Wat is een domeinnaam, een GTLD en CTLD?

Inmiddels bestaan er miljoenen, laat staan miljarden websites over de hele wereld. Van een .nl naar een .com of toch een .frl domeinextensie? Maar hoe werken domeinnamen nu eigenlijk precies en wat is een domeinnaam?

 

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam (ook wel URL genoemd) is eigenlijk het postadres van een huis, maar in dit geval van de website. Een bezoeker kan de URL in zijn of haar browser invoeren, bijvoorbeeld www.mjbeventspr.com. De bezoeker komt dan op mijn hoofdpagina terecht, waarna er genavigeerd kan worden richting andere pagina’s of blogartikelen binnen mijn website.

 

Elke pagina en blogartikel heeft zijn eigen URL, maar staat gekoppeld aan een domeinnaam. Dit domeinnaam is eigenlijk de fundering van de website. U wilt bijvoorbeeld contact met mij opnemen. Dit kan simpelweg door te navigeren naar www.mjbeventspr.com/contact/. Het is onderdeel van www.mjbeventspr.com, maar het heeft haar eigen url op het internet (/contact/).

 

Hoe werken domeinnamen?

Dankzij Paul Mockapetris kunnen wij allemaal snel surfen naar een website die wij graag willen bezoeken. Mockapetris heeft in 1990 het Domain Name System (DNS) uitgevonden en is sinds die tijd niet meer veranderd, naja misschien een paar instellen om de snelheid te verbeteren of alles makkelijker op te kunnen slaan.

 

Een domeinnaam is eigenlijks niets meer dan een woord samengevoegd met een extensie. Het woord en de extensie noemen wij een domeinnaam, wat ook vaak een URL wordt genoemd. Deze URL is gebaseerd op een IP-adres van meestal negen verschillende cijfers en punten. Door het systeem wat Mockapetris had ingevoerd (Domain Name System – DNS), hoeven wij deze cijfers niet meer te onthouden, maar alleen de URL.

 

In het Domain Name System wordt tegenwoordig automatisch de mogelijkheid aangeboden om een e-mailadres aan te maken. Veel gebruikte variante zijn info@domein.nl, support@domein.nl of [naam]@domein.nl. Dit is geheel afhankelijk hoe de organisatie hier mee om wil gaan en hoeveel medewerkers er zijn. Al komt het ook al vaak voor dat er wordt gekozen voor een submap, bijvoorbeeld map1.domein.nl. Een e-mailadres dat hierbij wordt aangemaakt krijgt dan de naam info@map1.domein.nl.

 

Elk domeinnaam heeft dus een uniek IP-adres en een unieke plek op het internet. Het maakt dan ook niks uit of een website www. voor de domeinnaam plaatst of dat deze word weggelaten. Dit is geheel aan de gebruiker wat zijn of haar voorkeur heeft.

 

Hoe registreer ik een domeinnaam?

Een domeinnaam kunt u eenvoudig registreren bij een webhosting. Dit kan bijvoorbeeld een Nederlandse webhosting zijn, maar een buitenlandse webhosting is ook mogelijk. Echter komt hier vaak wel andere regels bij kijken en kunnen kosten niet worden vergoed indien de buitenlandse webhosting failliet gaat. Daarom raad ik u aan om te kiezen voor een webhosting uit het land waar u woont!

 

Wanneer u een domeinnaam heeft gekozen die u graag wilt gebruiken, dan zou u moeten kijken of deze nog beschikbaar is. U kunt bijvoorbeeld in Google zoeken, de URL intypen in uw browser of dit controleren bij een (willekeurige) webhosting. Veel webhostingsbedrijven bieden tegenwoordig een domeinnaam checker aan om te kijken welke varianten er nog beschikbaar zijn.

 

Als uw domeinnaam beschikbaar is, dan doorloopt u meestal enkele stappen waaronder het aanmaken van een nieuw klantenaccount of inloggen in een bestaand account, indien u al een account heeft aangemaakt. Het duurt over het algemeen 12 – 48 uur voordat een domeinnaam geïndexeerd is en alle DNS-instellingen doorgevoerd zijn in de verschillende systemen.

 

Registrar

Een registrar is eigenlijk een bedrijf wat het gewenste domeinnaam registreert voor een webhosting en voor de klant van de webhosting (u). In Nederland zorgt Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) voor de uitgifte van .nl domeinnamen. Mocht u een .com domeinnaam willen registreren, dan verzorgt Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICCAN) dit voor u.

 

Soorten domeinnamen

We kennen twee soorten domeinnamen. Generic Top Leven Domain (GTLD) en Country Code Top Level Domain (CCTLD). Dit is afhankelijk van de locatie waar het bedrijf zich bevindt, op welke markt het bedrijf zich richt en wat de toekomst plannen zijn voor het bedrijf. Hieronder zal ik beide soorten domeinnamen uitleggen wat het precies inhoud.

 

Generic Top Level Domain

Dit zijn de algemene domeinnamen. Bekende varianten zijn bijvoorbeeld:

 

  • .com
  • .org
  • .info
  • .net

 

Deze domeinnamen zijn van oorsprong bedoeld voor bedrijven die de internationale markt willen betreden. Deze domeinnamen zijn algemene domeinnamen en zijn niet verbonden aan een land of taal. Wel wordt er vaak gebruik gemaakt van verschillende talen. Bijvoorbeeld op de website van samsung.com. De Nederlandse versie hiervan is samsung.com/nl/.

 

Country Code Top Level Domain

Dit zijn domeinnamen die gericht zijn op een specifiek land en taal. Bekende varianten zijn bijvoorbeeld:

 

  • .nl (Nederland)
  • .be (België)
  • .co.uk (Engeland)
  • .es (Spanje)

 

Deze domeinnamen zijn verbonden aan het gekozen land en taal. Dit is voordeliger voor websites die bijvoorbeeld alleen de Nederlandse markt willen betreden. Ik raad u echter af om met een .nl domeinnaam de internationale markt te betreden, omdat uw website nooit zo goed zal scoren als een Generic Top Level Domain.

 

Kosten van een domeinnaam

Het loopt erg uiteen voor de aanschafprijs van een domeinnaam. Zo kunt u voor een Country Code Top Level Domain (.nl, .be en .de) al voor enkele euro’s klaar zijn. Voor Generic Top Level Domain (.com, .net en .org) betaalt u vaak vanaf € 10,-.

 

Ik raad u daarom ook aan om meerdere webhosting te bezoeken om een gemiddelde lijn te kunnen vinden. Sommige webhosting bieden echter wel een gratis domeinnaam aan bij aanschaf van een webhostingpakket, al moet u de kleine lettertjes nog wel goed doorlezen!

Bijgewerkt op door