Welke soorten fotografie zijn er?

Wanneer we het over fotografie hebben dan hebben we gelijk een associatie met foto‚Äôs. Bijvoorbeeld van een leuke vakantie wat je onlangs heb gehad met vrienden of familie. Binnen het vakgebied fotografie zijn er verschillende categorie√ęn fotografie te vinden. Deze heb ik hieronder verder voor je in het kort toegelicht.

 

Portretfotografie

Portretfotografie kennen we bijvoorbeeld van de pasfoto’s of wanneer je een familiefoto laat maken bij een fotograaf in een fotostudio. Hierbij gaat het vaak om een foto van een persoon vanaf de middel tot aan de bovenkant van het hoofd.

 

Modelfotografie

Modelfotografie gaat iets anders, maar kan vergeleken worden met portretfotografie. Modelfotografie gaat over het fotograferen van modellen. Vaak dragen zij dan een merkkleding wat voor een kledingwinkel gebruikt kan worden of voor in een modeblad, zoals de Vogue of de Cosmopolitan.

 

Reportagefotografie

Dit is een categorie waarbij er een fotoreeks wordt gemaakt van een gebeurtenis. Bijvoorbeeld over een evenement, concert of een fashionweek waarbij er van verschillende momenten een foto wordt gemaakt. Al deze beelden zorgen voor een bepaalde sfeer of voor een bepaalde impressie. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld Proud on Stage 2017, Gastcollege Femke Wiersma of de Visserijdagen Harlingen 2018.

 

Documentaire fotografie

Documentaire fotografie is in de beginselen hetzelfde als rapportagefotografie, maar gaat verder dan alleen het maken van foto’s voor de sfeer of impressie. Hierbij zal de fotograaf zich meer verdiepen in een bepaald onderwerp en aan de hand van deze verdieping foto’s maken die daar ook mee te maken hebben. Hierbij hoeft het niet alleen te gaan om mensen maar kan ook alleen gaan om objecten.

 

Reclamefotografie

Reclamefotografie gaat, zoals het woord al zegt, om reclamefoto’s. Denk daarbij maar aan foto’s van producten of diensten wat een bedrijf aanbiedt. Vaak worden deze foto’s gebruikt op een website, in een webshop of in een reclamefolder van bijvoorbeeld een supermarkt.

 

Modefotografie

Modefotografie is de overkoepelende benaming voor de fotografie waarbij kleding centraal staat. Dit kan worden uitgelicht in enkele subcategorie√ęn die tot deze fotografie behoren.

 

Editorialfotografie

Dit is een fotografie waarbij de kledingcollectie van de ontwerpen centraal staat. Denk daarbij maar aan foto’s van kleding met het doel van publicatie in ene tijdschrift. Hierbij word gebruik gemaakt van professionele modellen, stylisten en visagisten.

 

Catalogus fotografie

Fotografie waarbij kleding wordt gefotografeerd. Bijvoorbeeld voor in een reclamefolder, in een webshop of aan de wand van de winkel. Hierbij word dan niet gebruik gemaakt van een model.

 

Macrofotografie

Macrofotografie is fotografie waarbij er een specifiek onderwerp van heel dichtbij wordt gefotografeerd. Macro komt hierbij dan ook vanuit de Griekse taal, wat groot betekend. In een macrofoto zal je veel detail terugvinden. Bijvoorbeeld hoe een bloemblad eruitziet, hoe de knikker beschadigd is van al het rollen of hoe een waterdruppel aan een blad hangt.

 

Natuurfotografie

Natuurfotografie is fotografie vanuit de natuur. Daarbij kan het gaan om het fotograferen van bossen, van planten, van landschappen of van dieren die in de natuur voorkomen. Deze foto’s zijn vaak spontaan gemaakt en zullen een specifiek een object vastleggen.

 

Landschapsfotografie

Landschapsfotografie is het fotograferen van landschappen. Bekende momenten zijn bijvoorbeeld tijdens een zonsopkomst, zonsondergang of wanneer er een storm (of regenbui) eraan zit te komen. Maar ook specifieke plaatsjes of dorpjes kunnen in landschappen worden gefotografeerd. Dit gebeurt vaak in het buitenland, denk maar eens aan de binnenlanden van Itali√ę, Frankrijk of Spanje.

 

Architectuurfotografie

Hierbij gaat het om de vorm van de gebouwen wat gefotografeerd word. Denk bijvoorbeeld maar aan de binnenkant of aan de buitenkant van het gebouw. Deze fotografie wordt bijvoorbeeld veel gebruikt wanneer een huis te koop wordt gezet of wanneer er een historische pand beschikbaar is in een dorp of stad.

