Wat is A/B testen?

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het A/B testen. Maar wat is dat eigenlijk en wat voor zin heeft het om A/B testen toe te passen? In dit artikel leg ik uit wat u daarmee kunt doen en wat A/B testen precies inhoud.

 

Wat is A/B testen?

Wanneer u een website heeft of een online dienst dan wil u het engagement en de gebruiksvriendelijkheid zo hoog mogelijk hebben. Dit kunt u bereiken door het toepassen van een A/B test. Door middel van deze test kijkt u naar wat beter werkt tussen twee verschillende versies.

 

We nemen een website als voorbeeld. U heeft een website en bovenaan de pagina heeft u een boekingsformulier. In dit boekingsformulier heeft u de knop aanvragen zwart gemaakt met witte letters. Wanneer u deze button gaat A/B testen, dan maakt u twee versies van deze pagina. De eerste versie blijft zoals die nu is, zwart met witte letters. In de tweede versie verandert u de kleur van deze button. Denkt u bijvoorbeeld aan een groene button met zwarte letters.

 

Wanneer er een aantal weken voorbij zijn gaat u kijken wat het meeste resultaat en engagement heeft gegeven voor deze button. Die keuze past u dan toe aan de uiteindelijke lay-out van het boekingsformulier.

 

Kort gezegd gaat u met A/B testen gewoon kijken naar datgene wat het nu is en vergelijkt u met andere varianten. De resultaten daarvan gebruikt u voor de optimalisatie van uw website, service of online product.

 

Wanneer moet u A/B test toepassen

De situatie waarin u A/B test moet toepassen is lastig om te bepalen. In de meeste gevallen zal het gaan om aanpassingen aan een website of de optimalisatie daarvan. In andere gevallen is het niet nodig om een A/B test uit te voeren, omdat u al de kennis heeft dat een bepaalde pagina binnen uw website bijvoorbeeld niet goed verloopt. Het zou daarom zonde zijn van uw tijd en energie om dan A/B test toe te gaan passen.

 

Waar u wel aan moet denken bij het toepassen van een A/B test is het mogelijke effect dat de test heeft op uw website. Denkt u daarbij bijvoorbeeld maar aan nieuwe bezoekers die af kunnen haken, maar ook aan de branding van uw website, organisatie of u als persoon. Zorg er daarom goed voor dat u weet hoe en wanneer u A/B test moet toepassen.

 

Een andere bijkomstigheid is dat A/B testen uw website kan vertragen. Zorg er daarom ervoor dat u het effect kent wanneer u A/B test gaat toepassen of hoe u de website kunt verbeteren mocht de A/B test uwe website drastisch gaan vertragen.

Bijgewerkt op door