Wat is een webhosting?

Als u zelf een website wil maken met een gekozen domeinnaam, dan heeft u een stukje server nodig om de bestanden op te zetten. Dit stukje server kunt u afhuren bij een webhosting. Vaak hetzelfde bedrijf waar u uw domeinnaam laat registreren. Maar wat is nou eigenlijk een webhosting?

 

Wat is een webhosting?

Een webhosting is een bedrijf die servers verhuurd aan consumenten en bedrijven. Voor domeinnamen schakelen ze vaak een registrar in om de domeinnaam te claimen die u graag wilt hebben. Over de domeinnamen heb ik onlangs nog over geschreven.

 

Wanneer u inlogt op het controlepaneel van uw webhosting, kunt u uw financiële zaken bekijken, supporttickets aanmaken en uw productoverzicht raadplegen. Via het productoverzicht heeft u (vaak via een link) toegang tot uw website en server. Het is afhankelijk van de server welk systeem u heeft. Bekende systemen zijn bijvoorbeeld DirectAdmin, Plesk en cPanel.

 

Webhosting pakketten

Net zoals er verschillende auto’s op de markt zijn, zijn er ook verschillende webhosting pakketten in de lucht. Veel (grote) webhosting bedrijven Hebben webservers in de varianten 1,5 GB, 5 GB, 10 GB of 50 GB. Deze getallen zijn uw opslagruimte op de server. Denkt u bijvoorbeeld aan uw Content Management System (CMS), foto’s, video’s of andere belangrijke documenten.

 

Deze servers zijn ook verbonden aan het dataverkeer. Het maandelijkse dataverkeer begint vaak bij 20 GB per maand en kan soms variëren tot 100 GB per maand. Dit is het maximale hoeveelheid dataverkeer wat u per maand kunt gebruiken. Na iedere maand wordt het dataverkeer gereset waardoor u weer vanaf 0 GB zal beginnen. Bij bepaalde webhosting bedrijven krijgt u onbeperkt dataverkeer. Al zijn hiervoor de prijzen vaak hoger.

 

Om het duidelijker te maken, plaatsen wij een PDF-bestand van 10 MB op uw website. Wanneer u een maximaal dataverkeer van 50 GB heeft, dan kunt u dit PDF-bestand 5.000 keer downloaden (50 GB x 1000 MB : 10 MB = 5.000 keer). U moet dan wachten tot de eerste van de maand om het PDF-bestand opnieuw te kunnen downloaden.

 

Wat zit er in het pakket?

Dit is in sommige gevallen afhankelijk van de webhosting waarbij u bent aangesloten. Vaak gebruikt u toch systemen als DirectAdmin, Plesk of cPanel. Binnen deze systemen kunt u verschillende mogelijkheden gebruiken om uw website en organisatie te vertegenwoordigen bij uw online bezoeker. Denkt u maar aan de volgende functies.

 

  • Beheer van alle bestanden op uw website
  • Beheer van uw e-mailadressen
  • Beheer van alle FTP gebruikers en accounts
  • Beheer van Crownjobs
  • Beheer van de beveiligde verbinding (SSL Certificaat)
  • Beheer van meerdere domeinnamen (indien van toepassing)
  • Beheer van de back-ups

 

Naast deze paar handige tools zijn er nog heel wat mogelijkheden die ik met u kan delen. Zo kunt u bijvoorbeeld populaire systemen in een paar klikken installeren op uw server. Denkt u bijvoorbeeld maar aan:

 

  • WordPress
  • Drupal
  • Joomla
  • Prestashop
  • Magento

 

Natuurlijk heeft u de keuze aan vele andere (populaire) systemen, die u door een paar klikken kunt installeren op uw server. Bezoek daarvoor de website van Installatron.

 

Shared webhosting

Shared webhosting is een webserver die door meerdere gebruikers wordt gedeeld om serverruimte, serverkosten en servers te besparen. Het is eigenlijk geen wonder dat dit de meest gebruikte servers zijn ter wereld. U kunt dan gewoon de server blijven gebruiken met de functies die ik eerder in dit artikel met u heb gedeeld.

 

Reseller webhosting

Een reseller webhosting is een server die u kunt opdelen voor verschillende websites. Bijvoorbeeld handig wanneer u meerdere klanten heeft die u onder wilt brengen binnen uw beheer en op uw server. Een voordeel hierbij is dat u, als beheerder van de server, de dataverbruik en serverruimte voor iedere gebruiker apart kunt instellen. Bijvoorbeeld handig als u als webhosting net bent begonnen en nog geen budget heeft voor een eigen server.

 

VPS-webhosting

VPS staat voor Virtual Private Server en kan door iedereen worden aangeschaft bij een webhosting. Het grootste voordeel van zulke servers is dat de server laadtijd erg hoog is, een hoge up-time heeft en schaalbaar is aan de wensen en eisen van de koper (klant).

 

Een VPS-server deelt u dus verder niet met andere gebruikers, maar heeft zijn eigen rekenkracht, opslag en geheugencapaciteit(en). U moet alleen weten hoe u een eigen besturingssysteem moet installeren om uw VPS-server te kunnen laten draaien. Al is het zeker mogelijk om meerdere domeinnamen te installeren op uw server.

 

Conclusie en toegankelijkheid

Er zijn dus verschillende soorten servers die u kunt afnemen bij een webhosting met diverse en uiteenlopende scripts. Deze kunnen draaien met verschillende domeinnamen die u (of een klant) in het beheer heeft. Ondanks dat u goed moet kijken wat voor soort server u zal gaan afnemen, kan het resultaat veel voor u opleveren.

Bijgewerkt op door