Wat is RGB?

Kleurenbereik worden doorgaand in twee verschillende categorieën verdeeld. CMYK (lees ook Wat is CMYK) en RGB. Maar wat is RGB eigenlijk binnen het kleurenbereik. In dit artikel leg ik u uit wat RGB precies is en hoe u eventueel kunt wisselen tussen CMYK en RGB.

 

Wat is RGB?

RGB is een kleurenbereik om verschillende kleuren weer te geven. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van drie primaire kleuren: Rood, Groen en Blauw. Deze drie kleuren, afhankelijk hoeveel er van iedere kleur gebruikt wordt, kan weer nieuwe kleur vormen. Hierbij wordt er een bereik gebruikt die vindbaar is tussen de 0 en 255.

 

Het RGB kleurenbereik wordt gebruikt voor online content. Denkt u daarbij maar aan foto’s die online gepubliceerd worden, aan omslagfoto’s voor op social media of voor het maken van kleurrijke content voor op Instagram of voor de opmaak van uw tekst.

 

Vaak is het de vraag waarom er niet met één kleurenbereik wordt gewerkt. Dit komt doordat RGB qua grootte kleiner is dan CMYK. De oorzaak hiervan is dat RGB een kleiner bereik heeft dan dat CMYK heeft. Daarom is CMYK bedoeld voor drukwerk, omdat het drukwerk nu eenmaal goed moet zijn. RGB is daarbij beter functioneel voor online content. Dit komt mede ook doordat drukwerk werkt met 300 DPI en RGB maar met 72 DPI. Hierbij komt een technisch verhaal erbij kijken omdat een computer maar met 72 DPI per inch werkt. Stelt u toch eens voor hoe groot uw beeldscherm zou moeten zijn als u 300 DPI per inch zou zijn.

 

Van CMYK naar RGB (en vice-versa)

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow en Key) wordt voor drukwerk gebruikt. RGB wordt voor online content gebruikt en zijn twee verschillende kleurensystemen die verschillende kleurenbereik hebben.

 

Het is theoretisch mogelijk om van CMYK over te stappen naar RGB. Deze mogelijkheid wordt in grafische software (zoals Adobe Photoshop, Adobe InDesign en Adobe Illustrator) aangeboden. Een kanttekening hierbij is wel dat het wel lastig is, omdat de kleuren die u heeft gebruikt handmatig (indien nodig) overgezet moeten worden naar het kleurbereik van RGB. Dit kost, afhankelijk hoe ver u bent, veel tijd en energie.

 

Daarom raad ik u graag aan om goed te kijken in welke kleurencombinatie u werkt. Kies daarbij eerst het doel (digitaal of drukwerk) zodat u de juiste kleurenset kunt kiezen. Dit scheelt veel in tijd, kost u minder energie en is voor betaalde opdrachten stukken goedkoper.

Bijgewerkt op door