Wat is een vector?

Wanneer u in Adobe Illustrator gaat werken dan heeft u te maken van vectoren. Maar wat zijn deze vectoren eigenlijk en wat kunt u ermee? In dit artikel leg ik het aan u uit.

 

Wat is een vector?

Een vector wordt gebruikt voor het maken van grafische afbeeldingen. Het gaat hierbij vaak om illustraties, posters, bitmapafbeeldingen of andere elementen zoals punten, lijnen, krommingen of polygonen.

 

Hierbij krijgt de afbeelding het voordeel dat het wordt gemaakt aan de hand van de formules van het object. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt dat een vectorafbeelding zich eigenlijk dat iedere vectorafbeelding tot ieder formaat kan worden gemaakt, zonder dat het formaat en kwaliteitsverlies op zal treden. Dit gebeurt wel bij afbeeldingen of objecten dat gemaakt is in Adobe Photoshop, omdat daarbij gewerkt wordt met pixels.

 

Daarbij kunnen vectorafbeeldingen in zijn totaliteit vergroot of verkleind worden, zonder dat er verlies optreedt. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een illustratie dat gemaakt is op A4 formaat vergroten tot een A1 formaat of tot een A5 formaat. Het is dan wel belangrijk dat u zowel de horizontale als verticale lijn gelijktijdig vergroot of verkleind, omdat misvormingen te voorkomen.

 

Wat kunt u doen met vectoren?

Vectorafbeeldingen worden veelal gebruikt waarbij het eindproduct scherm en goed moet zijn. Veel gebruikte elementen zijn bijvoorbeeld logo’s, billboards en vlaggen die in scherpe en hoog kwalitatieve formaten moeten worden gemaakt.

 

Bekende software dat gebruikt wordt voor vectorafbeeldingen te maken zijn bijvoorbeeld CorelDRAW, Adobe Illustrator en Inkscape. Deze software kunnen bestanden maken zoals een .svg (Scalable Vector Graphics) of een .wmf (Windows Metafile).

 

Het maken van een afbeelding hoeft niet alleen te gebeuren in Vector formaat. Het kan ook voorkomen dat u een afbeelding wil maken door deze onderdelen te combineren. Dit gebeurt vaak wanneer u over een afbeelding bepaalde elementen wil gaan maken. De afbeelding kan bewerkt worden in Adobe Lightroom of in Adobe Photoshop waarbij gebruik wordt gemaakt van pixels. Over deze afbeelding kan dan speciale effecten worden toegevoegd wat gedaan kan worden door vectorfiguren die te vinden zijn in Adobe Illustrator. Hierdoor worden de pixel en vector bestanden gecombineerd tot één nieuwe afbeelding.

 

Conclusie

We kunnen vectorbestanden goed gebruiken voor het maken van verschillende afbeeldingen. Denk daarbij maar aan logo’s, billboards of andere grafische afbeeldingen. Dit kunt u vervolgens combineren met bijvoorbeeld pixel afbeeldingen. Deze combinatie zorgt er dan uiteindelijk voor dat u mooie nieuwe illustraties kunt maken dat gedeeld kan worden op social media.

Bijgewerkt op door