Wat is dots per inch (DPI)?

Wanneer u een product gaat ontwerpen in bijvoorbeeld Adobe Photoshop, Adobe InDesign of in Adobe Illustrator dan moet u rekening houden met verschillende instellingen. Naast de kleurkeuze die u kunt selecteren wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid DPI. Maar wat is het DPI eigenlijk? In dit artikel vertel ik daar meer erover.

 

Wat is eigenlijk dots per inch (DPI)?

DPI staat voor dots per inch wat gebruikt wordt in de grafische vormgeving. Ieder apparaat zoals een laptop, televisie of smartphone heeft een bepaald resolutie. Dit is verschillend voor drukwerk en digitale apparatuur, omdat voor digitale apparatuur minder hoeveelheid pixels nodig zijn voor de resolutie. Maar hoeveel dots per inch is er eigenlijk nodig?

 

Allereerst moeten we kijken naar de kleurmodus. Er zijn twee soorten kleuren die gebruikt kunnen worden. RGB-kleuren is de eerste variant. Daarover heb ik een artikel geschreven Wat is RGB? Ook over CMYK kunt u een artikel teruglezen Wat is CMYK?

 

Nu u weet wat het verschil is tussen de kleurencombinatie is het belangrijk dat we weten hoeveel dots per inch we nodig zijn. RGB-kleuren gebruiken we voor de digitale werkomgeving, omdat we daarbij minder kleuren nodig zijn. Hierdoor hoeven we maar 72 dots per inch te hebben. Iedere inch in deze zin is een vierkantje van 2,54 centimeter bij 2,54 centimeter. Op iedere rij (horizontaal en verticaal) worden er dus 72 dots weergegeven die verspreid zijn over één zijde van 2,54 centimeter. Dus dat zou betekenen dat er in een 2,54 vierkante inch 464,5 dots te vinden zijn. Dit is genoeg voor digitale producties.

 

Wanneer we gaan kijken naar drukwerk dan is het belangrijk dat we eerst omschakelen naar CMYK-kleuren, omdat anders de het drukwerk er raar eruit komt rollen. Hierbij maken we dan ook gelijk gebruik van meer dots per inch. Het is niet meer 72 dots, maar 300 dots die naast elkaar zitten op een vierkante inch. Dat zou dus betekenen 1935,5 dots te vinden zijn. Dit is genoeg voor drukwerk producties waarbij u een drukwerk laat afdrukken via een printer.

 

Conclusie

Naast het gebruik van de dots per inch (DPI) wordt dit ook vaak gebruikt voor apparaten zoals uw telefoon. Hoe hoger de DPI is, hoe betere kwaliteit het drukwerk of digitaal werk zal zijn. Denkt u er wel om met drukwerken dat hoger is dan 300 DPI, want daarbij kan het voorkomen dat het drukwerk er anders uitkomt rollen dan dat oorspronkelijk de bedoeling was. We zullen het voorlopig maar moeten doen met de 72 DPI voor digitale producties en 300 DPI voor print producties.

Bijgewerkt op door