Wat is CMYK?

Wanneer u drukwerk wil gaan uitprinten dan moeten deze aan een bepaalde instellingen voldoen. Eén daarvan is de wijze van de basiskleuren volgens CMYK. Maar wat is CMYK eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat CMYK precies inhoudt.

 

Wat is CMYK?

CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key. Dit zijn de basiskleuren om documenten in kleur af te laten drukken. In de drukkerswereld worden deze kleuren in de drukmachines gedaan waarbij bijna alle soorten kleuren beschikbaar zijn. Dit komt omdat de printer de kleuren kan mengen wat voor een bepaalde kleur zorgt.

 

Om deze kleuren goed te gebruiken wordt er gebruik gemaakt van percentages. Dit kan u ook weer terug zien wanneer u zogeheten HEX kleuren opzoekt in Google of gebruikt maakt van grafische software zoals Adobe Illustrator of Adobe InDesign. Hierbij ziet u vaak achter de letters CMYK een getal staan. Dit getal is het percentage van de hoeveelheid kleur er van de betreffende kleur toegevoegd moet worden. Bijvoorbeeld 014 voor M (Magenta) betekend dus dat op deze betreffende kleur maar 14 % van de kleur Magenta gebruikt hoeft te worden. Daarbij kan het weer rustig zijn dat er 87 % van de Y (Yellow) nodig is. Op deze manier worden de CMYK kleuren ontwikkeld die in de drukkerij veelal worden gebruikt.

 

Van RGB naar CMYK (en vice-versa)

Naast CMYK wordt er gebruik gemaakt van RGB-kleuren (lees ook Wat is RGB). RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Deze kleuren worden gebruikt voor digitale documenten. Wanneer u een document heeft gemaakt in RGB terwijl u het document eigenlijk zou willen afdrukken, dan kunt u proberen om het document in de kleurschaal RGB af te drukken. In de meeste gevallen komt de kleur hierdoor niet goed naar boven. Daarom zou u van RGB moeten overstappen naar CMYK voordat u het document wil gaan afdrukken.

 

Het lastige punt hierbij is dat u de kleuren opnieuw moet instellen. Dit komt omdat de kleuren RGB een veel kleiner bereik heeft dan de kleuren CMYK. Hierdoor kost het u extra tijd om alle kleuren weer goed weer te geven in uw document. Ditzelfde geld eigenlijk voor documenten die u van CMYK naar een digitale variant wil hebben. In de meeste gevallen zal dit geen probleem zijn (van CMYK een digitaal document maken). Dit komt omdat de digitale documenten kleuren overslaan omdat niet alle CMYK kleuren weergegeven kunnen worden. Wanneer u de kleur CMYK daadwerkelijk overzet naar RGB, dan zou u alle kleuren weer opnieuw moeten instellen.

 

Daarom raad ik u graag aan om goed te kijken in welke kleurencombinatie u werkt. Kies daarbij eerst het doel (digitaal of drukwerk) zodat u de juiste kleurenset kunt kiezen. Dit scheelt veel in tijd, kost u minder energie en is voor betaalde opdrachten stukken goedkoper.

Bijgewerkt op door