Wat is crossmedia?

Crossmedia wordt zowel in de media- als in de marketingindustrie vaak gebruikt. Maar wat bedoelen we eigenlijk met crossmedia? In dit artikel leg ik uit wat crossmedia is en hoe crossmedia wordt ingezet in de media industrie.

 

Wat is crossmedia?

Crossmedia komt eigenlijk vanuit de marketingcommunicatie industrie. Daarmee wordt bedoeld dat er verschillende mediakanalen worden gebruikt om een boodschap over te brengen. Dit kan bijvoorbeeld een reclame zijn op televisie en op de radio die dezelfde boodschap hebben. Door deze reclame en dus de boodschap op beide mediakanalen te promoten, kan er een grotere doelgroep worden bereikt. Hiermee kunnen weer meer klanten worden geworven die op hun beurt weer andere mensen met uw bedrijf of organisatie in aanraking kunnen laten komen.

 

Het uiteindelijke doel van crossmedia is om een boodschap over te brengen en om een belevenis bij de klant, u en mij, af te leveren zodat we daar over na gaan denken. Tegenwoordig gaat het verder dan alleen het inzetten van verschillende social media kanalen. Tegenwoordig gaat het om de belevenis en het entertainment wat iemand te zien krijgt. Hierbij wordt bijvoorbeeld bij The Voice ook een app ingezet waarbij kijkers thuis op de bank mee kunnen stemmen. Hierdoor wordt het programma interactief gemaakt waarbij verschillende kanalen samen worde gebracht.

 

Soorten crossmedia

Iedere mediakanaal heeft weer haar eigen eigenschappen, kenmerken en onderscheidingen van de andere kanalen. Door een goede combinatie te maken van de mediakanalen binnen de crossmedia kan er een groot publiek bereikt worden en hen een emotionele impact worden geleverd. Dit kan zowel positief zijn als negatief.

 

Binnen de crossmedia wordt er vaak gebruik gemaakt van twee soorten concepten. Het transmediale concept en het geïntegreerde concept. Een belangrijke notitie hierbij is dat beide concepten een verschillend communicatiedoel hebben, maar dat ze altijd overlap met elkaar zullen hebben.

 

Transmediaal concept is vooral gefocust op het uitzetten van één verhaal naar een ander medium. Bijvoorbeeld het boek Oorlogswinter is uitgebracht als boek. Hiermee wordt een bepaalde doelgroep bereikt. Later is deze film ook verfilmd waardoor er een nieuw publiek wordt bereikt met hetzelfde verhaal. Hierdoor worden meerdere kanalen ingezet om een boodschap over te brengen naar het publiek.

 

Geïntegreerd concept gaat over het inzetten van verschillende mediakanalen die eigenlijk naadloos op elkaar aansluiten en ieder verhaal ondersteund. Dit wordt bijvoorbeeld goed gedaan door Adobe. Zij maken verschillende software programma’s die de creatieve sector stimuleert. Daarbij maken ze handig gebruik van Instagram met bepaalde hashtags. Op deze manier stimuleren ze de creatieve content van de afnemers en dit te delen op sociale media onder de bepaalde hashtags. Adobe promoot dan ook weer op deze hashtags waardoor het merk weer zorgt dat er ook een terugkoppeling komt naar de website waar alle informatie te vinden is over het merk. Hierdoor wordt de belevenis en het entertainment getriggerd waar het bij geïntegreerd concept omgaat.

Bijgewerkt op door