 

Straatfotografie

Straatfotografie gaat over het fotograferen van de dingen die op straat gebeuren. Denk bijvoorbeeld maar aan een drukke straat waar veel mensen of auto’s zijn. Maar ook schaduwen, gebouwen, metro’s of andere dingen wat op straat gebeuren worden op de foto gezet. Bijvoorbeeld de markt op het marktplein bij jou om de hoek.

 

Reisfotografie

Reisfotografie gaat over het fotograferen van een reis. Denk maar bijvoorbeeld aan jouw zomervakantie of over jouw eindbestemming waar je afgelopen zomer naar toe bent gegaan. Deze fotografie wordt vaak gebruikt voor herinnering aan jouw vakantie of word voor reisbladen of reisorganisaties gebruikt ter ondersteuning van hun reisaanbod voor de consument. Vaak worden bezienswaardigheden hierbij niet vergeten.

 

Sportfotografie

Eigenlijk één van de meest moeilijke fotografie wat er bestaat. Het vastleggen van sporten tijdens de sportfotografie. Denk bijvoorbeeld maar aan Formule 1, hardloopwedstrijden, wielrenwedstrijden of aan het volleybaltoernooi van afgelopen weekend.

 

Studiofotografie

Studiofotografie gaat over het fotograferen in een studio. Vaak wordt dit gebruikt voor het fotograferen van producten of portretten. Dit kan vari√ęren van grote fotografiestudio‚Äôs tot aan omgebouwde kamers in een huis.

 

Bruiloft fotografie

Het fotograferen van bruiloften is een mooi moment om vast te leggen. Hierbij word vaak gebruik gemaakt van één hoofdfotograaf en één assistent fotograaf om van verschillende invalshoeken foto’s te maken.

 

Evenementen, festivals en concertfotografie

Dit is fotografie wat in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Denk bijvoorbeeld maar aan het fotograferen van congressen, van verjaardagsfeestjes, van concerten of van Tomorrowland om enkele voorbeelden te noemen.

 

Bedrijfsfotografie en zakelijk fotografie

Dit is fotografie wat bedoeld is voor een website. Bijvoorbeeld het fotograferen van portretten van de medewerkers (portretfotografie), het fotograferen van een kantoor(pand) of het fotograferen van producten of diensten die een bedrijf produceert. Deze foto’s worden dan ook vaak gebruikt voor op de website.

 

Boudoirfotografie

Dit is fotografie bestemd voor meerderjarige personen maar in de breedste zin in de boudoir categorie. Van fotoshoots voor een magazine tot aan het fotograferen van modellen.

 

Forensische fotografie

Wanneer er een misdaad is geweest worden er foto’s gemaakt. Deze foto’s worden door een fotograaf gemaakt die werkzaam is bij de Politie. Deze foto’s worden dan gebruikt in het onderzoek en in het dossier van de misdaad. Vaak zien we dit beroepen terug in series van Crime Scene Investigators of in Bones.

 

Medische fotografie

Dit is fotografie op het medische gebied. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het maken van röntgenfoto’s in het ziekenhuis. Hierbij word er gebruik gemaakt van iemand die daar verstand van heeft en ook de foto’s goed weet te maken om pijn (bijvoorbeeld in een arm) te achterhalen of er misschien een scheurtje of breuk erin zit.

 

Persfotografie

Persfotografie wordt veel gebruikt wanneer er iets gebeurd. Denk bijvoorbeeld maar aan een première, aan een opening door de Koning of Koningin of het fotograferen van een grote brand in de stad. Deze foto’s worden dan ook vaak gebruikt voor de kranten en voor nieuwswebsites zoals de NOS.

 

Royaltyfotografie

Dit is de fotografie waarbij er foto‚Äôs worden gemaakt van een Koningshuis. Bekende momenten zijn bijvoorbeeld tijdens vakanties van het Nederlands Koningshuis wanneer zij aan het ski√ęn zijn. Hierbij heet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zware mediacodes opgesteld waaraan de foto‚Äôs moeten voldoen.

 

Schoolfotografie

De schoolfotografie, ofwel de schoolfotograaf, fotografeert iedere leerling of student wanneer er foto’s worden gemaakt aan het begin van het jaar. Denkt u bijvoorbeeld maar voor als herinnering aan later of het gebruik van de foto voor op een schoolpas bijvoorbeeld.

Bijgewerkt op maandag 10 januari 2022 door Michael van den Berg.