Wat is een SSL-certificaat?

Wat is een SSL-certificaat? U heeft er vast wel veel gehoord of gelezen in de media. De afgelopen jaren is hier meer aandacht aan besteden dan ooit tevoren. In dit artikel vertel ik u wat een SSL-certificaat is en hoe u over kunt stappen op een veiligere website of webshop.

 

Wat is een SSL-certificaat?

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Het SSL-protocol, oftewel het SSL Certificaat wat wordt uitgegeven door een erkend bedrijf die de verbinding tussen de bezoeker (klant) en de website beveiligd. Zo kunnen bezoekers op zijn of haar gemak rond surfen op de betreffende website en worden de gegevens versleuteld verstuurd als de bezoeker een bestelling plaats in een webshop of het contactformulier invult.

 

Verplicht

Wist u trouwens ook dat het gebruiken van een SSL Certificaat, oftewel een beveiligde verbinding verplicht is voor webshops en online inlogpanelen. Denkt u bijvoorbeeld aan het betalingsscherm bij de bank, bij een officiële webshop of wanneer u inlogt op Facebook.

 

Helaas gebeurt dit nog veel te weinig dat bij inlogpanelen, bijvoorbeeld van een plaatselijke vereniging, de verbinding niet versleuteld is. Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) verplicht websites om een beveiligde verbinding te creëren waar klanten of leden hun persoonlijke gegevens moeten invullen. Boetes kunnen oplopen tot over de € 5.000,-!

 

Mede door de nieuwe wetgeving die per ingang van 1 januari 2016 is ingegaan, moeten datalekken binnen 72 uur (3 dagen) worden gemeld bij het Autoriteit Persoonsgegevens. Zo zullen zij bijvoorbeeld ook kijken of er een beveiligde verbinding was om gevoelige gegevens veilig te versturen. Tijd om alles nog even goed na te lopen!

 

Overstappen naar https?

Natuurlijk help ik u graag met het beveiligen van uw websitepagina’s, afbeeldingen en het doorgeven aan Google. Zo moet bijvoorbeeld ook de standaard http worden doorgestuurd naar de https, zodat uw bezoekers alleen nog maar via de beveiligde verbinding op uw website kunnen komen. Maar hoe bereid u zich nu goed voor?

 

  1. Start met een goede voorbereiding
  2. Betrek alle partijen erbij (ontwikkelaars, marketing, redactie, webhosting)
  3. Wees duidelijk wat uw verwachting is
  4. Maak een checklist wat er allemaal moet gebeuren en vink af wat er klaar is
  5. Richt een testomgeving in
  6. Gebruik testtools
  7. Raadpleeg een expert indien nodig

Bijgewerkt op door