Wat is een subdomein?

Een subdomein is een voorvoegsel als het waren voor een domeinnaam. Bij heel veel websites wordt er gebruik gemaakt van www., wat een subdomein als het waren is. Een goed voorbeeld is http://leden.domeinnaam.nl. Het woord “Leden” is in dit geval een subdomein.

 

Hoe maak ik een subdomein aan?

Wanneer u bij een webhosting bedrijf een domeinnaam en serverruimte heeft afgenomen, dan kunt u (in de meeste gevallen) gratis en onbeperkt subdomeinen toevoegen aan uw website. Bijvoorbeeld leden.domeinnaam.nl voor uw klanten, system.domeinnaam.nl voor uw websitebeheerder of downloads.domeinnaam.nl voor alle downloadbare bestanden, wat Microsoft bijvoorbeeld heeft voor haar updates.

 

Wanneer u inlogt op uw server (afhankelijk of u een Linux of Windows server heeft) kunt u dit gemakkelijk instellen. In de onderstaande twee video’s ziet u hoe u de subdomeinen kunt aanmaken binnen uw server.

 

Linux server (DirectAdmin)

Windows server (Plesk)

Let op met een SSL Certificaat

Wanneer u een website heeft met een beveiligingscertificaat (voor HTTPS), dan moet u controleren wat voor certificaat u heeft geïnstalleerd. Wanneer u een gewone domeinnaam verificatie heeft gekocht, dan moet u dit certificaat omzetten naar een Wildcard certificaat.

 

Een Wildcard certificaat is een beveiligingscertificaat die ook alle subdomeinen beveiligd, net zoals uw gewone website, bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/blog of www.domeinnaam.nl/contact.

 

Wanneer u niet voor een Wildcard certificaat kiest op een website waar u een beveiligingscertificaat op heeft geïnstalleerd, dan krijgt u foutmeldingen dat de verbinding niet privé is. Dit betekent dat ook uw bezoekers deze melding zullen tegenkomen.

Bijgewerkt op door