Wat is een stijlgids?

Wanneer u eigenaar bent van een organisatie of bedrijf of u bent betrokken met de marketingafdeling dan heeft u in de meeste gevallen ook te maken met content. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van de schrijfwijze vanuit de organisatie met het logo en andere (visuele) kenmerken. Maar waar worden deze allemaal in opgeslagen? In dit artikel leg ik uit wat een stijlgids precies is.

 

Wat is een stijlgids?

Een stijlgids is eigenlijk een bestand, vaak gemaakt als PDF-bestand, waarin staat hoe het merk, bedrijf en alle visuele aspecten weergegeven moeten worden. Deze stijlgids is in de meeste gevallen opgesteld voor geschreven voor redacteuren en medewerkers die wekelijks of dagelijks werken met de vormgeving van een organisatie.

 

In sommige gevallen, zoals Instagram en Facebook bijvoorbeeld doen, hebben een aparte online (openbare) omgeving gecreëerd waar iedereen waar dan ook ter wereld bij hun logo’s kunnen komen. Op deze pagina wordt dan precies uitgelegd hoe het logo moet worden getoond en op welke manier juist niet. Bekijk voor meer informatie over hun stijlgidsen op:

 

 

Waarom moet ik een stijlgids gebruiken?

Zoals in de introductie hierboven genoemd is een stijlgids belangrijk voor de redacteuren en de mensen op de marketingafdeling. In het document of in een online pagina kan worden teruggevonden hoe men een logo moet gebruiken. Bijvoorbeeld welke grote wanneer toegepast moet worden, of er een afkortend logo is als het gaat om een uitgebreid logo (bijvoorbeeld Instagram als icoon en als tekstwoord) en welke kleuren het logo bevat.

 

Dit heeft als voornaamste doel om de juiste toon naar buiten te brengen. Bijvoorbeeld door te werken aan de brand equity, ook bekend als merkwaarde, hoe anderen over uw bedrijf, merk of organisatie praten. Als tweede voordeel heeft een stijlgids dat de communicatie uitingen op één lijn liggen. Hierdoor wordt er op één en dezelfde manier gepraat naar externe partijen, personen of andere organisaties. Dit heeft als voordeel dat bedrijf A niet anders behandeld zal worden dan bedrijf B, ondanks dat ze misschien niet hetzelfde product hebben gekocht bij uw organisatie.

 

Grote organisaties zoals Instagram, Facebook, The New York Times en Adobe maken gebruik van een stijlgids. Deze zijn of intern te vinden of worden publiekelijk gebruikt, bijvoorbeeld op hun partner pagina. Een voorbeeld van een informatieve stijlgids is de stijlgids van Adobe. Deze kunt u hier vinden: Adobe Creative Cloud Developer Brand Guide.

 

Hoe maak ik een stijlgids?

Een stijlgids kan bestaan uit twee A4-pagina’s tot een volledige PDF-bestand zoals Adobe dat heeft gemaakt in hun Adobe Creative Cloud Developer Brand Guide. In de meeste gevallen, afhankelijk of het intern of ook extern (zoals voor partners) wordt gebruikt verschilt de inhoud wezenlijk. Over het algemeen kunnen de volgende onderdelen zeker teruggevonden worden in beide varianten van de stijlgids.

 

  • Naamweergave (wat wel en wat niet mag)
  • Hoe het logo moet worden weergegeven (en wanneer juist niet)
  • Hoe de domeinnaam benoemd moet worden
  • Hoe producten of diensten benoemd moeten worden in de communicatie (zowel intern als extern)
  • Hoe afkortingen moeten worden weergegeven
  • Hoe om te gaan met de communicatiecodes (zoals informeel, formeel, schrijfwijze en taal)
  • Witruimte rondom de logo uitingen in bijvoorbeeld documenten of op een website
  • De do’s en don’ts van de vormgeving en uitingen op bijvoorbeeld social media of op een website
  • Over hoe er wordt omgegaan met de benaming van een organisatie of bedrijf bij sponsoring

Bijgewerkt op door