Wat is Spotify?

Om muziek te kunnen luisteren heeft u verschillende mogelijkheden. Via een LP, een CD of via een digitale muziekdrager. Eén van de digitale muziekdragers is Spotify. Maar wat is Spotify eigenlijk en wat kunt u ermee gaan doen? In dit artikel leg ik het aan u uit!

 

Wat is Spotify?

Spotify is een dienst van het Zweedse bedrijf Spotify Technology S.A. Deze dienst maakt het mogelijk om muziek te streamen over het internet van (inter)nationale artiesten. Het platform is uitgebracht in oktober 2008 en is daarmee inmiddels al ruim 10 jaar oud.

 

Het interessante aan de naam Spotify is de combinatie van dit woord. De naam bestaat uit twee verschillende woorden. Spot is het eerste woord. Volgens de oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon gaat dit over een nummer dat u allang weer vergeten, waar u opnieuw van kunt genieten. Identify (identificeert) gaat over het herkennen van de muziek. Oftewel het (her)beleven van de muziek van oude muziekgenres en muzieknummers. Dit is dan ook de kern gebleven voor alle mogelijkheden die Spotify te bieden heeft aan haar gebruikers.

 

Wat kunt u doen met Spotify?

Spotify is de grootste muziek streamingsplatform van dit moment. Naast het beluisteren van muziek kunt u zelf ook muziek online zetten, onder strenge voorwaarden. Zo kunt u als (beginnend) artiest uw muziek delen met de rest van de wereld.

 

Naast het beluisteren, opzoeken en het opslaan van muziek kunt u ook andere gebruikers of artiesten volgen. Hierdoor krijgt u een community op Spotify waarbij u kunt zien welke muziek uw vrienden en familie luistert (mits dit gedeeld is met u).

 

Ook is het mogelijk om playlists te maken die u kunt delen via een URL of via een Spotify-code, kunt u muziek previews, kunt u playlists afgeschermd weergeven, kunt u een wekelijkse playlist automatisch laten genereren en kunt u Podcasts luisteren via de Spotify applicatie. Wanneer u Spotify koppelt met uw Shazam-app, dan kunnen nummers automatisch worden toegevoegd aan uw geselecteerde playlist waardoor je geen muziek meer hoeft te missen.

 

Soorten abonnementen

Op dit moment bestaan er drie verschillende abonnementen. De eerste versie is de gratis variant (Spotify Free). Deze gratis variant biedt de mogelijkheid om muziek te beluisteren via de app op uw computer of op uw telefoon. Via de telefoon is er een limiet op de shuffle-functie per dag. Tijdens het beluisteren van de muziek via de gratis versie heeft u om de zoveel tijd een reclameonderbreking van ongeveer 30 seconden.

 

De tweede abonnement is de Spotify Premium. Hiermee kunt u veel meer dingen doen dan wanneer u de gratis variant heeft. Met Spotify Premium is de muziek beter dan de gratis versie, heeft u geen reclameonderbrekingen meer, kunt u de shuffle-mode ongelimiteerd gebruiken in de app en kunt u de muziek ook offline luisteren. Dit is een maandelijks abonnement die u iedere maand kunt opzeggen.

 

Spotify Family is het laatste abonnement. Dit abonnement is eigenlijk hetzelfde als het tweede abonnement, Spotify Premium. Het verschil tussen deze abonnementen is dat Spotify Family gedeeld kan worden met zes gebruikers. Deze gebruikers kunnen dan muziek streamen die zij graag willen horen. Alleen de hoofdgebruiker betaald de maandelijkse kosten, die ook weer maandelijks opzegbaar zijn.

 

Het betalen van deze abonnementen kan op verschillende manieren. De eerste manier is gewoon via de website via Creditcard, PayPal of een andere betalingsmethode. Een andere manier is om in de winkel (zoals een supermarkt) een Spotify gift card te kopen. Deze gift card bevat een code die u kunt invoeren in uw account. Hierdoor wordt het tegoed automatisch toegevoegd aan uw account en kunt u inwisselen voor een Spotify abonnement.

Bijgewerkt op door