Design?

UX-Design is de afkorting voor User Experience Design. Hierbij gaat het erop dat een website, een product of een softwarepakket zo ingericht wordt waardoor dit de gebruikerservaring ten goede komt. Dit kan bereikt worden door:

 

    • Onderzoek te doen
    • Statistieken te analyseren
    • Testen (A/B testen)
    • Kijken hoe bezoekers door het product, website of app navigeren

 

Daarbij is vooral het doel om de gebruikerservaring zo goed mogelijk te maken, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een betekenis, plezier, bruikbaarheid, betrouwbaar en geavanceerde functionaliteiten.

 

Doordat veel gebruikers het steeds belangrijker vinden dat een website goed ingedeeld is, wordt binnen de zoekmachine Google ook steeds meer aandacht besteed aan de gebruikerservaring en de indeling van dergelijke platforms zoals websites, apps of producten.

 

Ervaar het zelf

Wil u zelf een UX-Designer worden? Dan is het belangrijk dat u goed weet welke tool u zou moeten gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Adobe XD kunt installeren om daarvandaan interactieve pagina’s te bouwen. Hierdoor voorkomt u bijvoorbeeld veel kosten in de uitvoering van het concept wanneer de opdracht ligt bij een websitebouwer of websiteontwikkelaar.

 

Daarnaast is het belangrijk dat u het zelf ervaart. Denk bijvoorbeeld aan uw eigen surfgedrag op het internet. Hoe is uw surfgedrag anders wanneer u op een goed ingedeelde website komt of wanneer u een website bezoekt die chaotisch in elkaar steekt? Hierdoor kunt u zichzelf in de consument zijn of haar hoofd kruipen en kijken hoe zij door de website navigeren.

 

Als laatste moet u oog voor detail hebben. Net zoals bij fotografie en vormgeving heeft u een bepaald oog nodig die de kleinste details kunnen zien, wat het effect is van elementen weg laten of er juist erbij doen of door kleuren aan te passen aan een website bijvoorbeeld. Wanneer u dit goed kunt, dan is UX-Design zeker voor u geschikt. Het lijkt hierbij makkelijk om daarover te praten, maar in de praktijk is het vaak lastiger en moeilijker voor heel veel mensen.

 

Vanaf nu meenemen in ieder project

Nu we weten wat UX-Design is en ook of UX-Design voor u weg gelegd is, wordt het belangrijk dat u UX-Design mee moet nemen in uw hedendaagse strategie. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een website, aan het maken van grafische vormgeving of het creëren van een marketingcampagne. Voorkom daarom dat u achteraf er pas erover na gaat denken.

 

Zorg daarbij dat u afspraken inplant met alle teamleden die betrokken zijn bij een bepaald project. Hierdoor kan je niet alleen alle neuzen dezelfde kant op krijgen, maar u zorgt er ook voor dat iedereen nieuwe ideeën kan laten zien waardoor de samenwerking tussen bijvoorbeeld een SEO specialist en UX-Designer goed zal worden.

Bijgewerkt op door