Wat is het veiligheidsmarge?

Voor het maken van een document is het belangrijk dat alles zo goed mogelijk wordt weergegeven. Bij drukwerk komt daarbij nog één extra ding extra bij kijken: de veiligheidsmarge. Maar wat is het veiligheidsmarge eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat het veiligheidsmarge precies is.

 

Wat is het veiligheidsmarge?

Bij het maken van afbeeldingen, magazines of andere grafische producten dat geprint moet worden is er een veiligheidsmarge. Deze veiligheidsmarge zorgt ervoor dat alle belangrijke elementen van een poster bijvoorbeeld goed worden weergegeven. Hierdoor voorkomt u dat bijvoorbeeld de belangrijkste gedeeltes van een poster, zoals de titel of datum van het evenement.

 

Bij het printen van de posters en het bijsnijden van deze posters wordt er gebruik gemaakt van de veiligheidsmarge. Het is afhankelijk van hoe de posters in de machines gelegd zijn, zodat er ruimte is om de posters bij te werken.

 

Instellen van de veiligheidsmarge

In verschillende software kan de veiligheidsmarge automatisch worden ingesteld zodat u er zeker van bent dat de gewenste informatie binnen de snijmarges ligt. Dit verschild per drukkerij welke veiligheidsmarge zij hanteren. In de meeste gevallen kan het gaan om 0,3 tot 0,5 centimeter dat aan alle kanten (boven, onder, links en rechts) overgelaten moeten worden voordat de poster bijgewerkt kan worden.

Bijgewerkt op door