Wat is een blog

Tegenwoordig zien we op bijna alle websites wel een blog staan. Maar wat is eigenlijk nu een blog en hoe is een blog eigenlijk ontstaan? Ik heb het uitgezocht en vertel het u graag in dit artikel.

 

Wat is een (web)blog

We moeten teruggaan naar 2006 en 2007. Toen werd bloggen steeds populairder, wat waarschijnlijk ook te maken heeft met de komst van WordPress. Een blog is de afkorting van de oorspronkelijke benaming genaamd blog.

 

Vaak is dit in een website een pagina waar alle artikelen op te vinden zijn. Bijvoorbeeld nieuwsupdates, informatieve artikelen of beken bij grote bloggers reviews over producten, diensten of bedrijven.

 

Bekende vormen van bloggen is het persoonlijk en zakelijk bloggen. Persoonlijk bloggen wordt veelal gedaan door gewone bloggers. Denk daarbij maar aan fashion, lifestyle of beauty bloggers. Zakelijke bloggers maken berichten wat gericht is op de markt waarin zij actief zijn. Zo deel ik met regelmaat een bericht uit de evenementen-, entertainment- en media industrie. Dit kan dan worden gezien als het zakelijk bloggen waarbij ik vanuit een zakelijk oogpunt content deel met de bezoekers.

 

Opbouw van een blog

In een blogpost, waarmee het artikel op een blog bedoeld wordt, komt de informatie erin te staan. Dit kan informatie zijn over een specifiek onderwerp, maar het kan ook zijn dat er een compleet verhaal of ervaring gedeeld wordt. Hierbij kan dan gebruik worden gemaakt van verschillende media producten. Denkt u bijvoorbeeld eens aan een video, podcast, afbeelding, PDF-bestand of een interactieve weergave. Dit kan vandaag de dag ongelofelijk breed zijn wat in de toekomst bijvoorbeeld uitgebreid kan worden met een VR-bril of 3D effecten.

 

Hoe wordt een blog ingezet

Afhankelijk van het doel van de website natuurlijk. Er zijn websites, bijvoorbeeld Marketingfacts en Frankwatching, die meerdere keren per dag content plaatsen. Bij hen is de blog dan ook één van de hoofd marketinginstrumenten waar kennis en tips worden gedeeld met het publiek.

 

Voor andere websites, bijvoorbeeld de website van Adobe, wordt ook met regelmaat berichten op gepubliceerd. Zij besteden daarbij minder aan de hoeveelheid content en zullen die als ondersteuning gebruiken voor hun bedrijf.

 

Het is daarom erg verschillend hoe een blog ingezet kan worden voor een organisatie, merk of website. De ene website wil iedere dag één of meerdere berichten online plaatsen terwijl andere websites juist voor een groot tijdsbestek gaan en diepgaande artikelen willen schrijven zonder de verplichting aan te gaan om content te maken om het content maken.

 

Voordelen van bloggen

Bloggen heeft natuurlijk veel voordelen voor zowel de organisatie, merk of de persoon achter de blog. Hiermee kan (wanneer de blog enkele jaren draait) een samenwerking worden gestart met andere bedrijven. Bijvoorbeeld door gratis producten te krijgen en daarover een review te schrijven. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij beauty bloggers.

 

Daarnaast kan met een blog ook de expertise worden gedeeld met de bezoekers. Bijvoorbeeld door informatieve berichten te plaatsen. Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan met de artikelen Wat is Fear of missing out (FOMO)? en Waarom 2D en 3D visualisaties belangrijk zijn. In deze artikelen geef ik de lezer meer informatie over het onderwerp wat hen verder kan helpen met het vraagstuk waar ze mee zitten.

 

Als laatste kan een blog ook een gratis marketingtool zijn voor een website waardoor er een betere naamsbekendheid kan worden gecreëerd. Wanneer de blogartikelen goed ingesteld staan (met de juiste permalinks en optimalisaties) worden deze pagina’s geïndexeerd door de zoekmachines. Deze zoekmachines gaat de content tonen op het betreffende zoekwoord waarmee het gelinkt wordt. Dus wanneer u in Google zoekt op Belangrijk 2D en 3D visualisaties, dan zou u zo maar mijn artikel kunnen tegenkomen. Dit heeft te maken met zoekmachineoptimalisatie, ook wel bekend als SEO. Hiermee zorgt u ervoor dat uw website vindbaar is in de zoekmachines waardoor uw website beter bezocht kan worden vanuit het organische zoekverkeer.

Bijgewerkt op door