Wat is Adobe InDesign?

Adobe InDesign is één van de grafische producten die bekend staat van het grote creatieve bedrijf Adobe. Sinds 2002 is het programma beschikbaar gekomen voor Windows en voor Apple. In dit artikel leg ik uit wat Adobe InDesign precies is en wat u met het programma kunt doen.

 

Geschiedenis van Adobe InDesign?

Adobe is in 1999 begonnen met het maken van het programma en heeft het programma in 2002 als desktop publish programma (DTP software) op de markt gebracht. Adobe InDesign moest eigenlijk de concurrent worden van QuarkXPress, een ander grafisch programma wat al gebruikt werd.

 

In dezelfde periode werd Adobe PageMaker gelanceerd. Dit was bedoeld voor de grotere markt, waarin pagina’s mee konden worden vormgegeven. Adobe PageMaker werd korte tijd na de lancering van Adobe InDesign stopgezet en de functies overgenomen van Adobe PageMaker naar Adobe InDesign. Hierdoor werd er één programma gemaakt en onderhouden voor het bijwerken van pagina’s, boeken, magazines en tegenwoordig ook digitale publicaties.

 

Vijf jaar naar de lancering van het programma, in 2007, werd Adobe InDesign gecombineerd met andere programma’s van Adobe. Dit werd in de zogeheten Adobe Creative Suite gebundeld. Wanneer u dit pakket kocht, maakte u gelijk gebruik van een aantal Adobe programma’s. Adobe InDesign, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Adobe Acrobat.

 

Ieder jaar kwam een nieuwe versie van uit van Adobe Creative Suite. Tot aan 2014. Toen ging het over naar de Creative Cloud wat het huidige systeem is van Adobe. Tegenwoordig worden de pakketten aangeboden als grafische pakketten, bijvoorbeeld: Fotografie, vormgeving, videografie.

 

Wat is Adobe InDesign?

Adobe InDesign is dus een grafisch programma (voor DTP) waarin u makkelijk het lay-out van publicaties kunt vormgeven of kunt aanpassen. Vele producten die met Adobe InDesign gemaakt kunnen worden zijn bijvoorbeeld tijdschriften, boeken en folders.

 

Zo kunt u gemakkelijk teksten en tekstkades ontwikkelen. Deze kunnen bewerkt worden en in hun eigen stijl en lettertype worden vormgegeven. Handig wanneer u een poster of een magazine wil maken die een creatieve touche moeten hebben. Dit kunt u doen door de zogeheten teksttool, één van de vele beschikbare tools. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om een gewoon tekstkade te maken, door de tekst verticaal of zigzaggend te laten verspringen.

 

Paden en vormen maken is ook één van de meest gebruikte vormen van Adobe InDesign. Door deze paden en vormen kunt u op geheel creatieve manier de stijl aanpassen van de pagina in uw magazine, boek of online publicatie. Denk bijvoorbeeld aan samengestelde paden en vormen, eenvoudige paden of gesloten paden die weer handig zijn voor bepaalde situaties.

 

Vandaag de dag is typografie steeds meer belangrijker voor (digitale) producten. Op deze manier kunt u in Adobe InDesign spelen met de vele beschikbare lettertypes die op de markt te vinden zijn. Hierdoor kan iedere alinea, ieder hoofdstuk of iedere pagina haar eigen stijl passen wat aangepast kan worden op de feeling touche dat u mee wil geven aan de betreffende pagina. Daarbij is het ook nog mogelijk om de eerste letter van het hoofdstuk vergroot weer te geven, schuin of vetgedrukt te laten weergeven.

 

Een andere handige tool is paginanummering. Doordat u kunt werken met verschillende stramien kunt u ook paginanummering toevoegen aan de pagina’s van u document. Op deze manier hoeft u maar op één pagina de paginanummering toe te passen wat automatisch doorgevoerd wordt door de rest van het document. Uiteraard kunt u dit ook weer aanpassen aan de stijl zoals u wil (zoals lettertype, vet- of scheefgedrukt). U zou dan gebruik kunnen maken van gewone cijfers, letters of Romeinse getallen om onderscheid te maken tussen de hoofdstukken. Bijvoorbeeld handig wanneer u een boek gaat schrijven.

 

Dubbelwerk is niet erg productief. Daarom heeft Adobe de functie stijlen in het leven geroepen binnen Adobe InDesign. Op deze manier hoeft u de stijl maar één keer te maken. Wanneer u deze klaar hebt, dan maakt u daar een stijl van. Wanneer u een andere alinea met dezelfde opmaak wil behouden, dan hoeft u alleen de betreffende stijl toe te passen op de betreffende alinea. Zo voorkomt u dubbelwerk. Mocht er toch een fout aanwezig zijn, dan kunt u de stijl gewoon aanpassen. Dit wordt automatisch door het hele document aangepast.

 

Als laatste mogelijkheid wat veelal gebruikt wordt is het exporteren vanuit Adobe InDesign. Door deze functie kunt u het Adobe InDesign document automatisch laten omzetten naar een (gesloten) PDF-bestand, naar ene JPEG afbeeldingsformaat of naar een online document door gebruik te maken van publish online. Hierdoor kunt u uw werk gebruiken voor verschillende doeleinden waarbij u de kwaliteit en alle eisen handmatig of automatisch kunt aanpassen.

 

Conclusie

Met Adobe InDesign kunt u dus veel doen en vele creaties mee maken. Bent u benieuwd naar alle Adobe InDesign mogelijkheden? Vraag dan een workshop Adobe InDesign aan waarin ik u kan helpen om met Adobe InDesign te laten werken!

Bijgewerkt op door