Wat is A/B testen?

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het A/B testen. Maar wat is dat eigenlijk en wat voor zin heeft het om A/B testen toe te passen? In dit artikel leg ik uit wat je daarmee kunt doen en wat A/B testen precies inhoud.

 

Wat is A/B testen?

Wanneer je een website hebt of een online dienst dan wil je het engagement en de gebruiksvriendelijkheid zo hoog mogelijk hebben. Dit kan je bereiken door het toepassen van een A/B test. Door middel van deze test kijk je naar wat beter werkt tussen twee verschillende versies.

 

We nemen een website als voorbeeld. Je hebt een website en bovenaan de pagina heb je een boekingsformulier. In dit boekingsformulier heb je de knop aanvragen zwart gemaakt met witte letters. Wanneer je deze button gaat A/B testen, dan maak je twee versies van deze pagina. De eerste versie blijft zoals die nu is, zwart met witte letters. In de tweede versie verander je de kleur van deze button. Denk bijvoorbeeld aan een groene button met zwarte letters.

 

Wanneer er een aantal weken voorbij zijn ga je kijken wat het meeste resultaat en engagement heeft gegeven voor deze button. Die keuze pas je dan toe aan de uiteindelijke lay-out van het boekingsformulier.

 

Kort gezegd ga je met A/B testen gewoon kijken naar datgene wat het nu is en vergelijk je met andere varianten. De resultaten daarvan gebruik je voor de optimalisatie van jouw website, service of online product.

 

Wanneer moet je een A/B test toepassen

De situatie waarin u A/B test moet toepassen is lastig om te bepalen. In de meeste gevallen zal het gaan om aanpassingen aan een website of de optimalisatie daarvan. In andere gevallen is het niet nodig om een A/B test uit te voeren, omdat je al de kennis heeft dat een bepaalde pagina binnen jouw website bijvoorbeeld niet goed verloopt. Het zou daarom zonde zijn van jouw tijd en energie om dan A/B test toe te gaan passen.

 

Waar je wel aan moet denken bij het toepassen van een A/B test is het mogelijke effect dat de test heeft op jouw website. Denk daarbij maar aan nieuwe bezoekers die af kunnen haken, maar ook aan de branding van jouw website, organisatie of jou als persoon. Zorg er daarom goed voor dat je weet hoe en wanneer je A/B test moet toepassen.

 

Een andere bijkomstigheid is dat A/B testen jouw website kan vertragen. Zorg er daarom ervoor dat je het effect kent wanneer je A/B test gaat toepassen of hoe je de website kunt verbeteren mocht de A/B test jouw website drastisch gaan vertragen.

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.