Wat is pixels per inch (PPI)?

Er wordt weleens gesproken over PPI. Maar wat bedoelt men hier eigenlijk mee en wat kunt u daarmee eigenlijk doen? In dit artikel leg ik uit wat er bedoeld wordt met PPI.

 

Wat is PPI (Pixels Per Inch)?

PPI staat voor Pixels Per Inch. In het artikel Wat is DPI? Heb ik uitgelegd wat Dots per Inch inhoudt. Hierbij is een inch 2,54 centimeter. Daarom wordt er ook wel in Nederland soms gesproken over Pixels Per Centimeter (DPC).

 

Met PPI wordt er aangegeven hoeveel pixels er eigenlijk in een foto, beeldscherm of in een smartphone zitten. In de meeste gevallen zal dit een DPI hebben van 300, waarbij ook de meeting wordt gemaakt naar 300 PPI. Iedere pixel kan dan maar één kleur maken, maar door deze kleuren van alle pixels bij elkaar te voegen krijgt u bijvoorbeeld een gekleurde kikker, een gekleurde zonsondergang of een andere zwart-wit foto.

 

Waarom is PPI handig?

Met PPI en DPI kunt u uitrekenen hoe groot u een bestand moet maken om goed weer te laten geven op een smartphone bijvoorbeeld. Met de modernere fototoestellen kunt u gerust een foto maken van 6000 bij 4000 pixels. Dit is dus omgerekend net iets groter dan een A3 formaat wat gebruikt kan worden in een magazine voor een bedrijf.

 

Wanneer u een foto heeft bewerkt en de uitkomst daarvan is 6000 bij 4000 pixels, dan kunnen we die naar onze smartphone sturen. Alleen zal dit bestand veel te groot zijn om goed te weergeven op onze telefoons.

 

We kunnen daarbij gaan kijken naar de pixels van uw telefoon. Laten we zeggen dat de uw telefoon 800 pixels breed is en 1200 pixels lang. Hierdoor hoeft u de foto alleen nog maar te exporteren in deze hoeveelheid pixels. Op deze manier zou de foto in principe goed weergegeven worden op uw smartphone zoals dat ook voor u de bedoeling was.

 

Conclusie

Dankzij de Pixels Per Inch (PPI) kunnen we gaan kijken naar de verschillende formaten van apparaten en hoeveel pixels deze apparaten kunnen tonen. Wil u zelf nu eens een berekening maken met hoeveel pixels u te maken heeft? Dan kunt u gebruik maken van de DPI/PPI bereken tool. Deze tool legt u stap voor stap uit hoe u deze gegevens automatisch kunt berekenen.

Bijgewerkt op door