Wat is media?

We spreken dagelijks of wekelijks wel over de media. Maar wat is de media eigenlijk en hoe is de media eigenlijk ontstaan? In dit artikel leg ik uit wat de media precies is en welke soorten media er zijn.

 

Wat is media?

Media is een verzamelnaam van verschillende onderdelen bij elkaar. De benaming media is jaren geleden in het leven geroepen waarin het als communicatiemiddel werd gebruikt. Bijvoorbeeld door van A naar B te communiceren of door informatie over te dragen. Hierbij gebruiken we onze menselijke vijf zintuigen (proeven, ruiken, voelen, zien en horen). Deze communicatie kan dan gepersonaliseerd zijn (persoonlijke interactie) of naar een grote groep mensen gericht zijn (massamedia).

 

Binnen de media kennen we dan weer verschillende soorten mediakanalen. Bijvoorbeeld de geschreven media. Hierbij kunt u denken aan dagbladen, tijdschriften, buurtkranten, magazines of vakbladen. Daarnaast kunnen de regionale of de huis-aan-huis bladen en -kranten ook onder de geschreven media worden benoemd.

 

Beeld en geluid is één van de belangrijkste soorten media op dit moment (april 2019). Hieronder kunnen we bijvoorbeeld de internationale radio en televisie onder benoemen. Denk daarbij aan de nationale kanalen zoals de NPO, RTL, SBS, 3FM, Q-Music of de vele internationale kanalen zoals Discovery Channel of BBC.

 

Als laatste categorie hebben we de zogeheten nieuwe media. De opkomst van nieuwe media begint ongeveer in de jaren ’50, toen de televisie uitkwam en steeds meer andere (sociale) media kwamen. Vandaag de dag schalen we onder de nieuwe media bijvoorbeeld:

 

    • Interactieve televisie
    • Het internet
    • Teletekst (wordt niet heel veel meer gebruikt)
    • Smartphones (en alle beschikbare apps voor de telefoons).

 

Geschiedenis van de media

De media is al enkele eeuwen oud. De eerste krant werd al in de 17de eeuw geschreven en uitgebracht. Dit werd destijds ook gedaan door iemand die het nieuws op het marktplein ging vertellen. Sinds 1900 heeft de media een grote duikvlucht gemaakt.

 

Door de opkomst van de technologie waaronder de fotografie en het versturen van telegrammen, hebben we veel kennis opgedaan hoe wij met elkaar konden communiceren. Dit is later overgegaan in moderne technieken waarbij in de jaren ’60, ’70 en ’80 de industrieën erg werden uitgebreid. De televisies kwamen, de mobiele telefoons werden uitgebracht en foto- en videomateriaal werd steeds goedkoper die mensen ook konden gebruiken.

 

Vandaag de dag gebruiken wij deze mediakanalen ook nog steeds, maar dan vaak op een andere manier. Zo lezen we de krant niet meer, maar we kijken wel nieuwswebsites zoals nu.nl of op nos.nl. We luisteren niet veel meer naar de radio, maar wel naar Spotify en Podcasts die de radio overnemen. Televisie wordt ook weinig meer live gekeken. Hiervoor zijn we bijvoorbeeld meer gebruik gaan maken van televisie uitgesteld terugkijken of On Demand. Maar ook Netflix, Videoland en YouTube zijn de vervangers van de televisie. Ook de films worden deels overgenomen door deze platformen.

 

Dankzij het internet, een uitvinding van onder meer Tim Berners-Lee, hebben we vandaag de dag bijna overal het internet tot onze beschikking. We kunnen bijvoorbeeld op iedere moment onze telefoon of laptop met het internet verbinden om connected te zijn met bijna iedereen waar dan ook ter wereld.

 

Deze informatie stromingen hebben aan de ene kant voordeel, omdat iedereen zoveel kan leren als diegene zou willen. Aan de andere kant heeft dit ook weer grote gevolgen voor negatieve nieuwsupdates. Zo kunnen kleine dingen uitlopen tot grote negatieve gevolgen wat voor de rest van het internettijdperk online en openbaar toegankelijk kan blijven staan.

Bijgewerkt op door