Wat zijn rode ogen?

Fotografie wordt beïnvloed door verschillende factoren, maar vooral door de hoeveelheid licht. Daarnaast moet de fotograaf rekening houden met de belichtingsdriehoek (ISO, Diafragma en Sluitertijd). Een veel voorkomende vraag gaat daarbij over wat rode ogen eigenlijk zijn. In dit artikel leg ik het aan u uit.

 

Wat zijn rode ogen?

Wanneer we een foto maken dan komt er een bepaald hoeveelheid licht in de lens. Dit wordt vooral bepaald door de sluitertijd (de tijd hoe lang het klepje opstaat waardoor het licht op de sensor valt). Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op de sensor komt. Hoe korter de sluitertijd, hoe minder licht er op de sensor komt.

 

Bij het fotograferen van mensen en dieren maken we gebruik van de hoeveelheid licht. Dit licht komt zowel in het fototoestel als in de ogen van de persoon of het dier dat wordt gefotografeerd. Afhankelijk van hoe het licht in de ogen valt, ontstaan er rode ogen.

 

Het ontstaan van rode ogen komt doordat het ligt, bijvoorbeeld van het flitslicht, op het netvlies (achterkant van het oog) terechtkomt. Hiervoor zorgt het licht ervoor dat de bloedvaatjes in het oogwit naar voren komt. Het effect hierdoor is dat er roden ogen tevoorschijn komt.

 

Kort gezegd zijn rode ogen niets meer en minder dan het aantonen van de bloedvaatjes in het oogwit. Deze bloedvaatjes weerkaatsen het witte licht van bijvoorbeeld het flitslicht richting de sensor. Daarom lijkt het alsof wij ‘’s nachts of in een donkere ruimte altijd rode ogen hebben.

 

Hoe voorkom ik rode ogen?

Het maken van een foto kan soms maar een momentopname zijn. Eén moment die zichzelf niet meer zo snel voordoet. Dit is erg vervelend, omdat rode ogen een vervelend effect heeft op de gehele foto die gemaakt is.

 

Er zijn een aantal manieren om rode ogen te verhelpen. Allereerst is het mogelijk om via de camera instellingen (word niet door iedere camera ondersteund) de optie rode ogen verwijderen aan te zetten. Hierdoor zorgt het toestel zelf ervoor dat de rode ogen worden vermeden of dat deze zo minimaal mogelijk gehouden wordt door de techniek dat in het toestel is toegepast.

 

Een tweede manier is om de persoon of het dier in een dusdanige positie te brengen waardoor niet het volledige (flits)licht in de ogen komt. Hierdoor voorkomt u in de meeste gevallen de rode ogen wat weer voor een betere foto zorgt. Door middel van andere lichtlampen kunt u een opstelling maken waarbij het andere gedeelte van het gezicht wordt belicht. Hierdoor hoeft u in veel gevallen niet met flitslicht te werken.

 

Als derde optie is er altijd nog de bewerking in Adobe Photoshop of in Adobe Lightroom. Hiervoor heeft u wel enige kennis nodig van fotobewerking. Maar met deze twee programma’s van Adobe kunt u rode ogen vermijden in de door u gemaakte foto. Op deze manier kunt u de rode ogen volledig of zo goed als mogelijk verwijderen uit uw foto.

 

Conclusie

We kunnen concluderen dat rode ogen eigenlijk een natuurlijk verschijnsel is. Door de hoeveelheid licht dat in de ogen valt worden de bloedvaatjes in het oogwit zichtbaar. Door de camera instellingen aan te zetten, door het dier of persoon te draaien of door nabewerking te doen in Adobe Photoshop of Adobe Lightroom kunt u de rode ogen vermijden of weghalen.

Bijgewerkt op vrijdag 16 juli 2021 door Michael van den Berg.