Wat is ISO?

Wanneer we een foto maken dan hebben we te maken met drie elementen. De ISO-waarden, sluitertijd en het diafragma. In dit onderdeel leg ik uit wat de ISO-waarden is en hoe u dit kunt toepassen bij het maken van foto’s.

 

ISO is de afkorting van International Organization for Standardization. Deze organisatie is eigenaar van de ASA (filmrolletjes) die vroeger gemaakt werd. In de loop der tijd heeft deze organisatie zich ingezet en onderzoek gedaan naar ISO. Deze ISO, in het fototoestel, zorgt voor de lichtgevoeligheid van de sensor.

 

De ISO-waarden heeft een groot bereik en past zich automatisch aan of u kunt de ISO-waarden zelf instellen door de sluitertijd en diafragma aan te passen. Hoe donkerde de ruimte is, hoe groter de ISO-waarden vaak word. In de goed belichte ruimte, bijvoorbeeld overdag, zal de ISO-waarden vaak laag zijn omdat de foto anders overbelicht wordt.

 

Het bereik van de ISO-waarden licht tegenwoordig tussen de 100 en 64000 of hoger. Maar dit betekend niet altijd dat een hoge ISO-waarden ook goed is, want in donkere situaties of op donkere gebieden in de foto wordt bij een hoge ISO-waarden ruis gecreëerd. Dit komt doordat een foto bestaat uit een hoeveelheid pixels per inch (dots per inch). Wanneer de ISO-waarden hoog wordt, dan kan de kleur niet goed gemaakt waardoor de foto korreliger wordt en dus ook gelijk minder scherp.

 

Welke ISO-waarden moet ik instellen?

Dit is afhankelijk van de situatie. Met de nieuwe modernere toestellen kunnen mooie foto’s gemaakt worden met een ISO-waarden tussen de 100 en 1600. Ik raad daarbij wel aan om goed te kijken naar de situatie en de gemaakte foto terugkijken. Het zou zonder zijn als u een foto in een donkere ruimte heeft gemaakt met een 800 ISO-waarden, terwijl dat u de ruis kunt zien. Wanneer dit gebeurd, dan adviseer ik u om het diafragma opener te maken (lagere diafragma nummer) en een langere sluitertijd (langere tijd).

 

Bij een beetje ruis in de foto kunt u gebruik maken van Adobe Photoshop of Adobe Lightroom, waarbij u de ruisreductie kunt inschakelen om de ruis te minimaliseren in de foto. Dit heeft wel beperkingen, omdat deze ruisreductie geen tovermiddel is en u afhankelijk bent aan de ISO-waarden waarmee de foto is gemaakt.

Bijgewerkt op vrijdag 16 juli 2021 door Michael van den Berg.