Wat is Instagram?

Korte geschiedenis

In 2010 brachten Kevin Systrom en Mike Krieger een nieuw social media platform uit onder de naam Instagram. Instagram is een platform waarbij foto’s en video’s gedeeld kunnen worden. Zowel in besloten kring (privé account) als in een openbaar account.

 

Nadat Kevin en Mike het platform hadden gelanceerd werd het platform in 2012 overkocht door Facebook. Sinds dien is het platform dan ook in handen van de organisatie achter Facebook, maar wordt niet geïntegreerd met het al bestaande platform.

 

Inmiddels zijn er ruim 1 biljoen Instagram accounts wereldwijd aangemaakt die goed zijn voor het plaatsen van miljoenen video’s en foto’s per dag via het bekende social media platform.

 

In de afgelopen jaren zijn verschillende soorten functionaliteiten toegevoegd aan het platform die vandaag de dag steeds meer worden uitgebreid door nieuwe mogelijkheden. Laten we deze functies kort bekijken.

 

De functies van Instagram

Foto’s en video’s

Sinds het begin van Instagram is het mogelijk om foto’s te publiceren. Deze werden destijds in een vierkant formaat gepubliceerd. Gelukkig heeft Instagram dit in de jaren die volgenden aangepast zodat er content gepubliceerd kan worden dat bestaat uit verschillende formaten.

 

In de zomer van 2013 werd het mogelijk om video’s te uploaden. Deze konden maximaal bestaan uit 15 seconden wat in begin 2016 werd verlengd naar maximaal 60 seconden. Dit is tot vandaag nog steeds mogelijk.

 

IGTV (concurrent YouTube)

YouTube is de een na grootste zoekmachine op dit moment. Instagram wil deze positie innemen en heeft IGTV geïntroduceerd in 2017. Dit is een externe functionaliteit wat gekoppeld kan worden aan een al bestaande Instagram account.

 

Binnen IGTV kunnen video’s worden gepubliceerd van minimaal 1 tot maximaal 10 minuten. Veelal wordt dit gebruikt als platform voor korte tuturials. Of IGTV ook YouTube gaat verslaan, dat is nog niet bekend.

 

Hashtags en locatietags

Om alle foto’s en video’s bekendheid te geven kan er gebruik worden gemaakt van maximaal 30 hashtags. Deze hashtags zijn een als het waren een verzamelplaats waarop mensen soortgelijke content kunnen zien van andere gebruikers waar dan ook ter wereld. Voor het tonen van deze content is het wel nodig om een openbaar profiel te hebben. Anders worden deze foto’s of video’s niet binnen de betreffende hashtags weergegeven.

 

Naast de hashtags is het ook mogelijk om locatietags toe te voegen. Hierdoor kunt u een foto, van bijvoorbeeld het Damplein, beschikbaar stellen via de locatietag Damplein in Amsterdam. Wanneer andere gebruikers deze locatietag openen, dan is de kans groot dat ze uw foto tegenkomen.

 

Vrienden

Via de app kan er gezocht worden naar andere gebruikers. Dit is handig wanneer u de gebruikersnamen weet van de gebruikers die u graag zou willen volgen. Weet u dit niet, dan is er geen paniek. Via de instellingen kunt u uw vriendenlijst van Facebook, uw contacten of via andere social media kanalen uw vrienden vinden. Op deze manier blijft u toch verbonden met dit platform.

 

Direct Messages (Instagram Direct)

Dit is de chatfunctie via Instagram. Via deze chatfunctie kan de gebruiker(s) onderling contact houden waar andere gebruikers niks vanaf weten. Dit wordt in verschillende bedrijven gehanteerd om zo onderling contact te onderhouden.

 

Binnen deze functionaliteit is het tegenwoordig ook mogelijk op tijdelijke foto’s te delen of video te bellen met de andere gebruiker of met enkele gebruikers uit een groep. Hierdoor kan je het contact tussen jullie onderhouden.

 

Instagram story’s

Dit is eigenlijk vergelijkbaar met Snapchat. U maakt een foto of video die voor 24 uur bewaard blijft in uw account. Na die tijd zijn deze foto’s of video’s (indien ingeschakeld) alleen nog voor u zichtbaar. U zou deze eventueel dan weer opnieuw kunnen delen met uw volgers op het betreffende account.

 

Instagram live

Instagram live is een functionaliteit die tegenwoordig bijna iedereen denk ik wel kent. Het live uitzenden van een video die voor een bepaalde groep mensen (besloten account) of voor een grote groep mensen (openbaar account) zichtbaar zijn. Tegenwoordig is het hierbij ook mogelijk om met twee verschillende accounts dezelfde video uit te gaan zenden. Hierdoor krijgt u als het waren een splits screen weergave die de volgers kunnen bekijken.

 

Instagram in de browser

Instagram heeft de functionaliteit om in te loggen via de browser. Hierbij gebruikt u uw gebruikersnaam met het bijbehorende wachtwoord. Helaas is het niet mogelijk om via de browser video’s of foto’s te plaatsen. Daarvoor zou u software van andere organisaties voor moeten gebruiken.

Bijgewerkt op door