Wat is een API?

Een API (Application Programming Interface) is een onderdeel binnen de digitale wereld waarbij er gecommuniceerd kan worden tussen verschillende programma’s en software. Maar hoe kan API er binnen websites, data analysis en data science werken? In dit artikel vertel ik daar meer over.

Wat is een API (Application Programming Interface)?

Een API (Application Programming Interface) is een techniek waarbij een computerprogramma of clouddienst kan communiceren met een andere computerprogramma of clouddienst. Dit gebeurt meestal via verschillende niveaus. Doordat er op verschillende niveaus wordt gecommuniceerd kunnen bepaalde opdrachten worden uitgevoerd. Wanneer je bijvoorbeeld een tekst wilt uitprinten, dan is het niet voor Microsoft Word van belang hoe hij de printer moet aansturen. Maar gebruikt hij de afdruk API die de printer aanstuurt. De printer zelf neemt de opdracht in ontvangst en stuurt het binnen de printer aan. Daardoor communiceert jouw computer (of laptop) met de printer via een API verbinding.

Kort gezegd kunnen (digitale) apparaten met elkaar communiceren door middel van een API verbinding, zonder de details van de functionaliteit of implementatie te hoeven kennen. Zolang er maar voldaan wordt aan de API die is ontwikkeld.

Een voorbeeld is een data analist of data scientist Deze persoon kan een script schrijven waardoor een webshop de data van een bestelling en klant doorstuurt naar een specifieke database. Die database zal dan gebruikt worden voor analyse en toekomstige marketing activiteiten. Beide databases hoeven dus niet te weten hoe de database is opgebouwd (de details). De verzendende database (webshop) hoeft alleen te weten in welke kolommen en rijen de data opgeslagen moet worden in de database die de data analist of data scientist gebruikt.

Soorten API verbindingen

Binnen de wereld van de API’s zijn er ook nog verschillende soorten te herkennen. De privé API’s worden gebruikt voor interne verbindingen. Bijvoorbeeld je Windows laptop of computer met de webservers van Windows om updates te downloaden. Of bijvoorbeeld de verbinding die ik net heb uitgelegd over de webshop API en de andere database. Dit zijn voorbeelden van privé API’s waarbij je niet wil dat andere daar ook toegang toe krijgen.

Buiten deze privé API’s om zijn er ook publieke API’s. Deze publiekelijke API’s worden beschikbaar gesteld door organisaties. Denk daarbij maar aan API’s zoals REST, SOAP, GraphQL, RSS of XML/RPC. De uitput die daaruit gehaald wordt kan bijvoorbeeld in een XML of JSON format zijn. Maar het kan ook zijn dat foto’s van een bepaalde stad getoond worden in Google Maps. Deze onderdelen zijn gebruikelijke toepassingen voor het zogeheten Web 2.0.

Bijgewerkt op dinsdag 24 januari 2023 door Michael van den Berg.