Wat is een prototype?

We horen het steeds vaker. Wat is eigenlijk een prototype. Omdat hier nog veel onduidelijkheid over is heb ik het voor u uitgezocht. In dit artikel leg ik aan u uit wat precies een prototype is en wat u daarmee kunt doen.

 

Wat is een prototype?

Een prototype is eigenlijk een ontwerpmodel van een product dat op de markt gaat komen. Binnen de UX Design industrie wordt er met een prototype een voorbeeld bedoeld die als testmodel kan worden gebruikt.

 

Laten we hierbij een voorbeeld gebruiken. We willen een website ontwikkelen met verschillende informatieve teksten, services en een inlogsysteem. Om dit te bouwen zonder een voorbeeld en zonder een doel voor ogen wordt dit een erg duur project waar veel tijd, geld en energie aan verloren gaat.

 

In dit geval is een prototype het uitgelezen middel om hiermee om te gaan. Hiermee kunnen we een pre-website maken dat tegenwoordig ontwikkeld wordt met Adobe XD in combinatie met de andere Adobe producten. Hierdoor kan de website gebouwd worden zoals men dat graag zou willen hebben, zonder dat er grote uitgaven zijn geweest voor een website ontwikkelaar.

 

Wanneer het prototype klaar is kan deze naar de klant worden gestuurd. Zij volgen de link en komen daarbij terecht op de webserver van Adobe, waar zij het prototype zien. Het navigeren kan dan gewoon zoals u dat bent gewend op een gewone website (met enkele uitzonderingen daar gelaten). Hierdoor weet iedereen wat er verwacht wordt en kan men goed ingrijpen mocht er iets onduidelijk zijn.

 

Als de klant tevreden is, dan kan het prototype doorgestuurd worden naar de ontwikkelaar. Het voordeel hiervan is dat de ontwikkelaar precies weet wat waar kan komen te staan. Hierdoor wordt tijd, geld en energie bespaard.

 

Begin 2019 heb ik het artikel Waarom helpen wireframes eigenlijk bij UX Design? geschreven. In dit artikel leest u meer waarom Wireframes en een prototype belangrijk is voor UX Design.

 

Ik kan u verder helpen!

Heeft u een prototype nodig voor uw app, website of systeem? Dan help ik u graag verder. Door mijn ervaring met Adobe XD en met de andere Adobe producten kan ik in een korte periode een prototype voor u klaar hebben. Deze kunt u weer gebruiken voor uw ontwikkelaar. Neem gerust contact met mij op!

Bijgewerkt op door