Wat is Human Centred Design?

Wanneer we met een website bezig gaan dan hebben we het vaak over het ontwerp, over kleuren en over de indeling dat zeker belangrijk is om toe te passen. Daarnaast wordt er ook met regelmaat gesproken over Human Centred Design, maar wat is dat nu eigenlijk precies? In dit artikel leg ik het uit.

 

Wat is Human Centred Design?

We willen allemaal een succesvol product verkopen, veel verkeer hebben naar onze online course of dat onze diensten veel gekocht worden. Om dit te bereiken hebben we Human Centred Design nodig. Dit is eigenlijk dat het design (ontwerp) gebaseerd is op de behoefte en het gebruik van een bepaald product. Laten we dit in een voorbeeld weergeven.

 

Stel we hebben een online course gemaakt. Er komen veel gebruikers vanaf een laptop of een computer naar de course. Via een analysetool, bijvoorbeeld Google Analytics, is er opeens een omschakeling in deze gebruik van de apparaten. Veel laptop of computer gebruikers zijn overgestapt naar het volgen van de course via hun mobiele telefoon.

 

We kunnen daarbij twee dingen doen. Een nieuwe app ontwerpen, maar dat kost vaak veel tijd, energie en geld om dit te realiseren. Maar we kunnen ook de mobiele versie verbeteren. We kiezen voor het tweede en gaan naast de gewone desktop versie de mobiele versie aanpassen. Deze mobiele versie delen we anders in dan de desktop versie. Zo verplaatsen we de menubalk van boven naar onder omdat hierdoor het menu beter bereikbaar is met de duim. Ook maken we de knoppen iets groter in het design, omdat hierdoor de navigatie makkelijker gaat. We plaatsen op de blog dan in plaats van galerijen een slider waar naar links en naar rechts geswipet kan worden voor een andere foto.

 

In dit voorbeeld zijn we de website aan het aanpassen naar de behoefte en het gedrag van de gebruiker zelf in plaats van zelf iets te bedenken. Dit is dan ook de reden waarom veel social media kanalen dezelfde styling of dezelfde (globale) indeling hanteren, omdat de gebruiker hiermee al bekend is.

 

Toepassen van Human Centred Design

Om Human Centred Design toe te passen kunnen er verschillende methodes gebruikt worden. Bijvoorbeeld het generen, interpreteren en het implementeren van gebruikersdata, het maken van persona of het toepassen van verschillende technieken zoals de participatory design (waarbij iedere stakeholder betrekking heeft tot het ontwerpproces).

 

Bijgewerkt op door