Wat is Adobe Photoshop?

Adobe Photoshop is één van de producten de bekendste fotobewerkingsprogramma’s van het creatieve bedrijf Adobe. Het programma bestaat sinds 1990 en word vandaag de dag voor veel uiteenlopende doelen gebruikt. Maar wat is Adobe Photoshop eigenlijk en wat kunt u daarmee nu eigenlijk allemaal mee doen?

 

Geschiedenis van Adobe Photoshop?

Adobe Photoshop werd door de broers Thomas Knoll en John Knoll bedacht in 1987. Zij gingen toen aan de University van Michigan het programma ontwerpen, dankzij hun studie. Hieraan werkte ze enkele jaren wat hun bracht op een samenwerking in 1988. In het jaar daarop kwam er al een relatief eerste versie, maar pas in 1990 werd het programma definitief gemaakt.

 

Adobe Photoshop werd als eerste gemaakt voor Macintosh computers in februari van dat jaar. Het was een basic programma waarmee enkele simpele dingen gedaan konden worden. Wat vandaag de dag als standaard tool wordt aangezien, was voor die tijd het nieuwste feature wat werd toegevoegd. Zo kon men bijvoorbeeld kleuren aanpassen en deze veranderen zoals de gebruiker dat zelf had gewild.

 

Pas drie jaar later, in 1993, werden de twee broers aangeschreven voor de destijds voormalige Adobe chief Seetharaman Narayanan. Hij bracht het programma van Macintosh naar de Microsoft Windows computer. Vanaf dat moment was het dus mogelijk om naast de Macintosh computers (Apple) nu ook de functies te gebruiken op een Windows computer.

 

Door de jaren heen is Adobe Photoshop steeds meer doorontwikkeld. Van een tekenprogramma evalueerde het naar een geavanceerde tool dat voor veel mogelijkheden ging zorgen. Denkt u bijvoorbeeld aan het bewerken van foto’s, het maken van posters of andere grafische elementen. Ook is het mogelijk om compleet nieuwe (toekomstige) beelden te malen door afbeeldingen in elkaar over te laten lopen. Of bijvoorbeeld door delen van een foto te gebruiken.

 

Adobe Photoshop kwam destijds als los pakket, maar werd later toegevoegd aan het zogeheten Adobe Create Suite (Adobe CS). Vandaag de dag is het als los of als gecombineerd pakket te krijgen in de Adobe Creative Cloud (Adobe CC).

 

Wat is Adobe Photoshop?

Adobe Photoshop is een grafisch programma wat u kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. Denkt u daarbij aan het bewerken en aanpassen van foto’s, het maken van posters en andere grafische elementen.

 

Zoals eerder in dit artikel aangegeven is het tegenwoordig ook mogelijk om toekomstgerichte afbeeldingen te maken. Daarbij maakt u in de meeste gevallen gebruik van meerdere afbeeldingen die samenkomen tot één compleet nieuwe afbeelding.

 

Om hierbij te komen kunt u gebruik maken van verschillende tools. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de selectietool, de pen- en kwasttool, het emmertje, het gummetje, de afbeeldingsverloop tool of de figuren die u kunt maken met de voorgeprogrammeerde afbeeldingen.

 

Daarnaast kunt u met verschillende plug-ins en tools uw Adobe Photoshop nog verder uitbreiden. Dit kan zowel gratis zijn als tegen betaling. Do heeft u bijvoorbeeld met uw kwast tool de mogelijkheid om andere soorten effecten toe te voegen aan uw afbeelding. Bijvoorbeeld maar rookeffecten waarbij u alleen maar de grootte en de kleur voor hoeft aan te passen.

 

Conclusie

Op de website van Adobe staan deze en nog enkele andere handige functies uitgelegd over het in gebruik nemen van Adobe Photoshop. Het is een programma wat u kunt gebruiken om vele dingen te ontwikkelen. Al deze ontwerpen kan u helpen om het beste uit uw Adobe Photoshop ervaring te halen en om datgene te realiseren wat u graag wil ontwikkelen.

Bijgewerkt op door