Hoe is de media industrie ontstaan?

De media is vandaag de dag eigenlijk niet meer weg te denken uit onze dagelijkse leven. Denkt u maar eens aan mediaproducten als de (digitale) krant, het nieuws, misschien uw website of andere social media zoals Instagram, Facebook en Snapchat. Maar wist u dat de media al ruim 40.000 jaar oud is? Laten we terugblikken in de geschiedenis van de media en hoe dit in de loop der jaren zich heeft ontwikkeld.

 

Media 40.000 jaar voor Christus – 100 jaar voor Christus

Toen de Holbewoners leefde op deze wereld gingen de eerste tekeningen al in de ronde. Het was niet op het niveau van bijvoorbeeld Rembrandt of Leonardo Da Vinci, maar het was zeker wel interessant om daar naar te kijken. De Holbewoners tekenden afbeeldingen in de grotten. Bijvoorbeeld hoe ze leefden, wat ze deden en hoe andere personen er bijvoorbeeld eruit zagen. Hierdoor hebben wij een goed beeld van hun leefwijze mogen krijgen. Dit komt mede doordat de meeste ontdekte tekeningen goed bewaard zijn gebleven omdat deze in de grotten bevinden waar geen vocht bijkwam (zoals regen, sneeuw of hagel).

 

Ondanks dat er nog geen woorden waren geschreven spraken de tekening veel aan. Soms waren de grotten voor tientallen meters lang volgeschreven met verschillende verhalen achter elkaar. Bijvoorbeeld doordat meerdere personen op de muur schreven of doordat generatie op generatie daarmee bezig waren.

 

Deze grottekeningen was een goede manier om te communiceren via beelden, ondanks dat de doelgroep erg smal was voor deze tekeningen. Deze werden al snel overgenomen door de Egyptenaren, die ditzelfde deden in hun Piramides. Door deze schilderingen op de muren te maken vertelden ze een verhaal aan het publiek.

 

Bij de Egyptenaren en de Romeinen ging het daarbij niet alleen om het vertellen van een verhaal, maar ging het vaak ook over versieringen aan gebouwen. Zo werden de kale muren omgetoverd in interessante muren waar een verhaal op te vinden was. Eigenlijk het begin van storytelling, wat de Holbewoners al in de vroegere jaren hadden uitgevonden. Ondanks dat het woord storytelling pas veel later gebruikt wordt.

 

Rond de tijd van de Egyptenaren werd ook al geschreven. Bijvoorbeeld door kleitabletten te gebruiken waarmee met een steen (of scherp voorwerp) in het steen wordt geschreven. Verschillende kleitabletten zijn in goede staat teruggevonden waarbij vandaag de dag veel achterhaald kan worden wat de mensen destijds deden. Dit ging tijdens de Egyptenaren en zeker bij de Romeinen over in perkament. Een dikkere papiersoort waarbij gebruik werd gemaakt van inkt. Veelal werden de papieren ook versierd wat veel tijd in beslag nam.

 

Ongeveer 1000 á 2000 voor Christus werd in Azië de Chinese Bamboe boeken geïntroduceerd. Dit waren een soort van Bamboe platen waarop geschreven en getekend werd met inkt. Hierdoor konden zij hun verhaal door tekst en door afbeeldingen vertellen aan andere mensen.

 

Media 100 jaar voor Christus – 1895 jaar na Christus

Nadat het perkament gebruikt werd om een boodschap over te dragen op iemand anders, kostte het een lange periode om het eerste boek te laten verschijnen. Dit werd gedaan door Johannes Gutenberg (ongeveer 1397 – 3 februari 1468). Hij schreef zijn eerste boek rond 1440 in Straatsburg (Frankrijk) en in 1450 in Mainz (Duitsland). Het Gutenbergbijbel is zijn belangrijkste en bekendste werk wat hij tussen 1452 en 1455 schreef. In deze bijbel bevatten belangrijke Latijnse teksten van Bijbelse teksten. Deze Gutenbergbijbel bevat maar liefst 1282 bladzijdes en is waarschijnlijk 180 keer gemaakt, waaronder 30 op perkament. In de Benelux ligt maar één Gutenbergbijbel en enkele perkamenten bladzijdes. De ontwikkeling van de boekdruk die Johannes Gutenberg had geïntroduceerd was het begin van de massacommunicatie. Hierdoor konden meer mensen worden bereikt met één boodschap.

