Wat is een podcast?

Wat is een podcast eigenlijk? Die vraag krijg ik vaker. In dit artikel leg ik u uit wat een podcast precies is en wat u daarmee kunt doen. Laten we snel verdergaan!

Wat is een podcast?

De podcast kent haar roots in 1997. Toen werd het mogelijk om via een RSS-feed berichten te ontvangen en ook bestanden te synchroniseren over het World Wide Web (WWW). Hierdoor werd het ook mogelijk om MP3-bestanden via speciale software te synchroniseren onder de gebruikers.

Echter werd de term podcast pas in het leven geroepen in 2004. Door de journalist Ben Hammersley werd de techniek van de podcast daadwerkelijk beschreven. Dannie J. Gregoire gebruikte de naam steeds vader waarop Adam Curry de doorslaggevende rol daarin had, die uiteindelijk de podcast tot een succes kon maken.

In Nederland was Domien Verschuuren, DJ bij Q-Music (2019), als eerste Nederland een serie podcast die erg populair werden. Korte tijd daarna werd de podcast ook gebruikt in de professionele wereld zoals we dat vandaag de dag eigenlijk kennen.

Soorten podcasts

In de begin jaren van de podcast werd dit platform vooral gebruikt om radioprogramma’s te delen en terug te luisteren onder de gebruikers. Hierbij was het dus mogelijk om als het waren gratis naar muziek te gaan luisteren. In 2011 kwam daar overigens een einde aan waarbij Radio538 al haar podcast afleveringen offline haalde. Naar een claim van Buma Stemra (organisatie die opkomt ten behoeve van de auteursrechten van de artiesten) was dit inbreuk op het auteursrecht. Hierdoor kon men niet meer via de podcasts naar muziek luisteren.

In de jaren die daarna volgenden werd de podcast verder ontwikkeld. Zo kwamen verschillende audioboeken beschikbaar en zijn er vandaag de dag vele informatieve podcast te luisteren. Denk bijvoorbeeld maar aan podcast van Eelco de Boer, Gary Vaynerchuk (Garyvee) of Brendon Burchard.

Hoe kunt u podcasts luisteren?

Dit kan via vele kanalen. Veel podcasts creators publiceren hun podcasts ook op YouTube, waar men via de app of via de browser de podcast kunnen beluisteren. Daarnaast is het mogelijk om via Spotify (wanneer u een Spotify account heeft, zowel gratis als betaald) te luisteren naar de podcasts. Als interessante functie heeft Google ook de Google Podcasts app gedownload. In deze app kunt u de podcasts ook downloaden zodat u deze offline kunt beluisteren. Deze app van Google bevat eigenlijk alle podcasts die ook op Spotify te beluisteren zijn.