Wat is Adobe XD (Adobe Experience Design)?

UX Design is een populair onderwerp vandaag de dag. Adobe heeft hier met software op in gespeeld waar de gebruiker nieuwe prototypes mee kan maken. Maar wat is Adobe XD nu eigenlijk precies? In dit artikel vertel ik je daar meer erover.

 

Wat is Adobe XD?

Adobe XD is in oktober 2015 gelanceerd tijdens het jaarlijkse evenement van Adobe MAX. Hierin werd het als een interface design en prototype project gelanceerd. Met dit programma kunnen creators een prototype maken van een website, een app of een anders programma wat ontworpen gaat worden. Adobe XD staat voor Adobe Experience Design en is gebaseerd op het UX Design en UI Design.

 

Adobe XD is gebaseerd op vectoren net zoals we dat kennen in Adobe Illustrator. In de loop der jaren zijn er verschillende functies erbij gekomen. Denk bijvoorbeeld maar aan het importeren van Adobe bestanden (zoals .psd uit Adobe Photoshop of .AI uit Adobe Illustrator). Hierdoor hoef je geen extra handelingen te verrichten en hoef je alleen de koppeling opnieuw bij te werken, mocht je deze bestanden in Adobe Photoshop of in Adobe Illustrator toch hebben bijgewerkt.

 

Naast de software voor op een Windows of Apple computer kan je ook de app installeren op jouw smartphone. Via de Adobe Creatieve Cloud of via de USB-kabel kan je de prototype live testen. Hierdoor kan je het prototype bewerken terwijl je het bekijkt op het gewenste apparaat.

 

Conclusie

Dankzij Adobe XD kunnen we nieuwe ontwerpen maken en testen. Dit voorkomt veel onnodige kosten voor de webbouwer of voor andere projectkosten. Mocht je graag willen weten wat nieuw is in de laatste update Adobe XD 2020, dan raad ik je aan om het artikel Adobe week: Wat is nieuw in Adobe XD CC 2020? te lezen.

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.