Wat is Adobe XD (Adobe Experience Design)?

UX Design is een populair onderwerp vandaag de dag. Adobe heeft hier met software op in gespeeld waar de gebruiker nieuwe prototypes mee kan maken. Maar wat is Adobe XD nu eigenlijk precies? In dit artikel vertel ik u daar meer erover.

Wat is Adobe XD?

Adobe XD is in oktober 2015 gelanceerd tijdens het jaarlijkse evenement van Adobe MAX. Hierin werd het als een interface design en prototype project gelanceerd. Met dit programma kunnen creators een prototype maken van een website, een app of een anders programma wat ontworpen gaat worden. Adobe XD staat voor Adobe Experience Design en is gebaseerd op het UX Design en UI Design.

Adobe XD is gebaseerd op vectoren net zoals we dat kennen in Adobe Illustrator. In de loop der jaren zijn er verschillende functies erbij gekomen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het importeren van Adobe bestanden (zoals .psd uit Adobe Photoshop of .AI uit Adobe Illustrator). Hierdoor hoeft u geen extra handelingen te verrichten en hoeft u alleen de koppeling opnieuw bij te werken, mocht u deze bestanden in Adobe Photoshop of in Adobe Illustrator toch hebben bijgewerkt.

Naast de software voor op een Windows of Apple computer kunt u ook de app installeren op uw smartphone. Via de Adobe Creatieve Cloud of via de USB-kabel kunt u de prototype live testen. Hierdoor kunt u het prototype bewerken terwijl u het bekijkt op het gewenste apparaat.

Conclusie

Dankzij Adobe XD kunnen we nieuwe ontwerpen maken en testen. Dit voorkomt veel onnodige kosten voor de webbouwer of voor andere projectkosten. Mocht u graag willen weten wat nieuw is in de laatste update Adobe XD 2020, dan raad ik u aan om het artikel Adobe week: Wat is nieuw in Adobe XD CC 2020? te lezen.