 

In de zeventiende eeuw ontstonden de eerste kranten. De doelgroep was destijds nog niet heel groot, omdat veel mensen (vooral armere mensen) niet konden schrijven of konden lezen. Dit kunt u bijvoorbeeld ook herkennen aan officiële documenten waarbij personen een kruisje hebben geschreven als handtekening. Dit komt omdat ze nog niet hun handtekening konden zetten.

 

Toen de achttiende eeuw aanbrak konden steeds meer mensen schrijven en lezen. Hierdoor groeiden de massacommunicatie waardoor de media steeds groter werd. The Times of Londen werd bijvoorbeeld ontwikkeld en in Nederland kwam bijvoorbeeld de Leeuwarder Courant. Door deze ontwikkelingen werden de persdrukken geproduceerd en kwam in 1862 met fotografie, wat ontwikkeld werd door Matthew Brady.

 

Pas in de negentiende eeuw werd het mogelijk om foto’s toe te voegen aan kranten. Hierdoor kregen mensen een beter beeld waar de tekst precies over ging. Hoe dit precies kon demonstreerde de Lumière Brothers in Parijs in 1895, waarbij ze bewegende afbeeldingen demonstreerden. Met ongeloof van het publiek.

 

Media 1896 – heden

In het begin van deze periode werd vaker gebruik gemaakt van telegrammen. Deze werden voor het eerste gebruikt in 1935 door Samuel Morse. De snelheid van deze telegram was 55 km per uur over het treinrails. Deze techniek werd door Alexander Graham in 1876 verbeterd. De wederzijdse communicatie was mogelijk gemaakt.

 

In 1901 werd als eerste een radioverbinding opgesteld door de Italiaan Guglielmo Marconi. Hij kon een signaal maken van St. John’s naar Cornwall, een afstand van 3.400 kilometer. Hierdoor kon een boodschap worden uitgezonden naar veel meer mensen dan dat met de tekeningen in grotten of met de papieren brieven bereikt kon worden. Door de Canadees Reginald Fessenden kon vijf jaar later, in 1906, een verbinding opzetten over de Atlantische Oceaan. Dit kon gedaan worden door een transmitter.

 

1920 werd het ook mogelijk door berichten te versturen via de lucht. Dit kwam doordat de luchtvaart op gang kwam waardoor berichten sneller van A naar B kwamen en niet meer per boot, per persoon of via de trein hoefde te gaan. Deze industrie nam zeker toe waardoor er tijdens de Tweede Wereldoorlog berichten sneller gestuurd konden worden. Bijvoorbeeld via lichtsignalen, door radiocommunicatie, faxen en telegrammen. Maar ook was er altijd het verboden moment op de radio. Het nieuws Oranje, waarin updates te horen waren hoe de Geallieerden ervoor stonden ten opzichte van de Duitsers.

 

Na de oorlog ging het snel. De televisie kwam, de satelliet televisie werd geïntroduceerd waarbij het concert van Elvis Presley op Hawaï live werd uitgezonden via de satelliet en de telefoon werd uitgebracht.

 

Deze ontwikkelingen dragen bij aan de massacommunicatie wat zeker aanwezig kwam toen het internet uitgebracht werd en de mobiele telefoon, waaronder de smartphone. Hierdoor is het eigenlijk voor iedereen mogelijk om vandaag de dag een boodschap van de huidige positie naar iemand aan de andere kant van de wereld te versturen in maar een paar seconden. Dit heeft in sommige gevallen een groot voordeel, bijvoorbeeld wanneer familie of bekenden aan de andere kant van de wereld zijn. Aan de andere kant kunnen kwaadwillende, nepnieuws of slechte berichten over u snel verspreid worden over het internet. Denk hierbij aan de vele gevallen die in de afgelopen jaren al voor zijn gekomen via bijvoorbeeld Myspace, Facebook, Instagram of Snapchat.

Bijgewerkt op door