Wat is Kik Messenger?

Wanneer het gaat om chatten met vrienden, familie of met onbekenden dan is het wel met Kik Messenger. Kik Messenger is een applicatie voor op de smartphone waarbij u, door middel van een gebruikersnaam, met veel mensen wereldwijd kunt praten. Wat u er precies meet kunt leg ik uit in dit artikel.

Wat is Kik Messenger

Kik Messenger is door enkele studenten van de University of Waterloo ontwikkeld en gerealiseerd in 2009. Een chatdienst wat vooral bedoeld was voor de Blackberry en wat later ook beschikbaar kwam voor de Android, Apple en Windows smartphones.

Met Kik Messenger kunt u berichten sturen naar anderen personen, zoals vrienden, familie of onbekenden. Dit gebeurt niet door middel van uw telefoonnummer (wat wel het geval is met WhatsApp en Telegram), maar dit gebeurt met een gebruikersnaam. Uw gebruikersnaam is eigenlijk uw naam waarmee u vindbaar bent binnen de applicatie.

Kik Messenger wordt vooral gebruikt onder jongeren. Uit recente cijfers van Kik Messenger (medio 2019) staat de app in de top 10 van de Amerikaanse apps, is 70 % van de gebruikers tussen de 13 en 24 jaar oud, gebruikt 1/3 van de Amerikaanse bevolking de app om in contact te blijven met mensen en zet Shopify de app handig in om haar doelgroep te bereiken.

Wat kunt u doen met Kik Messenger?

Met Kik Messenger kunt u berichten sturen naar familie, vrienden of onbekenden. Dit kunnen gewone berichten zijn, foto’s, locaties, video’s, bestanden of met videobellen. Eigenlijk ene soort van WhatsApp zonder uw telefoonnummer te delen met de persoon waarvoor u liever het niet heeft dat zij uw telefoonnummer weten.

Naast het één op één gesprekvoeren kunt u ook deelnemen aan Kik Groepen. Dit zijn groepen over een specifiek onderwerp die maximaal uit 50 personen kunnen bestaan. In deze groepen kunt u, net zoals ik een persoonlijk gesprek, verschillende content delen die door iedereen die lid is van de betreffende groep gelezen kunnen worden.

In de afgelopen periode hebben de makers van Kik Messenger een nieuwe functionaliteit toevoegt aan de applicatie. Zo is er een soort van chatroulette ingebouwd waarbij u in 15 minuten kennis kunt maken met een persoon (man of vrouw) van waar dan ook ter wereld. Wanneer u graag in contact wil blijven met de betreffende persoon, dan kunt u deze toevoegen als vriend. Wanneer beide personen de ander heeft toevoegt, dan is er een connectie waardoor u eigenlijk alles naar elkaar kunt versturen.

Voor- en nadelen van Kik Messenger?

Een groot voordeel, ten opzichte van WhatsApp en Telegram, is dat de applicatie niet gebonden is aan een telefoonnummer. Hierdoor kunt u door middel van een gebruikersnaam iemand blokkeren of benaderen zonder dat hij of zij gelijk uw telefoonnummer heeft.

Daarnaast is de gebruikersvriendelijk erg goed, eenvoudig in gebruik en is in de meeste gevallen snel in de communicatie. Het blokkeren of deblokkeren van andere gebruikers kan in de meeste gevallen snel worden uitgevoerd.

Daarentegen zijn er ook nadelen verbonden aan Kik Messenger. In de meeste gevallen moet u als nieuwe gebruiker zicht identificeren door een live foto naar één van de administratoren van een groep sturen. Dit wordt gedaan omdat er veel bots op Kik Messenger actief zijn die groepen betreden, maar die niks relevants te melden hebben.

Daarnaast is het, wanneer u een jaartal in uw gebruikersnaam heeft toevoegt, dat u ongewenste berichten kunt krijgen die bedoeld zijn voor volwassenen. Hierdoor kan Kik Messenger iets minder geschikt zijn voor minderjarigen die mogelijk gebruik willen maken van deze applicatie.

Conclusie

Wil u in een meer privacy beschermende app contact leggen met andere mensen? Dan raad ik zeker aan om gebruik te maken van Kik Messenger. Aan de hand van deze app kunt u snel een eenvoudig contact maken met andere gebruikers. Wilt u als organisatie gebruik maken van Kik Messenger, dan raad ik u zeker aan om goed na te denken of Kik Messenger het juiste communicatieplatform is voor uw doelgroep. Mocht u de Amerikaanse jongeren (tussen de 13 en 24 jaar) willen bereiken, dan is het zeker een verstandige keuze om van dit social media platform gebruik te maken.