Wat is een Content Management Systeem (CMS-systeem)?

Een Content Management Systeem (CMS) is een systeem waarmee een gebruiker content kan beheren. Denkt u maar aan het creëren, bewerken en publiceren van blogartikel op een website.

 

Bij een Content Management Systeem kan de gebruiker dus content aanleveren. Deze content kan bijvoorbeeld een afbeelding, tekst of een video zijn. Door op publiceren te drukken zorgt het systeem verder ervoor dat het wordt weergegeven op de hoofdpagina of op de blog/nieuws pagina van een website.

 

Eigenlijk is een Content Management Systeem een oplossing om diverse vakgebieden samen te brengen of voor een groot gedeelte zelf te doen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan marketing, communicatie en ICT-oplossingen. Hierbij komt ook vaak kijken dat de motivatie van gebruikers wordt bevorderd en dat het voor klantwaardering kan zorgen.

 

Bekende CMS-software

Bekende systemen zijn bijvoorbeeld WordPress, Drupal, Joomla en Textpattern. Deze systemen zijn gratis te gebruiken, maar hebben voor sommige gedeeltes een betaalde kant. Bijvoorbeeld wanneer u extra functionaliteit wilt met een plug-ins, modules of thema’s.

 

Natuurlijk zijn er ook genoeg gratis plug-ins, modules en thema’s op de markt te krijgen. Bij sommige van deze kunnen de functionaliteiten en mogelijkheden wel beperkt zijn.

Bijgewerkt op door