Zoals je misschien weet ben ik in oktober 2013 begonnen met mijn eigen website MJB Events PR. Maar hoe zijn websites eigenlijk ontstaan? Waarom is het tegenwoordig belangrijk om een website als organisatie of bedrijf te hebben? Ik zocht het voor je uit!
Wat is een website?
Voordat ik je de geschiedenis ga vertellen over websites wil ik je eerst in Jip en Janneke taal uitleggen wat een website precies is. Een website is een online platform als het waren waar je informatie over producten, diensten of blogs kunt lezen. Door een domeinnaam in te voeren, bijvoorbeeld www.mjbeventspr.com, kom je op de hoofdpagina van mijn website. Hieraan hangen weer verschillende pagina’s met informatie, afbeeldingen en video’s.
Websites van tegenwoordig zijn schaalbaar voor verschillende apparaten, ook wel responsief design genoemd. Dit betekent dat je een aangepaste versie van de website ziet, bijvoorbeeld wanneer je via jouw smartphone of tablet op mijn website terecht komt.
De website wordt dan ook gehost samen met een domeinnaam (URL) bij een webhosting. Gebruikelijk neem je dus een stukje server af bij de webhosting, waar jouw website op komt te staan zodat je jouw website kunt bezoeken zoals hij op dat moment is. (Onlangs schreef ik al over: Wat is een domeinnaam?).
Hoe zijn websites ontstaan?
Websites bestaan inmiddels iets meer dan 20 jaar. In 1991 kwamen de eerste HTML-websites in de wereld. HTML was voorheen codetaal voor het leger, maar al snel werd dit een communicatiemiddel voor de onlinewereld. De verwachting was dat deze websites door universiteiten en andere wereldbekende organisaties zouden worden gebruikt.
In 1993 kwam de eerste grafische webbrowser genaamd Mosaic. Hierdoor veranderde de blik op websites en konden ook minder bekende organisaties een website beginnen. Door de browser Mosaic werd de internetverbinding sneller, werd de hardware voor websites goedkoper en steeds meer websites maakten hun debuut op het toen groeiende internet. Er moest meer functionaliteit worden toegepast in de HTML codering.
Al snel verscheen er in 1995 een nieuwe browserversie met functionaliteit, CGI (Common Gateway Interface) als standaard en verschillende scripts konden werken om interactie te tonen voor haar bezoekers. Dit was voor Microsoft een begin van haar inmiddels bekende bestaan. Internet Explorer 95 was geboren!
Al snel was HTML 3.0 gelanceerd, waarbij het mogelijk was om tabellen, lijsten en andere leuke en nuttige functionaliteiten toe te voegen in de website. Met deze nieuwe HTML-versie kon er bijvoorbeeld ook opmaak worden toegevoegd (lettertype, achtergrond- en lettertypekleuren). Ondersteuning voor Flash maakte ook haar debuut, wat tegenwoordig in afname is dankzij lekken waardoor hackers gegevens kunnen bemachtigen.
Door de jaren die volgden kwamen er steeds meer nieuwe functies erbij en oude functies werden gescheiden van elkaar. Zo werd de opmaak in het CSS-stylesheet geplaatst (Cascading Style Sheet), kwam er in 2007 een stabiele PHP-versie en kwamen er steeds meer nieuwe websites.
In 2012 maakte de onlinewereld een grote stap vooruit. Door de opkomst van de smartphones moesten er nieuwe functies worden toegevoegd om een website te schalen voor de smartphone en tablet gebruikers. Hierdoor kwamen nieuwe ontwerpen, nieuwe eisen maar ook meer interactie in de online wereld.
Op dit moment, december 2016, is het zelfs zover dat verschillende acties helemaal automatisch gaan. Ruim 80 % van de wereldwijde websites zijn schaalbaar voor smartphones en tablets. Dit geeft een grote boost voor verschillende bedrijven. Nu moeten we alleen nog wachten totdat iedere website is beveiligd met HTTPS en dat iedere website is geoptimaliseerd met het AMP project.