Wat is een RSS-feed?

We komen het steeds vaker tegen. Een website waarbij u kunt abonneren op de RSS-feed. Maar wat is eigenlijk een RSS-feed? In dit artikel leg ik uit wat een RSS-feed is en wat u daarmee kunt gaan doen.

 

Wat is een RSS-feed?

Als u een WordPress website heeft dan wordt dit standaard meegeleverd met de open source codering. Een RSS-feed staat voor Rich Site Summary of Really Simple Syndication. De werken hiervan is als volgt.

 

Wanneer u een blogpagina heeft op uw WordPress website dan kunt u daarop automatisch blogberichten publiceren. Ieder blogbericht heeft een bepaalde titel, content en eventuele andere mediaelementen. Door het publiceren zorgt de RSS-feed ontwikkelaar ervoor dat er een automatische RSS-feed wordt aangemaakt. Met een WordPress website gebeurt dit door /feed/ toe te voegen aan het eind van uw domeinnaam waar WordPress op geïnstalleerd staat. Met mijn website is dat bijvoorbeeld https://www.mjbeventspr.com/feed/.

 

Door een RSS-feed lezer te gebruiken, bijvoorbeeld Microsoft Outlook 2019 of een andere RSS-feed lezer, krijgt u vanzelf een notificatie wanneer iemand een bericht op een bepaalde website heeft gepubliceerd. Dit is vooral handig wanneer u verschillende websites wil volgen, maar dat u geen tijd wil besteden aan het steeds opnieuw bezoeken van deze websites.

 

Zelf een RSS-feed maken

U kunt er ook ervoor kiezen om zelf een RSS-feed aan te maken. Dit gebeurt vaak bij websites die op een Content Management Systeem (CMS-systeem) draaien waarbij er geen automatische RSS-feed wordt aangemaakt. U zou dan een RSS-feed zelf kunnen aanmaken. Dit kunt u doen door de onderstaande twee website te bekijken waarin u een .xml kunt maken. Dit bestand kunt u simpelweg gewoon aanmaken met een webdevelopment programma (zoals Adobe Dreamweaver) of door een kladblok bestand aan te maken en deze als .xml onder de UTF-8 (als alle bestanden) op te slaan.

 

Bijgewerkt op  door